Principele Radu, la inaugurarea Salonului Regal din Bucureşti: Trecutul şi prezentul consolidează viitorul României - FOTO

Principele Radu a declarat duminică, la inaugurarea Salonului Regal de la Gara de Nord din Bucureşti, că "trecutul şi prezentul nu fac decât să consolideze viitorul României", el apreciind, totodată, că redeschiderea Salonului reprezintă îndreptarea ţării "cu paşi iuţi către viitor".

911 afișări
Imaginea articolului Principele Radu, la inaugurarea Salonului Regal din Bucureşti: Trecutul şi prezentul consolidează viitorul României - FOTO

Principesa Margareta, principele Radu (Imagine: Razvan Lupica/ Mediafax Foto)

Principele Radu, principesa Margareta, principele Nicolae şi principesa Elena au inaugurat, duminică, Salonul Regal de la Gara de Nord din Bucureşti, la eveniment participând şi ministrul Transporturilor Ramona Mănescu. Familia regală a ajuns în Gara de Nord la 15.45, după o călătorie simbolică de la Sinaia în Capitală.

"Vă rog să primiţi mai întâi cele mai alese urări de «La mulţi ani» pentru ziua de 1 Decembrie a Marii Uniri din partea majestăţilor lor, Regele Mihai, aflat în al 93-lea an al vieţii, şi de la Regina Ana, care tot în acest an a împlinit, în 18 septembrie, extraordinară vârstă de 90 de ani", a declarat principele Radu.

Tot el a explicat că menţionează cele două aniversări regale pentru că acestora li se adaugă cea de-a treia, de 95 de ani de la Marea Unire de la 1918. "Aş vrea să vă spun cât de mult apreciază familia regală a României această aducere în prim-planul vieţii noastre a trenului regal. (...) Atunci când Căile Ferate, domeniul pe care domniile voastre îl păstoriţi astăzi, din punct de vedere politic şi administrativ, au reprezentat la vremea lor mândria României, căile ferate sunt cele care au făcut România mai puternică, cele care i-au dat înţeles cuvintelor de «independenţă» şi «suveranitate» pe care ţara noastră şi le-a aşezat pe frunte în acelaşi timp în care dura, jos pe pământ, acest fundament extraordinar de infrastructură care sunt căile ferate", a spus acesta.

Pe de altă parte, principele Radu a afirmat că tot ceea ce a fost mai avansat ca tehnologie, mai inteligent, mai abil şi mai flexibil din punct de vedere al ştiinţei a fost pus în trenul regal în 1928, astfel încât acesta este, în zilele noastre, la fel de strălucitor, nou şi de perfect în funcţionare precum a fost acum zeci de ani.

El a mai punctat că Salonul Regal este o încăpere elegantă, solidă şi vizionară, ce poate duce cu gândul la "Sala tronului", el afirmând, în acest context, că suveranului Carol I "nu i-a scăpat nimic" în cei 48 de ani de domnie.

"Nu a lăsat nimic la întâmplare. De la prizele Castelului Peleş, pe care le controla personal să nu existe niciuna care să nu funcţioneze, până la zăvoarele de la ferestrele Castelului Peleş şi până la extrordinar de avansata încălzire centrală pe care Castelul o avea atunci, în anii 1880, nimic nu i-a scăpat acestui suveran care a fost, probabil, cel mai mare şi mai bun gospodar al României în toată istoria noastră de 2.000 de ani", a mai spus principele Radu.

Cu acelaşi prilej, principele Radu a precizat că acţiunea de a oferi românilor regalitatea Gării de Nord după atâţia zeci de ani de la construirea ei, respectiv din 1872, "nu face decât cinste atât domniei voastre, domeniului pe care îl reprezentaţi în administraţia centrală a României şi întregii naţiunii care astăzi, împreună cu noi, vă mulţumeşte pentru această restituire". "Faptul că Gara de Nord, cea mai mare gară a ţării şi una dintre dintre cele mai mari gări ale sud-estului Europei, are din nou Salonul ei regal nu înseamnă decât că România se îndreptă cu paşi iuţi către viitor. Trecutul şi prezentul nu fac decât să îi consolideze viitorul pe care îl dorim cu toţii, mai demn, mai mândru şi mai responsabil", a conchis acesta.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a declarat că "redenumind acest salon nu facem altceva decât să recunoaştem, o dată în plus, faptul că familia regală este cea care de-a lungul istoriei a reuşit să ne ţină uniţi, a reuşit să înfăptuiască Unirea, Marea Unire de la 1918, a promovat valorile pe care poporul român le are recunoscând valorile, recunoscând talentele şi calitatea poporului român".

De asemenea, Mănescu a apreciat că oamenii care au întreţinut de-a lungul timpului Salonul Regal şi cei care au lucrat în Căile Ferate Române au tot meritul. "Ne bucurăm de faptul că am putut începând de anul acesta să deschidem un proiect foarte important pentru noi - acela al trenului regal începând cu 29 noiembrie până pe 1 decembrie an de an, trenul regal va face o călătorie de la Bucureşti la Sinaia şi înapoi, aşa cum s-a întâmplat anul acesta - este un moment în care toată România, în afară de faptul că sărbătoreşte Marea Unire, îi sărbătoreşte şi îi recunoaşte pe care au contribuit la Marea Unire", a spus ea.

Ministrul Transporturilor a mulţumit familiei regale pentru că a acceptat să onoreze cu prezenţa în acest proiect şi a adăugat că România are valori pentru care trebuie să lupte. "«La mulţi ani» şi sper ca românii să fie mândrii în fiecare zi pentru că au toate motivele", a conchis ea.

Prezent şi el la eveniment, fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că se bucură foarte mult că asemenea manifestări, ocazionate de Ziua Naţională, dau posibilitatea unui public cât mai larg să ia cunoştinţa cu istoria României. "O istorie care, din păcate, a fost ciuntită, a fost amputată în perioada comunistă, dar acum putem să vedem România în toată frumuseţea ei şi să fim mândri de înaintaşii noştri şi de familia regală care a călăuzit destinele României un secol şi jumătate", a declarat el.

Salonul Regal de la Gara de Nord a fost restaurat în forma originală, din vremea Regelui Carol I.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici