Probele scrise de la examenul de bacalaureat încep luni cu testul la limba şi literatura română

Peste 210.000 de absolvenţi de liceu susţin, începând de luni, probele scrise de la examenul de bacalaureat, prima testare fiind la limba şi literatura română.

40 afișări
Imaginea articolului Probele scrise de la examenul de bacalaureat încep luni cu testul la limba şi literatura română

Probele scrise de la examenul de bacalaureat încep luni cu testul la limba şi literatura română (Imagine: Eduard_Andrei/Mediafax Foto)

Ministerul Educaţiei a anunţat că 217.227 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea probelor scrise ale examenului de bacalaureat din sesiunea iunie-iulie.

Testarea la limba şi literatura română, prima probă scrisă a examenului de bacalaureat, va avea loc luni, în 630 de centre.

Elevii vor intra în sălile de examen între orele 7.30 şi 8.30, fără manuale, dicţionare, notiţe şi însemnări care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. De asemenea, aceştia nu pot intra în sălile de examen cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare.

Candidaţii care susţin proba scrisă la limba şi literatura română vor avea de rezolvat, în trei ore, una dintre cele zece variante de subiecte elaborate de Comisia Naţională de Evaluare şi Examinare, ce va fi extrasă luni dimineaţă. Aceştia nu pot ieşi din sălile de examen decât după o oră şi jumătate de la distribuirea subiectelor.

Candidaţii eliminaţi de la o probă nu mai pot participa la testările următoare şi pierd posibilitatea recunoaşterii notelor pentru sesiunile următoare.

Comisia Naţională pentru Bacalaureat a decis că extragerea variantelor de subiecte pentru probele scrise din sesiunea iunie-iulie nu are caracter public. Variantele de subiecte extrase vor fi comunicate după încheierea fiecărei probei, iar baremul de evaluare va fi postat pe internet, la adresa subiecte2010.edu.ro, la ora 14.30, a precizat Ministerul Educaţiei.

Examenul de bacalaureat va continua marţi cu proba scrisă la limbă maternă, ce va fi susţinută de elevii care provin din şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale. În 30 iunie elevii vor susţine proba obligatorie a profilului, iar în 2 iulie proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării.

Prima afişare a rezultatelor va avea loc duminică, 4 iulie, până la ora 16.00 şi, în aceeaşi zi, până la ora 20.00, vor putea fi depuse eventualele contestaţii.

Acestea vor fi soluţionate în perioada 6-7 iulie, iar rezultatele finale vor fi afişate în 8 iulie.

Ministeul Educaţiei precizează că se consideră promovat la examenul de bacalaureat candidatul care a participat la toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, a obţinut cel puţin nota cinci la fiecare probă scrisă sau practică şi are media generală minimum şase.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc simultan condiţiile menţionate sunt declaraţi "respinşi". Pentru candidaţii care obţin media generală 5,99, aceasta va fi rotunjită la 6.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici