Primul centru terapeutic în problemele de alcoolism, cu asistenţă gratuită, inaugurat în Capitală - Mediafax

Primul centru terapeutic în problemele de alcoolism, cu asistenţă gratuită, inaugurat în Capitală

Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor (ALIAT) a deschis, marţi, în Capitală, primul centru terapeutic din România în problemele de alcoolism cu asistenţă gratuită multidisciplinară, care se adresează persoanelor cu aceste suferinţe, dar şi celor din apropierea dependenţilor.

2039 afişări
Imaginea articolului Primul centru terapeutic în problemele de alcoolism, cu asistenţă gratuită, inaugurat în Capitală

Primul centru terapeutic în problemele de alcoolism, cu asistenţă gratuită, inaugurat în Capitală (Imagine: Publimedia)

"Persoanele cu un consum problematic de alcool vor primi,începând de marţi, asistenţă gratuită multifuncţională în primulcentru terapeutic din România. Totodată, întrucât pentru fiecareconsumator abuziv de alcool, alte şapte persoane au de suferit -partener, membru de familie, prieten, angajator, angajaţi - şiaceştia din urmă vor putea primi consiliere în centrul deschismarţi în Sectorul 3 al Capitalei", a spus directorul ştiinţific alALIAT, Eugen Hriscu.

Pacienţii centrului vor beneficia gratuit de servicii precumtratamentul dependenţei şi prevenirea recăderilor, dezvoltareapersonală a beneficiarului, şedinţe de informare, psihoeducaţie şisuport pentru membrii familiei acestuia, formare profesională,consiliere vocaţională, mediere pentru obţinerea sau menţinerealocului de muncă.

Metodele terapeutice care vor fi implementate în cadrulactivităţilor centrului, de tip prevenirea recăderilor şi interviumotivaţional, sunt demonstrate a fi eficiente în realizarea şimenţinerea schimbărilor pozitive din viaţa persoanelor cu un consumabuziv de alcool, a menţionat Hriscu.

Asistenţa terapeutică este asigurată de către o echipămultidisciplinară a ALIAT, formată din psihiatri, psihologi,psihoterapeuţi, asistenţi sociali, psihopedagogi, consilierivocaţionali şi de formare profesională.

Obiectivele generale ale unui astfel de centru sunt facilitareaaccesului persoanelor dependente de alcool pe piaţa muncii, creareaa două centre de asistenţă integrată în Bucureşti şi Târgoviştepentru persoanele cu un consum problematic de alcool, formarea a750 de medici de familie din Bucureşti-Ilfov şi Sud-Muntenia, dinmediul urban şi rural, în acordarea de intervenţii specifice pentrupersoanele cu un consum problematic de alcool, dar şi creareacentrului virtual de resurse pentru profesioniştii din domeniuldependenţei de alcool şi pentru nonprofesionişti, a explicatdirectorul centrului terapeutic, Mihai Bădică.

"Deschiderea centrelor de tratament şi reintegrare socialăpentru persoanele dependente de alcool din Bucureşti şi respectiv,Târgovişte marchează mai mult decât un succes profesional pentruspecialiştii ALIAT sau o premieră în domeniul serviciilor desănătate mintală din România. Acest eveniment reprezintă maiînainte de orice, o rază de speranţă pentru acei români cudependenţe de alcool pentru care sistemul de sănătate public şiprivat au mult prea puţin de oferit. Dorim să credem că vom reuşisă producem o schimbare de atitudine din partea autorităţilor şi apublicului în general faţă de acest tip de probleme - a adăugatHriscu.

Centrul din Bucureşti este deschis de luni până vineri,între orele 9.00 - 18.00, în strada Constantin F. Robescu nr. 4,sector 3. Informaţii suplibmentare se pot oţine la telefonul021.334.84.06.

Centrul de Incluziune Socială pentru persoanele dependente dealcool a fost structurat pe cinci componente, adresându-se tuturoraspectelor necesare (re)integrării persoanelor dependente de alcoolpe piaţa muncii, dar şi în familie şi în societate, a adăugatdirectorul.

"Cele cinci componente care sunt în atenţia noastră suntîngrijirea sănătăţii prin tratamentul dependenţei şi prevenirearecăderilor, dezvoltarea personală prin consolidarea motivaţieipentru a face schimbări pozitive în viaţa lor, familiile prinşedinţe de informare, psihoeducaţie şi suport pentru membriifamiliei, inclusiv intervenţii psihopedagogice pentru copiiibeneficiarilor, ocuparea, prin formare profesională, consilierevocaţională şi pe Dreptul Muncii, dar şi mediere pentru obţinereasau menţinerea unui loc de muncă. La Centrul Virtual de Resurse şiformare de profesionişti vor lucra 750 de medici de familie carevor învăţa cum să intervină eficient în problemele legate deconsumul abuziv de alcool al pacienţilor lor", a adăugatBădică.

Tematica formării vizează detecţia precoce şi intervenţiilescurte în consumul problematic de alcool în medicina primară,tulburările legate de consumul de alcool, identificareaconsumatorilor de alcool la risc, motivaţia pentru schimbare,intervenţiile scurte, şedinţele de follow up, referirea pacienţilorcătre alte servicii specializate, dependenţa de alcool, a adăugatdirectorul Mihai Bădică.

"Centrul de incluziune socială pentru persoanele dependente dealcool" este cofinanţat din Fondul Social European prin POSDRU -2007-2013, Axa Prioritară 6 "Promovarea incluziunii sociale".Domeniul major de intervenţie 6.2 "Îmbunătăţirea accesului şi aparticipării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii", partenerifiind Centrul Naţional de Studii în Medicina de Familie şiAsociaţia de Sprijin a Şomerilor Dâmboviţa.

Până la 20% dintre persoanele care se adresează unui medic defamilie şi până la 40% dintre pacienţii secţiilor de medicinăgenerală şi chirurgie solicită asistenţă medicală din cauzaconsumului de alcool. Conform unui studiu recent al ComisieiEuropene, România ocupă locul al doilea în ceea ce priveşte bingedrinking-ul (cele mai mari procente de binge drinking sunt înIrlanda 44%, urmând România cu 39%, Germania şi Austria cu36%).

Binge drinking-ul este o formă episodică de consum excesiv dealcool şi reprezintă un factor de risc pentru suicid, se asociazăcu deteriorarea relaţiilor sociale, accidente, încălcarea legii (înspecial, vandalism şi violenţă).

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca prag de dependenţădouă unităţi de alcool pentru bărbaţi şi una pentru femei, ounitate fiind echivalentă cu o bere de 330 ml, un pahar de vin de220 ml sau 40 ml de alcool, a spus Eugen Hriscu. De asemenea, OMSvorbeşte despre un maxim de 14 unităţi pe săptămână la bărbaţi şi 7la femei, iar la grupa de vârstă peste 65 de ani atât bărbaţii câtşi femeile trebuie să se rezume la o singură unitate.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici