Prinţul Paul revendică din nou castelul Peleş, ferma Băneasa şi pădurea Snagov

Prinţul Paul revendică din nou castelul Peleş, ferma Băneasa şi pădurea Snagov, dar şi mai multe proprietăţi de lux din Bucureşti, despre care spune că are dreptul să le împartă cu regele Mihai şi pentru care trebuie să plătească o taxă de timbru de aproximativ două milioane de euro.

Urmărește
2771 afișări
Imaginea articolului Prinţul Paul revendică din nou castelul Peleş, ferma Băneasa şi pădurea Snagov

Prinţul Paul revendică din nou castelul Peleş, ferma Băneasa şi pădurea Snagov (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)

Prinţul Paul i-a deschis regelui Mihai la Judecătoria Sectorului 2 un proces prin care revendică mai multe proprietăţi de lux, între care castelul Peleş, ferma Băneasa şi pădurea Snagov, pentru care trebuie să plătească o taxă de timbru de aproximativ două milioane de euro.

Paul Phillipe al României susţine că proprietăţile i-au aparţinut bunicului său, Carol al II-lea, şi că ar trebui să le împartă împreună cu regele Mihai.

"În toate ţările, când a murit Carol al II-lea, s-a deschis masa succesorală, tatăl meu cu regele Mihai. S-a deschis în anii '50, '60 în Portugalia, în Franţa, în Germania, în Elveţia şi în Anglia. Oamenii nu prea ştiu asta. Şi aici trebuie să se deschidă masa succesorală exact la fel. Nu s-a făcut, asta e problema. S-au dat Peleş, toate proprietăţile fără să se fi deschis masa succesorală. Asta nu este corect, nici legal. Am deschis acum. Am auzit că vreau să iau toată ţara. Nu e adevărat. Pe lista de proprietăţi sunt proprietăţi care au aparţinut lui Carol al II-lea şi Elisabetei şi ar trebui să fie împărţite împreună cu Mihai. Tata a murit şi sunt eu şi Mihai, atât", a declarat, joi, Paul Phillipe al României.

Prinţul Paul este de părere că masa succesorală nu a fost deschisă pentu că s-a intervenit politic şi speră că va putea plăti taxa de timbru în valoare de aproximativ două milioane de euro la finalul procesului.

"Trebuie făcut corect, prin lege. Asta trebuia făcut de la început. Dar politic s-a intervenit undeva, politic s-a amestecat. (…) Vedem, facem un apel, poate fi plătit la sfârşit. Am înţeles că aşa s-a făcut în câteva cazuri, s-a plătit la sfârşit. Dacă nu, trebuie să găsim ceva. Asta e legal, nu ne pot spune că nu putem deschide masa succesorală. Nu poţi să dai tot unei părţi din familie şi celeilalte părţi nimic. Eu sunt moştenitor al lui Carol al II-lea, egal cu Mihai", a mai spus prinţul Paul.

Paul Phillipe al României şi omul de afaceri Remus Truică au fost trimişi în judecată, în luna mai 2016, într-un dosar privind retrocedarea fermei Băneasa şi a pădurii Snagov, prejudiciul în acest dosar ridicându-se la 145 de milioane de euro.

"Începând din anul 2006, în contextul în care formulase cereri sau intenţiona să ceară restituirea unor terenuri situate în apropierea Capitalei, inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Remus Truică şi asociaţilor lui din grupul infracţional, o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România şi, ulterior, le-a şi dat acestora bunurile, pe măsura obţinerii lor, în schimbul intervenţiei membrilor grupului infracţional pe lângă funcţionari publici cu atribuţii în reconstituirea/retrocedarea dreptului de proprietate sau asupra judecătorilor, urmând a se reuşi, în mod injust, obţinerea bunurilor revendicate şi punerea în posesia lor", arătau procurorii într-un comunicat de presă.

În acest context "în perioada septembrie noiembrie 2005, la Primăria Snagov s-a înregistrat o cerere şi o revenire prin care inculpatul Al României Paul Philippe solicita restituirea a 47 ha pădure, teren situat în localitatea Snagov". În martie 2006, susţin procurorii, comisia pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din cadrul primăriei Snagov a constatat că Paul Philippe al României îndeplineşte condiţiile pentru restabilirea dreptului de proprietate pentru suprafaţa respectivă. Acest lucru s-a întâmplat deşi reprezentantul Ocolului Silvic Snagov s-a opus retrocedării.

"Atât procesul verbal, cât şi anexa 37 au fost semnate de primarul Muşat Apostol şi de secretarul Dima Niculae şi înainte spre validare comisiei judeţene constituite la nivelul Instituţiei Prefectului Ilfov. La dosarul de restituire nu au fost depuse înscrisuri din care să rezulte că inculpatul Al României Paul Philippe este persoană îndreptăţită, că antecesorul său a deţinut un titlu pe acel teren, suprafaţa de teren şi faptul că deţinea pădurea la momentul exproprierii", arată procurorii anticorupţie.

Astfel, comisia judeţeană Ilfov pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor i-a recunoscut lui Paul Philippe al României dreptul de proprietate asupra terenului iar ulterior "s-a acţionat apoi pentru punerea efectivă în posesie, demersuri în acest sens fiind făcute cu sprijinul primarului Muşat Apostol, iar pe de altă parte de inculpatul Truică Remus, care a apelat la persoane din cadrul Direcţiei Silvice Ilfov, singura instituţie care putea dispune punerea în posesie", spun procurorii.

Potrivit procurorilor, "imediat după intrarea în posesie, deşi a avut cunoştinţă de decizia din anul 1941 a ÎCCJ (decizie care recunoştea dreptul de proprietate al Statului Român asupra terenului în defavoarea Regelui Carol al II-lea) inculpatul Jecu Nicolae, în calitate de prefect, a emis titlurile de proprietate pe numele inculpatului Al României Paul Philippe".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici