Primăria municipiului Suceava vrea să ia un credit de 25 milioane de lei pentru investiţii, inclusiv reabilitarea unui monument

Primăria municipiului Suceava vrea să acceseze un credit de 25 de milioane de lei pentru realizarea a 11 proiecte de investiţii, printre care şi lucrările de reabilitare a monumentului ecvestru ”Ştefan cel Mare” din oraş, cel mai înalt monument din ţară.

108 afișări
Imaginea articolului Primăria municipiului Suceava vrea să ia un credit de 25 milioane de lei pentru investiţii, inclusiv reabilitarea unui monument

Primăria municipiului Suceava vrea să ia un credit de 25 milioane de lei pentru investiţii, inclusiv reabilitarea unui monument

Monumentul trebuie reabilitat până pe 28 noiembrie de Ziua Bucovinei.

Municipalitatea a lansat procedura de contractare a creditului de 25 de milioane de lei pentru o perioadă de 10 ani, bani cu care vrea să realizeze 11 investiţii, printre care şi reabilitarea monumentului ecvestru ”Ştefan cel Mare” şi a zonei în care se află statuia, lucrările fiind estimate la 1.800.000 lei.

“Chiar dacă nu vom reuşi să accesăm creditul doarece din păcate sunt probleme la Comisia de Împrumuturi - este ocupat în acest an gradul de îndatorare a României la autorităţi pentru autorităţile publice, statuia va fi gata până în 28 noiembrie de Ziua Bucovinei. Am demarat procedura de contractare a acelui credit de 25 de milioane de lei, pe o perioadă de 10 ani, cu o perioadă de trageri de trei ani de zile şi rambursare în 30 de rate egale. La finalul acestei luni ne dorim să avem un câştigător pentru această licitaţie, după care să mergem la Comisia de Împrumuturi. Totuşi, am prevăzut ca lucrările pentru reabilitarea monumentului să fie achitate din fondul de rezervă, dacă nu vom reuşi să accesăm creditul în timpul util şi apoi vom recupera banii din credit”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu.

Monumentul ecvestru a lui Ştefan cel Mare a fost realizat de sculptorul Efimie Bârlădeanu şi a fost finalizat în 1977, devenind egida municipiului Suceava.

Statuia este realizată din bronz, are 8 metri înălţime, 8 lungime şi 2 lăţime şi îl înfăţişează pe voidod călare. Monumentul este amplasat pe un soclu de 15 metri, pe pereţii laterali fiind amplasate două altoreliefuri din bronz, de mari dimensiuni, care prezintă o scenă de bătălie şi o scenă de la Curtea Domnească.

Din creditul pe care Primăria Suceava vrea să îl ia pentru următorii zece ani, municipalitatea vrea să realizeze şi lucrări de amenajare a unor drumuri şi parcări din oraş, extinderea reţelelor de utilităţi, modernizarea pieţei, construcţia unui centru de documentare – informare şi laboratoare la Colegiul Naţional ”Petru Rareş”, o sală de gimnastică şi să amenajeze o seră de flori.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici