Primarul interimar al sectorului 1: Cinematografele trebuie să aparţină comunităţii locale

Viceprimarul şi primarul interimar al sectorului 1, Vasile Moţoc, solicită RADEF transferarea în regim de urgenţă a cinematografelor din sector în administrarea primăriei, susţinând că există disponibilitatea şi resursele financiare pentru a le consolida şi reabilita.

369 afișări
Imaginea articolului Primarul interimar al sectorului 1: Cinematografele trebuie să aparţină comunităţii locale

Primarul interimar al sectorului 1: Cinematografele trebuie să aparţină comunităţii locale

Administraţia locală îşi manifestă preocuparea pentru situaţia celor nouă cinematografe şi grădini din sectorul 1, aflate momentan în administrarea Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (RADEF), unele dintre acestea aflându-se într-o stare avansată de degradare, se arată într-un comunicat al primăriei.

Administraţia sectorului 1 solicită RADEF, instituţie aflată în subordinea Ministerului Culturii, să predea cinematografele, inclusiv documentele şi bunurile mobile ale acestora, în administrarea Consiliului Local al Sectorului 1. Autoritatea locală îşi propune să reabiliteze şi să consolideze, acolo unde este cazul, clădirile cinematografelor pentru a fi redate circuitului cultural.

"Punerea în siguranţă a clădirilor de interes public din Sectorul 1 este o prioritate a administraţiei locale. Avem şi disponibilitatea şi resursele financiare pentru a consolida şi reabilita cinematografele din această zonă administrativă, aşa cum am procedat cu majoritatea şcolilor, spitalelor şi sediilor administrative pe care le administrăm. Solicit Regiei Autonome a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor transferarea în regim de urgenţă a cinematografelor din Sectorul 1 în administrarea primăriei, pentru că ele trebuie să aparţină comunităţii locale", spune Vasile Moțoc.

Primăria Sectorului 1 a început încă din anul 2009 demersurile pentru trecerea cinematografelor în administrarea Consiliului Local. În conformitate cu prevederile Legii nr. 303/2008, prin care s-a modificat Ordonanţa Guvernului nr. 39/2005 privind cinematografia, RADEF trebuia să predea consiliilor locale toate cinematografele până la data de 3 iulie 2009.

Prin adresa nr. M/532/23.02.2009, Primăria Sectorului 1 a solicitat predarea sălilor, iar RADEF a răspuns prin adresa nr. 2039/02.03.2009 că le va preda în luna iunie 2009. În 12 octombrie 2009 s-a revenit cu o solicitare, însă RADEF nu a mai răspuns, spun reprezentanţii administraţiei locale.

Prin urmare, în 2009 Consiliul Local Sector 1 a chemat în judecată RADEF. A câştigat în primă instanţă procesul, dar prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 47/2011, Executivul a abrogat prevederile legale privind transferul cinematografelor către consiliile locale. Ca urmare, recursul RADEF a fost admis şi cererea Consiliului Local Sector 1 a fost respinsă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În anul 2013, prin decizia 19, Curtea Constituţională a declarat neconstituţională ordonanţa dată de Guvern în 2011. În consecinţă, Consiliul Local Sector 1 a chemat din nou în judecată RADEF care a fost obligată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul nr. 8128/2/2013 să predea cele nouă cinematografe şi grădini cinematografice. RADEF a formulat recurs, care se judecă în prezent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cinematografele din sectorul 1 aflate în administrarea RADEF sunt următoarele: Patria, Scala, Excelsior, Dacia, Griviţa, Cotroceni, Giuleşti, Feroviar şi Grădina Parc.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici