Pricopie: Modificările la bacalaureat, în dezbatere publică după sesiunea din iunie

Dezbaterea publică privind bacalaureatul din 2014, la care nu pot fi schimbări semnificative, dar mai ales referitoare la cel din 2016, când Legea educaţiei obligă la modificări, va începe după încheierea sesiunii din iunie a acestui examen, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

473 afișări
Imaginea articolului Pricopie: Modificările la bacalaureat, în dezbatere publică după sesiunea din iunie

Pricopie: Modificările la bacalaureat, în dezbatere publică după sesiunea din iunie (Imagine: Eduard Andrei/Mediafax Foto)

"Vom începe o dezbatere publică, mai întâi la nivel profesorilor şi pedagogilor, şi apoi la nivelul spaţiului public, pentru ca în final, în septembrie, să decidem cel puţin pentru 2014 ce avem de făcut în legătură cu bacalaureatul, deşi, repet, nu avem dreptul să facem schimbări semnificative pentru sesiunea viitoare. Trebuie să încercăm să privim într-un mod serios către viitor, momentul 2016 fiind un moment obligatoriu asupra căruia să medităm, pentru că legislaţia prevede acest lucru", a spus Pricopie, după o întrevedere de două ore cu grupul parlamentar PSD din Senat.

În privinţa modificărilor concrete ce ar putea apărea, ministrul Educaţiei a spus că trebuie aşteptate mai întâi rezultatele de anul acesta, iar apoi vor trebui gândite schimbările pentru 2014, care, oricum, nu vor fi "de fond".

"Imediat ce se va termina bacalaureanul din 2013, începem dezbaterea amplă despre cum trebuie să fie bacalaureatul din 2016. Probabil că vom discuta inclusiv despre bacalaureatul profesional, care trebuie să facă parte din dezbaterea mai largă privind bacalaureatul din 2016", a adăugat Pricopie.

Totodată, Remus Pricopie a ţinut să precizeze că o formulă de bacalaureat nu trebuie să se facă în funcţie de ministrul sau de Guvernul de la momentul respectiv.

"Trebuie să fie o formulă de bacalaureat care să nu aibă legătură cu ministrul Educaţiei sau cu Guvernul de azi, trebuie să fie o formulă de bacalaureat care să aibă legătură cu şcoala românească şi nu să se schimbe odată cu ministrul sau Guvernul", a subliniat el.

Întrebat ce procent de promovabilitate la bacalaureatul din 2013 l-ar mulţumi, ministrul a evitat un răspuns tranşant şi a precizat că îşi va exprima un punct de vedere după ce vor fi afişate rezultatele din sesiunea din vară.

"Haideţi să vedem care este nivelul de pregătire al elevilor anul acesta, dacă înregistrăm un progres, dacă nu înregistrăm un progres, să analizăm de ce nu am realizat un progres. Haideţi să vedem mai întâi rezultatele finale. În plus, discuţia este mult mai largă. Astăzi (luni - n.r.) de dimineaţă, m-am uitat din nou, probabil, pentru a mia oară, pe distribuţia cifrelor (note - n.r.) pe diferite discipline. Există diferenţe foarte mari, de pildă, între istorie şi matematică, la distribuţia statistică a notelor. (...) Avem noi formula de evaluare corectă în raport cu ceea ce se face la clasă? Repet, discuţia este foarte tehnică, pe de o parte te gândeşti la ce nivel de pregătire are elevul, pe de alta te gândeşti dacă evaluarea, examinarea este corespunzătoare cu ceea ce a făcut elevul la clasă", a explicat ministrul Educaţiei, subliniind faptul că, în aceste condiţii, dezbaterea publică trebuie să înceapă cu profesorii şi pedagogii.

Potrivit Legii educaţiei, adoptată în mandatul de ministru al lui Daniel Funeriu, bacalaureatul diferenţiat ar urma să intre în vigoare din 2016, adică începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şolar 2012-2013.

Bacalaureatul 2013 a început luni cu proba orală la limba română, iar ultima probă este programată în 5 iulie.

Anul acesta, la examen s-au înscris 187.898 de candidaţi, dintre care 147.830 din promoţia actuală, în scădere faţă de ultimii ani.

În 2011, când a început să se ia măsura supravegherii video la bacalaureat, promovabilitatea în prima sesiune a fost de 44,47 la sută la nivel naţional, înaintea soluţionării contestaţiilor, pentru ca în 2012 să scadă la 43,04 la sută, în aceleaşi condiţii de supraveghere contra fraudei.

BACALAUREAT 2013: Tot ceea ce trebuie să ştii despre examenul din acest an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici