Primarul Slatinei le-a transmis angajaţilor Alro că fabrica de aluminiu nu se va închide în 2009

Primarul Slatinei, Darius Vâlcov, le-a transmis protestatarilor de la Alro, după încheierea şedinţei Consiliului de Administraţie, că fabrica de aluminiu nu se va închide în 2009, iar conducerea uzinei urmează să se întâlnească în perioada următoare cu reprezentanţii Guvernului.

315 afișări
Imaginea articolului Primarul Slatinei le-a transmis angajaţilor Alro că fabrica de aluminiu nu se va închide în 2009

Primarul Slatinei le-a transmis angajaţilor Alro că fabrica de aluminiu nu se va închide în 2009 (Imagine: Mediafax Foto)

"Avem garanţia Consiliului de Administraţie că fabrica nu se va închide pentru anul 2009. Avem garanţia că, până la întâlnirea CA din luna ianuarie, sunt dispuşi să aibă întâlniri la nivel guvernamental cu miniştrii şi premierul României, împreună cu autorităţile locale, patronat, sindicate şi cu cei din managementul fabricii", le-a transmis Darius Vâlcov angajaţilor de la Alro Slatina, care au protestat, marţi, câteva ore, în faţa pavilionului administrativ al fabricii.

El le-a cerut salariaţilor "să meargă pe încredere" întrucât decizia finală privind viitorul fabricii de la Slatina aparţine patronatului, şi nu reprezentanţilor Consiliului de Administraţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Soluţia nu ne convine foarte mult pentru că este o amânare de o lună de zile. este corect ca până în ianuarie să mergem pe încredere. Vă garantez că nu vor exista disponibilizări până la următorul CA. Nu putem să forţăm nota acum, pentru că şi cei care sunt în Consiliul de Administraţie nu sunt patroni şi nu pot decide fără să cheme patronii aici, la Slatina", a mai spus Vâlcov.

Potrivit sursei citate, autorităţile locale vor întreprinde demersurile necesare pentru ca patronatul de la Alro Slatina să aibă întâlniri cu reprezentanţii Guvernului.

La ora transmiterii acestei ştiri, în faţa pavilionului administrativ al fabricii de aluminiu mai rămăseseră aproximativ o sută de persoane.

Liderii sindicali de la Alro nu au făcut precizări în legătură cu organizarea unor noi acţiuni de protest în perioada imediat următoare.

Conducerea Consiliului Judeţean Olt a anunţat că va organiza, miercuri, o întâlnire între liderii de sindicat, parlamentarii de Olt şi autorităţile locale, la sediul CJ, pentru dezbateri în legătură cu situaţia de la Alro Slatina.

Anterior, Vâlcov, care a participat la întrunirea Consiliului de Administraţie al Alro, îi anunţase pe protestatari că CA "a renunţat" la punctul de pe ordinea de zi care viza revinderea energiei şi că a decis "reanalizarea situaţiei" privind disponibilizările de personal de la Alro. Primarul Slatinei le mai spusese celor peste 3 - 4.000 de persoane care au protestat în faţa fabricii de aluminiu Alro Slatina că nu va "permite" nicio intervenţie a statului rusesc sau a oligarhilor ruşi asupra întreprinderii întrucât nu vrea să fie primar peste un târg, ci peste un oraş.

Primarul Darius Vâlcov le-a cerut angajaţilor de la Alro să fie solidari pentru a nu lăsa oraşul să moară.

"Oraşul Slatina este alături de aluminiu. Alro a fost de 30 de ani alături de noi. Slatina e alături de Alro, iar patronii trebuie să ştie că Slatina nu este un oraş rusesc. Rugămintea mea este să fiţi solidari şi să nu-i lăsaţi să intre în uzină să închidă cele trei hale pe care ei vor să le închidă", a declarat Darius Vâlcov.

Primarul din Slatina a mai spus că nu este normal să dai oameni afară pentru "interese meschine", respectiv acela de a revinde energia ieftină.

"În orice economie de piaţă o societate care are profit de 130 de milioane de dolari nu poate să dea jumătate din oameni afară. Nu se poate ca pentru un interes meschin de a revinde energia ieftină să dai afară 1.500 de oameni. Acet lucru se poate doar dacă suntem străni unii de alţii", a declarat Vâlcov.

Darius Vâlcov le-a spus protestatarilor strânşi în faţa fabricii că, dacă Alro moare, moare şi municipiul Slatina.

"Eu, ca primar al Slatinei, vă garantez că nu voi lăsa nicio intervenţie a statului rusesc sau a oligarhilor ruşi să vină în Slatina şi să dea oamenii afară. Dacă Alro moare, moare şi Slatina. Nu vrem să devenim a doua Vale a Jiului", a mai spus Vâlcov.

Potrivit sursei citate, Alro Slatina revinde energia pe care o cumpără cu 26 de dolari la un preţ de trei ori mai mare preferând să câştige în acest mod bani în loc să producă în continuare aluminiu.

Primarul din Slatina susţine că, dacă Alro se închide, atunci el va deveni un primar peste "un târg".

"Voi fi alături de dumneavoastră indiferent de ce se va întâmpla şi indiferent de ce ni se va întâmpla. Nu vreau să fiu primarul unui târg, vreau să fiu primarul unui oraş", le-a spus Vâlcov protestatarilor.

Câteva mii de angajaţi ai Alro Slatina sau simpli cetăţeni s-au adunat, marţi, în jurul orei 11.30, în faţa sediului societăţii, pentru a protesta faţă de decizia conducerii unităţii de a face disponibilizări de personal, la protest fiind prezent şi fostul lider lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma.

Cozma a declarat corespondentului MEDIAFAX că, în opinia sa, fabrica de aluminiu de la Slatina ar trebui declarată de către Guvernul României "de interes naţional" pentru a beneficia astfel de protecţie guvernamentală.

"Important este ca Guvernul să declare această unitate de interes naţional şi s-o ia sub protecţie guvernamentală, după care să facă un program şi o strategie pe termen lung pentru că fabrica de la Slatina produce 8 la sută din PIB-ul României", a spus Cozma.

Acesta s-a arătat mirat de absenţa, de la protestul desfăşurat la Slatina, a liderilor sindicali de la "centru", nominalizându-l, în acest sens, pe Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

La mitingul organizat, marţi, de sindicatele din Alro Slatina au fost prezente atât autorităţile locale, cât şi parlamentarii din judeţul Olt.

Citeşte şi:

Peste 1.800 de angajaţi de la Alro Slatina vor fi disponibilizaţi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici