Primul focar de PESTĂ PORCINĂ africană în România: PRO AGRO solicită măsuri pentru eradicarea virusului şi aprobarea sumelor necesare despăgubirii fermierilor

PRO AGRO solicită aprobarea hotărârii pentru pesta porcină şi aprobarea urgentă a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate, se arată într-o scrisoare deschisă transmisă miercuri premierului României şi preşedintelui ANSVSA.

795 afișări
Imaginea articolului Primul focar de PESTĂ PORCINĂ africană în România: PRO AGRO solicită măsuri pentru eradicarea virusului şi aprobarea sumelor necesare despăgubirii fermierilor

Primul focar de PESTĂ PORCINĂ africană în România: PRO AGRO solicită aprobarea hotărârii pentru această boală şi a sumelor necesare despăgubirilor

„Solicităm Guvernului să acţioneze urgent, dând imediat undă verde proiectului de hotărâre postat în consultare publică, pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 1156/2013 pentru aprobarea acţiunilor sanitar veterinare cuprinse în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire, control şi eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului, de identificare şi înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor, a acţiunilor prevăzute în Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, precum şi a tarifelor aferente acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 830/2016 pentru aprobarea Programului naţional de supraveghere, prevenire şi control al pestei porcine africane”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă către premierul Mihai Tudose şi preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu.

PRO AGRO solicită aprobarea de urgenţă a sumelor necesare acoperirii costurilor de despăgubire a fermierilor în caz de necesitate, conform H.G. 1214/2009 modificată.

„Lipsa unei hotărâri guvernamentale aplicabile în regim de urgenţă face ca orice măsură să nu prezinte o acoperire legală. Fermierii au cheltuit din surse proprii sume imense pentru acoperirea programelor de biosecuritate din ferme. Această boală poate duce în faliment pe toţi crescătorii de suine, este alertă de gradul zero pentru sectorul suin din România!”, avertizează PRO AGRO.

Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU) a decis, marţi, să activeze Planul de contingenţă al României pentru situaţii de pestă porcină, după ce, la Satu Mare s-a înregistrat primul focar al acestei boli, a anunţat ministrul de Interne, Carmen Dan, pe pagina sa de Facebook.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat, luni, primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gopodărie localizată la periferia municipiului Satu Mare, animalele fiind sacrificate şi incinerate, potrivit unui comunicat transmis marţi de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din primele investigaţii întreprinse la faţa locului de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu Mare a reieşit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina. Ancheta epidemiologică este în desfăşurare, precizează Autoritatea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici