Primarul unui mare municipiu vrea să interzică folosirea petardelor în oraş

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a anunţat, vineri, că vrea să interzică folosirea şi comercializarea petardelor în oraş şi va cere Consiliului Local să aprobe o hotărârea în acest sens. „Putem găsi alte soluţii să ne distrăm de Revelion decât să umplem spitalele de copii răniţi”, spune edilul.

2242 afișări
Imaginea articolului Primarul unui mare municipiu vrea să interzică folosirea petardelor în oraş

Primarul unui mare municipiu vrea să interzică folosirea petardelor în oraş

Mihai Chirica susţine că cei care vor vinde sau utiliza petardele ar putea fi amendaţi drastic, acest lucru urmând să fie stabilit printr-o hotărâre de Consiliu Local. Primarul Iaşului vrea să interzică utilizarea şi comercializarea petardelor în oraş, iar proiectul de hotărâre cu care va merge în Consiliul Local prevede „sancţiuni drastice mergând până la nivelul maxim al amenzii de 2.500 lei pentru cei care le comercializează şi desigur, altele pentru utilizatori, funcţie de vârsta acestora".

„O măsură care poate fi oarecum mai stranie, având în vedere că cu toţii am trecut prin etapa copilăriei şi am utilizat asemenea dispozitive, petarde, pocnitori şi altele, dar se pare că lucrurile au cam luat-o razna, în sensul că acum comercializarea lor se face fără niciun fel de control, calibrul acestor pocnitori şi riscul la care sunt supuşi în special copiii au devenit alarmante. Eu cred că este o măsură bună, pentru că putem găsi alte soluţii să ne distrăm de Revelion decât să umplem spitalele de copii răniţi, cu ochii zdrobiţi, unii dintre ei. Am văzut personal un asemenea caz, când un copil a aruncat între alţii o petardă cu calibru mai mare şi a rănit o fetiţă la picior", a declarat presei, vineri, Mihai Chirica, primarul Iaşului.

Întrebat dacă i se pare că legea privind regimul materiilor explozive este incompletă, Chirica a explicat că „este incompletă, pentru că în momentul de faţă sunt avize de import ale acestui produs. Prin urmare nu este un produs interzis, noi nu vrem să interzicem fabricarea lui, ci doar comercializarea şi utilizarea pe raza municipiului Iaşi a acestui produs".

Propunerea de interzicere a petardelor în Iaşi va fi dezbătută public şi mai apoi va fi propusă spre aprobare într-o şedinţă a Consiliului Local.

„În special Poliţia Locală, alături de celelalte instituţii de ordine publică vor trebui să aplice această sancţiune. Noi o vom da sub statutul de interzicere (...),vom începe noi, Iaşul, pe raza municipiului, astfel încât să nu mai apară nicio scurgere către copii", a mai spus Chirica.

În ultimele zile mai multe persoane au ajuns în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Sfântul Spiridon cu traumatisme, după ce au fost rănite de petarde. Potrivit Dianei Cimpoeşu, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon, dar şi medic şef al UPU SMURD, numărul cazurilor de acest fel a fost mai mare faţă de anii trecuţi.

„Au fost pacienţi din Iaşi, doi adulţi, unul din Paşcani, unul din Valea Adâncă, 50, respectiv 48 de ani cu leziuni la nivelul mâinilor, unul dintre ei cu leziuni la nivelul unui singur deget, la mâna stângă, celălalt trei degete, cu amputaţie de falangă, la nivelul mâinii drepte. Sunt internaţi în Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie, beneficiază de intervenţie chirurgicală, tratament, dar evident, zonele din mână pe care le-au pierdut nu au mai putut fi recuperate, fiind vorba de explozie", a declarat Diana Cimpoeşu.

Au fost şi persoane care au avut nevoie de îngrijiri în Clinica de Oftalmologie, cu leziuni la nivelul ochilor, tot din cauza petardelor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
primar,
petarde,
chirica

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici