Primarii Chiliman, Onţanu, Vanghelie şi Poteraş, în vizorul ANI

P:rimarii sectoarelor 1,2, 5 şi 6 ale Capitalei, Andrei Chiliman, Neculai Onţanu, Marian Vanghelie şi Cristian Poteraş sunt în vizorul ANI fie pentru neconcordanţe între averea deţinută şi veniturile obţinute, fie pentru situaţii de incompatibilitate, scrie Eveninmentul Zilei în ediţia de miercuri.

100 afișări
Imaginea articolului Primarii Chiliman, Onţanu, Vanghelie şi Poteraş, în vizorul ANI

Primarii Chiliman, Onţanu, Vanghelie şi Poteraş, în vizorul ANI (Montaj foto)

Potrivit cotidianului, care citează surse din ANI, Vanghelie este cercetat pe motiv că ar deţine o avere nejustificabilă în raport cu veniturile sale. Potrivit ultimei declaraţii de avere depuse de Vanghelie, el deţine o casă pe bulevardul Dacia din Capitală, achiziţionată în 2002, contra a 60.000 de dolari, două autoturisme, între care un Mercedes, ceasuri în valoare de 50.000 euro, tablouri estimate la 15.000 euro, 30.000 USD în numerar, dar şi plasamente şi împrumuturi acordate de 72 de milioane lei. Toate acestea, la venituri declarate de aproximativ 43.000 de lei anual, relatează Evenimentul Zilei.

Marian Vanghelie recunoaşte că e cercetat de ANI.

"De vreun an, ştiu. E un lucru firesc să-i controleze pe toţi. S-au schimbat formularele de atâtea ori, cred că n-au ştiut dumnealor să se uite bine, cred că n-au înţeles ce-am scris. E o neînţelegere la mijloc, atât. Eu am fost primul care a depus declaraţii de avere, încă dinainte să fi fost obligatorii, că eu venisem cu ceva bani, făcusem afaceri înainte şi n-am vrut să ascund asta", a spus Vanghelie care a adăugat: "Cred că se poate să-mi fi scăpat vreun zero, să fi greşit eu cu vreun zero, că parcă mi-a zis şi secretara ceva, dar n-am mai avut timp să verific!".

Un alt primar aflat în vizorul ANI, potrivit Evenimentului Zilei, ar fi Andrei Chiliman, primarul sectorului 1. Averea acestuia este în bună parte moştenită de la mamă, sora mamei, verişoara mamei sau verişoara primară a soţiei - susţine edilul în declaraţia de avere. Pe de altă parte, Chiliman declară că are datorii de 25.000 euro şi tot atâţia lei la soacra sa.

Primarul sectorului 1 deţine terenuri în Eforie Sud, Sinaia, Predeal, Zoreşti (Buzău), Snagov şi Bucureşti (Str. Paris, Str. Armenească, Str. Tudor Ştefan şi Str. Gabroveni).

Edilul Chiliman are şi patru case în Bucureşti, Predeal, Sinaia şi Zoreşti, şi tot atâtea apartamente în Capitală. La acestea se adaugă bijuterii estimate la 20.000 euro, obiecte de artă în valoare de 120.000 euro, conturi de 43.000 lei, 164.000 de dolari şi 61.000 euro. La capitolul venituri, Andrei Chiliman declară puţin peste 100.000 lei anual din salariile sale, ale soţiei şi fiicei, dar şi aproximativ 55.000 lei din chirii şi arende.

Potrivit purtătorului de cuvânt al primăriei, Alexandru Ichim, primarul Chiliman nu are cunoştinţă că ar fi cercetat.

"Domnul primar nu are cunoştinţă să fie cercetat, dar dumnealui nu are nimic de ascuns. A avut decese în familie, astfel încât a dobândit moşteniri legitime", a spus Ichim.

Evenimentul Zilei mai relatează că primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, este cercetat de ANI pentru situaţia de incompatibilitate în care se află ca urmare a faptului că o firmă deţinută în proporţie de 50% de soţia lui Poteraş (All Plan Construction) construieşte o hală comercială în Crângaşi, în beneficiul unui consorţiu format din Administraţia Pieţelor Sector 6 şi o firmă controlată de Dorin Cocoş şi Dumitru Nicolae "Niro". Poteraş nu a vrut să răspundă întrebărilor Evenimentul Zilei.

O altă asociere care a atras atenţia ANI este cea dintre Administraţia Pieţelor Sector 2 şi un consorţiu de firme private, pentru ridicarea unui centru comercial în zona Obor, scrie Evenimentul Zilei, afirmând că în acest caz este vizat primarul sectorului 2 Neculai Onţanu.

Afacerea a atras atenţia ANI asupra primarului Neculai Onţanu şi asupra şefului Administraţiei Pieţelor Sector 2, Daniel Ion Popescu. Ultimul a întocmit proiectul de hotărâre în vederea aprobării asocierii, fiind şi preşedintele comisiei de licitaţie. Tot Popescu a şi votat pentru aprobarea proiectului, din calitatea de consilier local, scrie cotidianul citat.

Edilul Onţanu a comentat sec: "Nu ştiu şi nu cunosc acest lucru!".

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, declara, marţi seară, într-o emisiune televizată, după anunţul privind cercetarea a şapte miniştri ai Cabinetului Boc de către ANI, inclusiv a sa, că "în acest malaxor de cercetare intră şi patru primari din Bucureşti".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici