Primăria vrea ca terasele din Centrul Istoric să se închidă la ora 22.00 şi să nu organizeze nunţi

Primăria Capitalei a propus ca cele mai multe terase din Centrul Istoric să funcţioneze, între 15 martie şi 15 noiembrie, doar până la ora 22.00 şi să nu organizeze nunţi sau botezuri, proiectul fiind în dezbatere publică până în 25 ianuarie.

1757 afișări
Imaginea articolului Primăria vrea ca terasele din Centrul Istoric să se închidă la ora 22.00 şi să nu organizeze nunţi

Primăria vrea ca terasele din Centrul Istoric să se închidă la ora 22.00 şi să nu organizeze nunţi (Imagine: Shutterstock)

Potrivit proiectului de hotărâre pentru "Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea teraselor sezoniere în perimetrul Centrului Istoric Bucureşti", aflat în dezbatere publică, terasele care funcţionează în Centrul Istoric vor putea funcţiona până la ora 22.00, în perioada cuprinsă între 15 martie şi 15 noiembrie.

Excepţie de la această regulă vor face terasele de pe străzile din perimetrul delimitat de străzile Lipscani, Bulevardul I.C. Brătianu, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei, care vor putea funcţiona până la ora 24.00 în timpul săptămânii, în weekend programul putând fi extins până la ora 1.00.

Şi spectacolele live organizate pe terasele sezoniere se vor termina la ora 22.00, fiind interzisă organizarea evenimentelor festive private, printre care şi nunţi sau botezuri.

Potrivit documentului, terasele din Centrul Istoric pot fi realizate doar pe amplasamente avizate de Direcţia Generală Dezvoltare Urbană din cadrul Primăriei Capitalei, acestea urmând să fie atribuite fără licitaţie publică, în ordinea cronologică a solicitărilor.

"Amplasamentele se atribuie fără licitaţie publică, în ordinea cronologică a solicitărilor, pentru amenajarea teraselor sezoniere numai în faţa punctelor de lucru, la cererea agentului economic care funcţionează în spaţiul respectiv, pe o desfăşurare de front egală cu lungimea faţadei punctului de lucru al agentului economic şi fără obturarea acceselor în imobil", se arată în articolul 2 din Capitolul II al Regulamentului.

Regulamentul mai stabileşte faptul că, pe străzile fără trotuare, amplasarea teraselor se avizează şi cu condiţia păstrării, pe mijlocul străzii, a unei zone libere pentru circulaţie cu lăţimea minimă de patru metri, necesară intervenţiilor de urgenţă. În cazul în care configuraţia străzii nu permite acest lucru, amplasarea teraselor este interzisă.

Totodată, pe străzile cu trotuare, amplasarea teraselor se face numai pentru cele care au trotuare cu lăţimea minimă de trei metri, acestea urmând să fie avizate şi cu condiţia păstrării, pentru circulaţia pietonală în dreptul terasei, a unei zone libere cu lăţimea minimă de 1,5 metri.

Regulamentul stabileşte că vor constitui contravenţii amplasarea pe terase a altor elemente de amenajare decât cele avizate, depăşirea orarului de funcţionare, organizarea evenimentelor festive private, folosirea sistemelor de amplificare pentru difuzarea de muzică, servirea preparatelor "în veselă de plastic", montarea aparaturii electronice de tip TV, plasmă, LCD, LED, video proiectoare, inclusiv alimentarea cu energie electrică a acestora.

În privinţa mobilierului folosit la ameanjarea terasei, potrivit proiectului de regulament, se vor putea folosi "numai seturi identice de tipuri de mobilier, evitând-se culorile stridente". Documentul prevede şi că este interzisă utilizarea mobilierului de terasă pliant şi a celui din material plastic, cromatica umbrelelor urmând să fie încadrată în paleta " alb-beige ".

Delimitarea teraselor va fi făcută cu aranjamente florale verzi, "pe care agenţii economici se obligă să le întreţină", fiind interzisă utilizarea jardinierelor din plastic şi a plantelor decorative artificiale. De asemenea, în document se arată că este interzisă construirea platformelor şi amplasarea cortinelor de protecţie împotriva vântului şi a ploii sau a covoarelor din materiale plastice.

De asemenea, proiectul prevede şi că va fi interzisă prepararea în aer liber a oricăror produse alimentare, "cu excepţia standurilor amenajate cu ocazia unor evenimente de scurtă durată culturale, târguri sau expoziţii ce includ demonstraţii culinare".

Cei care încalcă aceste prevederi ar urma să fie sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei.

"Plecând de la un set de probleme reale, precum agresarea şi degradarea peisajului urban, inclusiv prin amenajarea inadecvată a teraselor sezoniere, se doreşte ca prin implementarea unui set de măsuri, inclusiv prin reglementarea activităţilor de alimentaţie publică pe terase sezoniere în Centrul Istoric Bucureşti, să se amelioreze imaginea urbană a unei zone de interes naţional şi internaţional, să sporească atractivitatea acestui obiectiv turistic cu un real potenţial de dezvoltare economică şi să se îmbunătăţească în acelaşi timp confortul şi condiţiile de viaţă ale rezidenţilor şi utilizatorilor spaţiilor din acest perimetru", se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Proiectul se află în dezbatere publică pe site-ul municipalităţii, www.pmb.ro, cetăţenii putând transmite părerile şi punctul de vedere până în 25 ianuarie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici