Primul caz de infectare cu AH1N1 într-o unitate de învăţământ

Primul caz de infectare cu virusul AH1N1 într-o unitate de învăţământ a fost confirmat, miercuri, fiind vorba de o elevă de la un liceu din Slobozia, cursurile clasei unde aceasta învăţa urmând să fie supendate de joi, timp de şapte zile.

23 afișări
Imaginea articolului Primul caz de infectare cu AH1N1 într-o unitate de învăţământ

Primul caz de infectare cu AH1N1 într-o unitate de învăţământ (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Centrul Naţional pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile a anunţat primul caz de infectare cu virusul AH1N1 într-o unitate de învăţământ din România. Este vorba despre o eleva dintr-un liceu din Slobozia ale cărei probe de laborator au fost confirmate în această după-amiază de Institutul Naţional Cantacuzino ca fiind pozitive", se arată într-un comunicat de miercuri al Ministerului Sănătăţii.

Eleva a fost izolată, iar medicii Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa au început ancheta epidemiologică pentru supravegherea şi urmărirea stării de sănătate a tuturor contacţilor.

Cursurile clasei unde eleva învăţa vor fi suspendate, joi, pentru şapte zile, conform procedurilor, a precizat sursa citată.

Tot în judeţul Ialomiţa a fost diagnosticat cu virusul gripal AH1N1 şi un tânăr în vârstă de 28 de ani, din satul Condeeşti, comună Bărcăneşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa, acesta a fost în excursie în Spania, în perioada 3-10 septembrie, iar primele semne de boală au apărut în 11 septembrie, tânărul mergând imediat la Spitalul "Victor Babeş" din Bucureşti, unde i-au fost făcute analize. Ulterior, tânărul a fost internat, iar cazul a fost confirmat.

Persoanele care au intrat în contact cu tânărul sunt părinţii şi prietena acestuia, ea plecând în 12 septembrie în Olanda, la studii, pentru zece luni. Părinţii tânărului sunt izolaţi la domiciliu, sub supraveghere, pentru o perioadă de şapte zile, au precizat reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Ialomiţa.

Activitatea în unităţile de învăţământ în care se confirmă trei cazuri de îmbolnăvire cu gripă AH1N1, în clase diferite ale aceleiaşi instituţii şcolare, va fi suspendată pentru şapte zile.

În cazul confirmării unei singure îmbolnăviri într-o clasă, autorităţile vor dispune închiderea clasei şi izolarea colectivului timp de şapte zile, conform planului de monitorizare, prevenire şi acţiune în cazul îmbolnăvirilor cu virusul AH1N1 în unităţile de învăţământ.

În primele două săptămâni de la începerea cursurilor va fi făcut zilnic triajul elevilor. Acţiunea de supraveghere continuă a elevilor va dura până la sfârşitul sezonului epidemic.

Campania de vaccinare împotriva virusului AH1N1 va începe în luna decembrie, iar primii vaccinaţi vor fi copiii din sistemul de învăţământ, cadrele medicale, personalul din serviciilor esenţiale şi gravidele.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, luni, că în România au fost înregistrate până în prezent 326 de cazuri de gripă AH1N1.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici