Primarul din Slatina, Minel Prina, reţinut de DNA în dosarul ministrului Darius Vâlcov

Primarul din Slatina, Minel Prina, a fost reţinut de procurorii anticorupţie, sâmbătă, în acelaşi dosar al ministrul Finanţelor Darius Vâlcov, edilul fiind acuzat de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

1236 afișări
Imaginea articolului Primarul din Slatina, Minel Prina, reţinut de DNA în dosarul ministrului Darius Vâlcov

Primarul din Slatina, Minel Prina, reţinut de DNA în dosarul ministrului Darius Vâlcov (Imagine: www.primariaslatina.ro)

Procurorii au dispus şi reţinerea lui Lucian Petruţ Suşală, director al SC Imobiliare Consloc SRL, firmă administrată de Primăria Slatina, sub acuzaţia de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală, spălare de bani.

Cei doi urmează să fie duşi, sâmbătă, la instanţa supremă, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În acelaşi dosar, anchetatorii au dispus cercetarea preventivă a lui Bogdan Petrică Timofte şi a lui Cristian Constantin Tomescu. Ambii sunt suspectaţi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, în 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov, care avea la acel moment calitatea de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt. Omul de afaceri i-a propus lui Vâlcov ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, pentru a câştiga nişte licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, în oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără TVA), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) "Oltul" (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare în aria de implementare a proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt".

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava", "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina" şi "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt", arată procurorii.

Conform sursei citate, cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie membrii comisiei au eliminat din caietul de sarcini, în mod abuziv, o parte din condiţiile de eligibilitate pentru a favoriza firma omului de afaceri, la comanda actualului ministrul al Finanţelor.

În final, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt", având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

"Administratorul societăţii şi suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, suspectul Vâlcov Bogdan Darius s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii", potrivit procurorilor anticorupţie.

Procurorii au ajuns la concluzia că, începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către Vâlcov.

În acest context, Darius Vâlcov l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu actualul primar din Slatina, Minel-Florin Prina, care la vremea respectivă era viceprimar al municipiului. Prina ştia de înţelegerea dintre cei doi şi a hotărât, pentru a disimula provenienţa ilegală a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu.

"De aici, transferul sumelor de bani a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul inculpaţilor Suşală Lucian Petruţ, Timofte Petre-Bogdan, Tomescu Constantin Cristian şi a altui om de afaceri, persoane de încredere din anturajul primarului şi viceprimarului municipiului Slatina, administratori ai unor societăţi comerciale, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive, pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani", potrivit anchetatorilor.

Contractele încheiate între aceste firme, precum şi facturile emise în baza acestor contracte erau fictive.

Anchetatorii au mai stabilit că, în urma înţelegerii cu omul de afaceri, ministrul Finanţelor a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ două milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

În cauză, DNA efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Ministrul Darius Vâlcov a fost audiat, vineri seară, de procurorii DNA, în calitate de suspect.

La ieşirea din sediul direcţiei, el le-a declarat jurnaliştilor că se consideră nevinovat şi că nu a luat mită.

Darius Vâlcov este ministru al Finanţelor Publice din decembrie 2014.

El a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012.

Pe 27 martie 2012 Darius Vâlcov şi-a anunţat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcţia de primar în data de 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. În data de 10 iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales în funcţia de primar al Slatinei cu un procent de peste 80 la sută.

În decembrie 2012, a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 până în decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 este ministru al Finanţelor Publice.

Ministrul PSD Darius Vâlcov declară în ultima declaraţie de avere, actualizată la începutul acestui an, un singur cont curent, deschis, în 2009, la BCR pe numele soţiei sale, Lavinia Şandru, în cuantum la zi de 180.000 lei, şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 62.000 lei.

Bijuteriile şi obiectele de artă au fost colecţionate în intervalul 2002-2013.

Tot Lavinia Şandru, fost deputat şi preşedinte al PIN, în prezent realizatoare TV, este indicată în declaraţia ministrului drept cea care deţine acţiuni, în calitate de asociat, la firma Loyal Leasing, în valoare de 25.000 lei, şi care a acordat un împrumut în nume personal acestei firme în sumă de 90.000 lei.

Pe numele soţiei sale figurează şi singura maşină a familiei, un Jeep Wrangler fabricat în 2011 şi cumpărat anul trecut

Darius Vâlcov semnează că nu are terenuri şi case şi că a încasat anul trecut un total de 64.404 lei, din munca prestată ca senator (42.375 lei), ministru delegat pentru Buget (19.347 lei pentru cele patru luni în care a ocupat acest post, din august anul trecut) şi ministru al Finanţelor (2.682 lei pentru cele câteva zile de la sfârşitul anului trecut lucrate din această poziţie guvernamentală).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici