PROCEDURA de eliberare în cazul Elenei Udrea: Ministerul Justiţiei trebuie să comunice decizia în Costa Rica

Mandatul internaţional de arestare al Elenei Udrea a fost invalidat prin decizia Instanţei supreme de suspendare a executării pedepsei din dosarul „Gala Bute”, iar hotărârea trebuie comunicată, prin Ministerul Justiţiei,autorităţilor din Costa Rica pentru eliberarea fostului ministru al Dezvoltării.

552 afișări
Imaginea articolului PROCEDURA de eliberare în cazul Elenei Udrea: Ministerul Justiţiei trebuie să comunice decizia în Costa Rica

Procedura de eliberare în cazul Elenei Udrea: MJ trebuie să comunice decizia în Costa Rica

Avocata Laura Vicol a explicat procedura pentru MEDIAFAX în cazul Alinei Bica, a cărei condamnare a fost suspendată de instanţa supremă cu aproape zece ore înainte ca aceeaşi decizie să fie luată şi în cazul Elenei Udrea.

La fel ca în cazul Alinei Bica, instanţa din România va trebui să comunice Ministerului Justiţiei decizia prin care magistraţii au suspendat pedeapsa definitivă la care a fost condamnată Elena Udrea.

Apoi, Ministerul Justiţiei ar trebui să comunice autorităţilor costaricane faptul că motivul care a stat la baza mandatului internaţional de arestare în cazul Elenei Udrea, respectiv condamnarea definitivă, a fost invalidat de judecătorii români, motiv pentru care aceasta trebuie pusă de îndată în libertate.

„Minuta de astăzi va fi tradusă urgent şi va fi comunicată judecătorilor din Costa Rica. Cei de acolo vor trebui – în mod normal şi legal – să o pună de îndată în stare de libertate pentru că, din acest moment, de când a apărut această decizie a Înaltei Curţi, Alina Bica stă în mod nelegal în spatele gratiilor. Nu cunosc foarte bine procedura de acolo, sunt convinsă că şi acolo există o procedură de judecare în regim de urgenţă a acestor cauze, pentru că vorbim de un om care stă arestat acolo, deşi a fost pus liber de către instanţa românească. (n.r. – Deczia de miercuri) invalidează mandatul de arestare. Singurul motiv de menţinere în arest al Alinei Bica era în baza mandatului internaţional dat pentru această condamnare. Procedura legală trebuia făcută prin Ministerul Justiţiei, care să anunţe că extrădarea Alinei Bica nu mai are temei legal, întrucât mandatul de detenţie, de condamnare, a fost invalidată de o instanţă românească”, a declarat Laura Vicol, unul dintre avocaţii care a reprezentat-o pe fosta şefă a DIICOT în procesele din România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici