Primarul unei localităţi cu stare de alertă: Îmi trebuie ani să merg din casă în casă să văd situaţia

Autorităţile din localitatea buzoiană Bisoca, unde a fost instituită starea de alertă, spun că au doar două utilaje pentru a deszăpezi drumurile, în condiţiile în care nămeţii au cinci-şase metri, iar 400 de oameni sunt complet izolaţi, fără nicio posibilitate de a se ajunge la ei.

291 afișări
Imaginea articolului Primarul unei localităţi cu stare de alertă: Îmi trebuie ani să merg din casă în casă să văd situaţia

Primarul unei localităţi cu stare de alertă: Îmi trebuie ani să merg din casă în casă să văd situaţia (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax foto)

Primarul localităţii buzoiene Bisoca, Gheorghe Beşliu, a declarat că toate drumurile care fuseseră deblocate după ninsoarea şi viscolul de săptămâna trecută au fost acoperite din nou de nămeţi cărora drumarii nu le fac faţă. Primăria dispune doar de două utilaje, şi acelea închiriate, care nu fac faţă nămeţilor care au acoperit localitatea.

"Drumurile care fuseseră deblocate zilele trecute după ninsoarea de luni s-au blocat din nou, total. Am un sat la 14 kilometri de comună total izolat, fără şanse să rezolvăm rapid situaţia acolo. Sunt 400 de suflete, am avut şi o gravidă pe care a luat-o astăzi elicopterul, că nu se putea ajunge sub nicio formă la ea. Sunt drumurile în pantă, iar utiajele nu pot interveni. Avem doar două utilaje închiriate care acţionează, însă este prea puţin. Îmi trebuie ani să merg din casă în casă prin nămeţii ăştia să-i întreb pe oameni cum sunt", a spus primarul Gheorghe Beşliu.

La Puieşti, o altă localitate în care s-a decretat stare de alertă, primarul Florin Leaua spune că toate drumurile sunt închise, iar oamenii au rămas fără provizii şi sunt disperaţi după ce casele le-au fost acoperite de un nou strat de zăpadă peste cel depus la ninsoarea trecută.

"S-au terminat resursele, să văd cum trimit o maşină la Râmnicu Sărat să ia ce ne trebuie. Am cerut stare de alertă pentru o mobilizare mai mare a oamenilor, a agenţilor economici, am făcut apel la cei cu asociaţiile agricole să ne ajute cu tractoare să cărăm zăpada, că nu avem ce să facem cu zăpada asta multă, unde să o ducem? O dăm dintr-o parte în alta. Încercăm acum să mobilizăm toate mijloacele mecanice pe care le avem pentru a ieşi odată la liman", a spus primarul din Puieşti.

La rîndul său, primarul localităţii Râmnicelu, Dumitru Stanciu, susţine că de la instaurarea stării de alertă, cu acordul prefectului, a putut să-i scoată la deszăpezit şi pe beneficiarii ajutoarelor sociale: "Am început deszăpezirea în forţă, i-am scos şi pe cei de la ajutoare sociale, am făcut apel la cei cu asociaţiile agricole să ne ajute să cărăm undeva zăpada".

Marţi, la Râmnicelu au ajuns şi 40 de mineri de la Roşa Montană, pentru a ajuta la deszăpezirea gospodăriilor şi a drumurilor care sunt închise de mai multe zile.

Confom primarului, minerii acţionează deja în comună cu lopeţi şi vin în sprijinul bătrânilor care nu pot să-şi cureţe zăpada de pe case şi trebuie să-şi facă tuneluri pentru a ieşi din curte. Minerii, care au adus la Râmnicelu şi peste 2.000 de pâini pentru familiile care au rămas fără alimente, vor rămâne cel puţin două zile în localitate pentru a-i ajuta pe sinistraţi.

O situaţie critică este şi la Valea Salciei, unde oamenii sunt izolaţi de aproximativ trei săptămâni, iar primarul localităţii spune că vrea să ceară prefectului instituirea starea de alertă. El susţine că în tot acest interval în localitate nu a ajuns niciun utilaj de deszăpezire.

"Pe cei de la Consiliul Judeţean nici nu i-am mai sunat, nici ei n-au mai dat un semn de trei-patru zile. Dacă nu îşi dă nimeni interesul, să faci numai pe cont propriu e foarte greu. Dacă după două-trei săptămâni nu s-a mişcat nimic aici şi oamenii sunt tot izolaţi, e logic că este un slab management. În două-trei săptămâni, aici n-a ajuns niciun utilaj să deszăpeazească trei kilometri de drum. La Valea Salciei nu s-a deszăpezit nimic, au încercat într-o zi cu utilaje puţine şi subdimensionate, care s-au stricat. Am acţionat cu un buldoexacavator pe aici prin comună, cât am avut motorină, acum nu mai avem. Oamenii au dat la lopată, dar cum să reuşeşti când sunt nămeţii cât casa. Am persoane care au rămas medicamente, fără apă, noi la primărie nu mai avem motorină. Ne-a trimis ISU 400 de litri, dar au rămas în localitatea vecină că nu au putut ajunge la noi", a declarat primarul din Valea Salciei, Marian Muşat.

În trei localităţi buzoiene - Bisoca, Puieşti şi Râmnicelu - a fost instituită starea de alertă, valabilă până joi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici