Primarul Sucevei le cere scuze locuitorilor cu plăţile la zi care nu au apă caldă

Primarul Sucevei, Ion Lungu, le cere scuze sucevenilor care au locuinţele racordate la sistemul centralizat de termoficare şi care nu mai beneficiază de apă caldă după oprirea centralei electro-termice din cauza datoriilor, menţionând că e o problemă de sistem care s-ar putea soluţiona în câţiva ani

117 afișări
Imaginea articolului Primarul Sucevei le cere scuze locuitorilor cu plăţile la zi care nu au apă caldă

Ion Lungu (Imagine: Sebastian Sascau/ Mediafax Foto)

Lungu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că speră că în câţiva ani se va putea ajunge ca locuitorii care nu plătesc energia termică să fie debranşaţi individual, fără să fie afectaţi şi consumatorii care îşi plătesc la zi facturile.

Primarul a spus că s-a ajuns în situaţia de blocaj financiar care a generat oprirea centralei electro-termice a Bioenergy din cauza neplăţii facturilor de către populaţie, arătând că, potrivit unor estimări, 70-77 la sută dintre abonaţii la sistemul centralizat de termoficare au restanţe.

El a mai spus că în luna septembrie s-au achitat, în medie, 38 de lei de apartament branşat la sistemul centralizat, mai puţin decât abonamentul la cablu TV.

Primarul a mai susţinut că sucevenii ale căror locuinţe sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare vor avea apă caldă şi căldură doar dacă vor achita serviciile de care beneficiază.

Ion Lungu şi-a exprimat încrederea că până la sfârşitul săptămânii va fi reluată furnizarea apei calde în municipiu şi că între Termica SA, care distribuie agentul termic, şi producător, Bioenergy, va fi încheiat un protocol prin care 42 la sută din încasări să fie virat în contul producătorului de energie termică, iar dacă nu se respectă acest grafic municipalitatea va face plăţi directe către Bioenergy, până la concurenţa cu suma convenită.

Până în prezent, în cursul ultimului an, Termica SA a încasat de la populaţie 31 de milioane de lei, dar a plătit 11 milioane producătorului.

Primarul a mai spus că se impune ca în cursul acestei luni să fie achitat cel puţin un milion de euro din datoria populaţiei, ceea ce reprezintă aproximativ 200 de lei de apartament.

Centrala electro-termică a municipiului Suceava a fost oprită, marţi după-amiază, după ce au fost consumate cantităţile disponibile de biomasă, iar furnizarea de apă caldă în municipiul Suceava şi de energie electrică în sistemul energetic au fost sistate.

Vasile Ilie, directorul Bioenergy Suceava, care deţine centrala de cogenerare, a declarat corespondentului MEDIAFAX că biomasa disponibilă a fost consumată în totalitate.

"Înţelegem situaţia grea în care se află acum jumătate din populaţia municipiului. Sperăm în ajutorul celor care pot face lucruri utile în această privinţă, astfel încât să se reia furnizarea apei calde", a declarat corespondentului MEDIAFAX Vasile Ilie, directorul Bioenergy Suceava, care deţine centrala de cogenerare.

Compania Bioenergy Suceava, singurul producător de energie termică şi apă caldă din municipiul Suceava, anunţa, luni, că dacă nu se vor găsi soluţii pentru plata serviciilor prestate va opri livrarea de apă caldă din cauză că nu mai are bani pentru achiziţia de biomasă.

Adrian Bodea, acţionar Adrem Invest, care deţine 49% din acţiunile Bioenergy, a explicat că firma este în blocaj financiar, din cauză că apa caldă pe care a produs-o şi a livrat-o este neplătită.

"Furnizorul de biomasă a sistat livrările, iar acum suntem în imposibilitatea de a furniza apă caldă în următoarea perioadă", a declarat Bodea.

Furnizorul de biomasă este Holzindustrie Schweighofer, care este şi acţionar al Bioenergy. Firma Holzindustrie Schweighofer reclamă o datorie de 1,7 milioane de euro pe care o are de recuperat de la Bioenergy.

Investiţia în centrala în cogenerare pe biomasă din Suceava s-a ridicat la aproape 90 milioane de euro, fiind realizată de Bioenergy.

Compania produce energia termică şi apă caldă pe care le vinde firmei Termica SA, care aparţine Consiliului Local Suceava şi care este în insolvenţă.
Din noiembrie 2013 şi până în septembrie 2014, Bioenergy a vândut către Termica energie termică în valoare de 28,1 milioane de lei, din care a încasat însă doar 12 milioane de lei, iar datoria Termica SA către Bioenergy este de 16 milioane de lei.

Bodea a precizat că a propus Termica SA ca din sumele pe care le va încasa de la consumatori să plătească Bioenergy 42%. Deocamdată, Termica SA nu a dat un răspuns acestei propuneri.

Bioenergy alimentează cu căldură şi apă caldă 60.000 de clienţi din 20.000 de locuinţe din Suceava, plus 2.000 de firme.

Bodea spunea că Bioenergy negociază cu mai multe firme achiziţia de biomasă, din care una aparţine omului de afaceri Jean Valvis.

Bioenergy consumă anual circa 200.000 tone de biomasă, a căror valoare depăşeşte 11 milioane de euro, luând în calcul 56 euro costul mediu al unei tone de biomasă.

Potrivit lui Bodea, Holzindustrie Schweighofer vindea biomasa către Bioenergy la 80 euro, dar recent a majorat preţul la 92 euro pe tonă.

Bodea a adăugat că doreşte să convertească toată centrala pe biomasă din Suceava în producător de energie electrică, renunţând la activitatea de energie termică. În prezent, centrala operată de Bioenergy are o capacitate electrică de 30 MW şi o putere termică instalată de 130,5 MW. Compania primeşte certificate verzi pentru energia termică produsă în cogenerare şi livrată clienţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici