Procesul Trofeul Calităţii: Instanţa supremă a respins cererile de audiere a martorilor solicitaţi de avocaţii lui Năstase

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins, miercuri, toate cererile probatorii legate de martorii solicitaţi pentru a fi audiaţi de către apărătorii lui Adrian Năstase, în procesul Trofeul Calităţii.

982 afișări
Imaginea articolului Procesul Trofeul Calităţii: Instanţa supremă a respins cererile de audiere a martorilor solicitaţi de avocaţii lui Năstase

Procesul Trofeul Calităţii: Instanţa supremă a respins cererile de audiere a martorilor solicitaţi de avocaţii lui Năstase (Imagine: Catalina Filip/Arhiva Mediafax Foto)

Astfel, instanţa a apreciat că citarea şi audierea lui Adrian Balaban-Grăjdan şi a lui Alin Teodorescu nu sunt pertinente şi utile cauzei.

"În ceea ce priveşte aspectele legate de constituirea sau neconstituirea Inspectoratului de Stat în Construcţii ca parte civilă sau legate de existenţa sau inexistenţa unui prejudiciu al ISC, instanţa constată că sunt suficiente probe la dosarul cauzei", a declarat preşedintele completului de cinci judecători.

În privinţa reaudierii Rovanei Plumb, a lui Ion Dumitru şi a lui Liviu Harbuz, instanţa a respins cererea cu motivarea că audierea martorilor s-a făcut la prima instanţă, atât în prezenţa avocatului, cât şi a părţilor, aceştia putând formula întrebări.

De asemenea, instanţa a respins şi cererea avocaţilor lui Năstase de a fi audiaţi 30 de noi martori, cu motivaţia că probaţiunea propusă nu este concludentă şi pertinentă, fiind "un demers excesiv, care ar afecta celeritatea".

Completul de cinci judecători al ICCJ au respins şi solicitarea cu privire la efectuarea de adrese la CSM legate de numirea judecătoarei Ioana Bogdan, motivând că, din verificările efectuate de completul de judecată de dinaintea deliberărilor la Biroul de resurse umane ale ICCJ, a rezultat că aceasta nu are probleme în plan profesional.

Magistraţii instanţei supreme au reluat, miercuri, discuţiile în dosarul în care Adrian Năstase şi celelalte persoane acuzate în dosarul "Trofeul calităţii" au contestat condamnările primite.

Avocaţii lui Adrian Năstase au cerut completului de cinci judecători al ICCJ audierea lui Adrian Balaban-Grăjdan şi Alin Teodorescu în calitate de martori, cerând totodată reaudierea lui Ion Dumitru, a Rovanei Plumb şi a lui Liviu Harbuz.

Avocaţii lui Năstase au solicitat instanţei să încuviinţeze audierea fostului şef al Inspectoratului de Stat în Construcţii Constantin Adrian Balaban-Grăjdan, demis după ce a trimis la instanţa supremă o adresă prin care arăta că ISC nu se mai constituie parte civilă în dosarul "Trofeul calităţii".

"Balaban-Grăjdan a ocupat funcţii de conducere şi în 2008 la ISC şi poate relata din corespondenţa internă a ISC că nu există prejudiciu, şi poate relata care a fost insistenţa din 2008 a DNA cu privire la constituirea ISC ca parte civilă", au spus avocaţii.

Totodată, potrivit avocatului Ion Cazacu, reaudierea lui Balaban-Grăjdan, Alin Teodorescu, Ion Dumitru, Rovana Plumb şi a lui Liviu Harbuz este concludentă deoarece judecătorul fondului nu a dorit să consemneze depoziţiile acestora şi a respins apărării o serie de întrebări adresate martorilor.

Avocatul a mai cerut emiterea unor adrese la Consiliul Superior al Magistraturii şi la Monitorul Oficial pentru remiterea decretului prezidenţial de numire în funcţia de judecător a Ioanei Bogdan.

"În Monitorul Oficial nu există un decret de numire a judecătoarei Ioana Bogdan, am introdus numele persoanei în motorul de căutare Monitor Expert şi rezultatul a fost zero. Am căutat şi numele judecătorului din componenţa actualului complet şi am găsit decretele de numire", a spus Ion Cazacu.

După ce a trimis instanţei supreme, fără să aibă avizele necesare, adresa privind retragerea ISC din procesul "Trofeul calităţii", în 22 mai, la o zi după ce a fost învestit în funcţie, Adrian Balaban-Grăjdan a fost demis de la conducerea inspectoratului, iar procurorii DNA au început cercetarea în cazul lui pentru favorizarea infractorului.

În adresa semnată de Balaban-Grăjdan se arăta că ISC nu se constituie parte civilă în dosarul "Trofeul calităţii" întrucât ISC nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.

Potrivit DNA, ISC se constituise parte civilă în dosarul "Trofeul calităţii" încă din faza de urmărire penală. În 30 ianuarie, ICCJ a dispus ca instituţia să primească despăgubiri civile de aproape 6,5 milioane lei, iar cu o săptămână înainte de adresa trimisă de Grăjdan, îşi majorase pretenţiile la 7,5 milioane lei.

În dosarul "Trofeul calităţii", prin decizia din 30 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a obligat pe Adrian Năstase, Paula Irina Jianu, Diana Gasparovici, Mariana Ioana Popovici şi Bogdan Popovici, în solidar cu SC Eurografica SRL, la despăgubiri civile către ISC în valoare de 3.337.452,5 lei.

În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.

În acelaşi dosar, Irina Paula Jianu, fost inspector general de stat al Inspectoratului de Stat în Construcţii, a fost condamnată la şase de închisoare şi cinci ani de interzicere a unor drepturi, pedeapsă la care i s-a aplicat un spor de un an.

Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct la ISC, Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici au primit fiecare câte şase ani de detenţie, la care s-a aplicat un spor de un an.

Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.

Judecătorii Ionuţ Matei şi Ioana Bogdan arătau, în motivarea deciziei din 30 ianuarie, că potrivit probatoriului administrat în cauză, printre participanţii plătitori de taxe pentru Trofeul Calităţii s-au regăsit reprezentanţii în teritoriu ai unor instituţii publice, conduse de membrii PSD, a căror legătură cu domeniul construcţiilor era cel mult una tangenţială.

Instanţa preciza că este vorba în primul rând despre Oficiile Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor, structuri descentralizate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, instituţie condusă în anul 2004 de Rovana Plumb.

"Într-o situaţie similară s-au aflat reprezentanţii unor Ocoale Silvice din ţară, aflate în subordinea Regiei Naţionale a Pădurilor ROMSILVA, condusă de asemenea de un membru PSD, Ion Dumitru, deputat de Dâmboviţa, precum şi ai Direcţiilor Judeţene Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, aflate în subordinea Agenţiei Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, condusă de Liviu Harbuz, membru PSD", se mai arăta în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici