Primarul Aradului va sesiza Avocatul Poporului cu privire la modificările fiscale

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunţat, marţi, că va sesiza Avocatul Poporului cu privire la modificările la Codul Fiscal adoptate de Guvern, precizând că “sunt primari PSD care ne încurajează să facem astfel de gesturi, pentru că şi ei sunt afectaţi”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

109 afișări
Imaginea articolului Primarul Aradului va sesiza Avocatul Poporului cu privire la modificările fiscale

Primarul Aradului va sesiza Avocatul Poporului cu privire la modificările fiscale

Primarul Aradului şi preşedintele PNL Arad, Gheorghe Falcă, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că va depune o sesizare la Avocatul Poporului în legătură cu modificările fiscale.

“Este singura soluţie, municipiul Arad pierde 16 milioane de euro în acest an. Vom depune sesizarea la Avocatul Poporului în momentul în care se finalizează discuţia pe care o avem cu avocaţii. Vrem să depunem fiecare administraţie câte o sesizare pentru a-l convinge pe Avocatul Poporului să transmită această sesizare Curţii Constituţionale. Vă pot confirma că foarte mulţi primari PSD comunică cu noi, încurajându-ne să facem aceste gesturi, pentru că şi ei sunt afectaţi, doar că le este mai greu să vorbească”, a afirmat Gheorghe Falcă.

Primarul Aradului a adăugat că Ordonanţa de Urgenţă de modificare a Codului Fiscal, adoptată săptămâna trecută, încalcă două “mari principii”.

“Din cauza acestei ordonanţe, comunităţile locale pierd între 28 şi 40% din venituri. Lucrul acesta este incalificabil, pentru că este un atac la cetăţenii comunităţilor respective. Ne întoarce cu zece ani în urmă, în timp ce municipalităţile au deja proiecte bine definite. Este nevoie de bani pentru cofinanţarea fondurilor europene, iar această ordonanţă încalcă două mari principii: 1 - nu există urgenţă pe direcţia de a reduce veniturile, 2 – conform şi a Constituţiei şi a legilor atât româneşti cât şi europene, administraţiile centrale, atunci când introduc anumite servicii, obligaţii pentru primării, trebuie să compenseze cu sume financiare realizarea acelor obligaţii”, a explicat Gheorghe Falcă.

Primarul Aradului a afirmat că OUG de modificare a Codului Fiscal reduce “drastic veniturile” şi că nu înţelege de ce a fost adoptată.

“Prin această ordonanţă, de fapt, ne rămân toate obligaţiile din punctul de vedere al serviciilor publice faţă de cetăţeni, din punctul de vedere al dezvoltării comunităţilor. În schimb, se reduc veniturile drastic. Noi facem eforturi foarte mari să aducem bani europeni în ţară. Într-un mandat de şapte ani, 2014 – 2020, într-o comunitate cum este Aradul, vin direct cam 50 de milioane de euro, iar Guvernul României ia în trei ani 50 de milioane de euro. Nu înţelegem de ce au făcut acest gest, pe cine ajută cu acest gest, pentru că dezvoltările localităţilor sunt compromise, în acest moment”, a conchis Gheorghe Falcă.

Marţi dimineaţă, şi Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi, declara, pentru MEDIAFAX, că instituţia pe care o conduce va ataca în instanţă Codul Fiscal.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, ordonanţa de urgenţă prin care este modificat Codul Fiscal, prevederile urmând să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018. Ordonanţa de urgenţă modifică şi completează Legea nr.227/2015 privind Codul Fiscal şi prevede mutarea CAS de la angajator la salariat cu reducerea cotei totale de contribuţii sociale de la 39,25% la 37,25%, splitarea plăţii TVA, ridicarea plafonului pentru microîntreprinderi la un milion de euro şi instituirea contribuţiei asiguratoare pentru muncă de 2,25% din fondul de salarii, dar şi scăderea de la 16% la 10% a impozitului pe venituri şi creşterea salariului minim pe economie de la 1.450 la 1.900 de lei .

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici