Prima navă încărcată cu porumb ucrainean părăseşte portul Constanţa

  • O navă cu peste 71.000 de tone de porumb ucrainean va pleca din portul Constanţa.
  • Este primul transport de acest tip de la declanşarea războiului din Ucraina.
2769 afișări
Imaginea articolului Prima navă încărcată cu porumb ucrainean părăseşte portul Constanţa

Nava a fost încărcată în portul românesc Constanţa de la Marea Neagră. Este prima operaţiune de acest tip de la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, a declarat directorul operatorului portuar Comvex, potrivit Reuters.

În condiţiile în care porturile maritime ale Ucrainei sunt blocate de la începutul războiului, în urmă cu mai bine de două luni, al patrulea mare exportator de cereale din lume a fost nevoit să trimită transporturile cu trenul prin graniţa sa vestică sau prin micile sale porturi de pe Dunăre în România.

„Aceasta este prima navă cu porumb ucrainean care părăseşte portul", a declarat preşedintele Comvex, Viorel Panait, pentru Reuters.

Nava care a preluat încărcătura este Unity N, potrivit unui martor Reuters.

Comvex operează terminalul de cereale cu cea mai rapidă încărcare din Europa, care poate procesa până la 70.000 de tone pe zi, precum şi un terminal de manipulare a mineralelor, a precizat Panait, care este şi preşedintele Asociaţiei de Afaceri a Portului Constanţa.

La începutul săptămânii, operatorul a finalizat încărcarea a aproximativ 35.000 de tone de minereu de fier ucrainean, iar o a doua navă este aşteptată să fie încărcată în jurul datei de 15 mai, a spus el.

„Comparativ cu momentul iniţial, când toată lumea căuta alternative, coridoarele de transport pentru aceste exporturi se conturează încet-încet", a spus Panait.

Aproximativ 80.000 de tone de cereale ucrainene au fost trimise la Constanţa până în prezent, iar alte 80.000 de tone au fost aprobate şi sunt pe drum, a declarat marţi managerul Portului Constanţa.

Transporturile sunt îngreunate de infrastructura care conectează portul constănţean, a mai spus Panait.

„Infrastructura din jurul portului este o problemă pentru toate activităţile economice din România ... accesul lent generează costuri suplimentare în aceste industrii", a precizat Panait.

Preşedintele Asociaţiei de Afaceri a Portului Constanţa a salutat planurile guvernului român de a reabilita mai multe linii de cale ferată care leagă porturile de frontierele ucrainene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici