Principalul opozant al lui Putin, dat dispărut. Apropiaţii: Este în pericol

De câteva zile nu există veşti de la Alexei Navalnîi, principalul adversar rus al guvernului de la Moscova.

2186 afișări
Imaginea articolului Principalul opozant al lui Putin, dat dispărut. Apropiaţii: Este în pericol

Principalul opozant al lui Putin, dat dispărut. Apropiaţii: Este în pericol

Îngrijorarea creşte pe măsură ce orele trec în legătură cu soarta lui Alexei Navalny, cel mai proeminent adversar rus al guvernului de la Moscova, aflat în închisoare cu o pedeapsă de ispăşit de 19 ani. Acesta este dat dispărut, stârnind temeri pentru siguranţa lui.

Avocaţii nu au mai putut să vorbească cu el de zile întregi, mai exact de o săptămână. Acesta este un element deosebit de îngrijorător în zilele în care Opoziţia a lansat campania de boicotare a alegerilor din martie, pentru a bloca realegerea lui Putin.

„Alexei este dispărut de trei zile”, a spus vineri seara şefa departamentului de investigaţii al Fundaţiei Anticorupţie din Navalnîi, Maria Pevcikh.

„Avocaţii au stat toată ziua în faţa IK-6, actualul său penitenciar, şi IK-7, o colonie cu regim special din regiunea Vladimir. Peste tot li s-a spus să aştepte şi, până la urmă, li s-a interzis intrarea”, relatează Maria.

În acea dimineaţă, Navalnîi trebuia să se prezinte în instanţă prin legătura video obişnuită, dar totul a fost anulat oficial din cauza unor probleme cu reţeaua electrică a penitenciarului, care sunt încă nerezolvate până în prezent.

Avocaţii lui nu cred o iotă din varianta oficială: „Am aflat că Alexei a avut o problemă gravă de sănătate, viaţa lui este în pericol”, a denunţat în continuare Pevcikh.

Joi a lansat campania anti-Putin

„Săptămâna trecută i s-a făcut rău în celulă, a avut ameţeală şi s-a întins pe podea. Personalul a intervenit dându-i ceva. Nu ştim ce a fost, dar, din moment ce nu este hrănit, este ţinut într-o celulă de izolare fără ventilaţie, se pare că a leşinat de foame”.

Prietenii lui Navalnăi, aflat în închisoare de aproape trei ani, a lansat iniţiativa „Rusia fără Putin” chiar joia trecută. Organizatorii cer fiecărui cetăţean „să convingă cel puţin zece persoane să voteze împotriva lui Putin”.

„Rezultatele votului vor fi falsificate, dar sarcina noastră este să le arătăm tuturor că Rusia nu mai are nevoie de Putin - se spune în apel -. Alegerile din 2024 vor fi un referendum pentru aprobarea acţiunilor sale, pentru aprobarea războiului”.

Linkul către site-ul campaniei a fost, se pare, încorporat în codul QR tipărit pe nişte panouri publicitare aparent inofensive, cu cuvintele „Rusia, La mulţi ani”. Afişele au apărut de fapt în mai multe oraşe ruseşti. Autorităţile de la Moscova au aflat şi le-au interzis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici