Darius Vâlcov, audiat la DNA. Ministrul Finanţelor, acuzat de favorizarea unui om de afaceri ca primar al Slatinei

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a fost audiat, vineri seară, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, fiind suspectat că, în calitate de primar al oraşului Slatina, ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte, cel din urmă promiţându-i 20 la sută din sumele încasate.

Imaginea articolului Darius Vâlcov, audiat la DNA. Ministrul Finanţelor, acuzat de favorizarea unui om de afaceri ca primar al Slatinei

Darius Vâlcov, audiat la DNA (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

Darius Vâlcov a fost audiat, vineri seară, de procurorii DNA, în calitate de suspect.

La ieşirea din sediul direcţiei, el le-a declarat jurnaliştilor că se consideră nevinovat şi că nu a luat mită.

Potrivit unui comunicat al procurorilor DNA, în cursul anului 2009, administratorul unei societăţi comerciale l-a contactat pe Vâlcov, în calitate de primar al municipiului Slatina, judeţul Olt, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, oraşele Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20 la sută din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.), conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Astfel, în luna noiembrie 2008 a fost aprobat proiectul "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt", al cărui beneficiar final este SC Compania De Apă Olt SA, operator regional către care Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) "Oltul" (ADI) a delegat serviciile de alimentare cu apă şi canalizare, în aria de implementare a proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în judeţul Olt".

În cadrul acestui proiect au fost încheiate contractele "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava", "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina" şi "Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatra-Olt".

Cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie, membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei omului de afaceri, spun procurorii.

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului "Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt".

Administratorul societăţii şi fostul primar al Slatinei au stabilit de comun acord, ca sumele de bani să fie remise celui din urmă, în numerar, în lei, şi numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înţelegeri, începând cu luna decembrie 2010, Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii, mai arată anchetatorii.

Începând cu jumătatea anului 2012, din cauza unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plăţile către primar.

În acest context, Vâlcov  l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcţie de conducere din cadrul primăriei, care, având cunoştinţă de înţelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienţei ilegale a banilor, ca diferenţele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens, se mai spune în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, urmare a înţelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Transferul sumelor a fost realizat cu sprijinul şi prin intermediul unor persoane faţă de care se desfăşoară acte de urmărire penală, care au creat un circuit de documente financiar-contabile fictive pentru a disimula provenienţa şi destinaţia reală a sumelor de bani, se mai spune în comunicat.

Darius Vâlcov este ministru al Finanţelor Publice din decembrie 2014.

El a avut două mandate de primar la Slatina, din 2004 până în 2012.

Pe 27 martie 2012 Darius Vâlcov şi-a anunţat demisia din PDL, partid al cărui membru a fost din anul 2000. Astfel, el a fost eliberat din funcţia de primar în data de 28 martie 2012, printr-un ordin al prefectului. În data de 10 iunie 2012, Darius Bogdan Vâlcov a fost reales în funcţia de primar al Slatinei cu un procent de peste 80 la sută.

În decembrie 2012, a fost ales senator de Olt din partea PSD.

Din august 2014 până în decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 este ministru al Finanţelor Publice.

Ministrul PSD Darius Vâlcov declară în ultima declaraţie de avere, actualizată la începutul acestui an, un singur cont curent, deschis, în 2009, la BCR pe numele soţiei sale, Lavinia Şandru, în cuantum la zi de 180.000 lei, şi bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 62.000 lei.

Bijuteriile şi obiectele de artă au fost colecţionate în intervalul 2002-2013.

Tot Lavinia Şandru, fost deputat şi preşedinte al PIN, în prezent realizatoare TV, este indicată în declaraţia ministrului drept cea care deţine acţiuni, în calitate de asociat, la firma Loyal Leasing, în valoare de 25.000 lei, şi care a acordat un împrumut în nume personal acestei firme în sumă de 90.000 lei.

Pe numele soţiei sale figurează şi singura maşină a familiei, un Jeep Wrangler fabricat în 2011 şi cumpărat anul trecut

Darius Vâlcov semnează că nu are terenuri şi case şi că a încasat anul trecut un total de 64.404 lei, din munca prestată ca senator (42.375 lei), ministru delegat pentru Buget (19.347 lei pentru cele patru luni în care a ocupat acest post, din august anul trecut) şi ministru al Finanţelor (2.682 lei pentru cele câteva zile de la sfârşitul anului trecut lucrate din această poziţie guvernamentală).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici