Procurorii cer noi date în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD şi fac o reconstituire

Procurorii au cerut noi date în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD şi au dispus o reconstituire, pentru stabilirea modului de propagare pe lacul Siutghiol, de la peste 300 de metri de mal, a strigătelor de ajutor ale unuia dintre membrii echipajului, acestea fiind înregistrate cu un telefon mobil.

315 afișări
Imaginea articolului Procurorii cer noi date în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD şi fac o reconstituire

Procurorii cer noi date în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD şi fac o reconstituire (Imagine: Adrian Boioglu/Mediafax Foto)

Potrivit Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în continuarea cercetărilor privind accidentul aviatic produs în 15 decembrie 2014, pe lacul Siutghiol, în perioada 19 decembrie 2014 - 6 ianuarie 2015, procurorii Secţiei Parchetelor Militare au solicitat date de la mai multe instituţii.

Astfel, de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale au fost solicitate, în format electronic, datele cu privire la traficul de voce şi apelurile telefonice de anunţare sau de semnalizare a catastrofei aviatice din 15 decembrie 2014.

Procurorii au urmărit şi identificarea, în vederea audierii, a tuturor persoanelor care au cunoştinţă despre împrejurările producerii accidentului aviatic, inclusiv în ceea ce priveşte modul de acţiune al echipelor de salvare a victimelor.

Totodată, a fost dispusă efectuarea unei reconstituiri pentru stabilirea modului de propagare, pe lacul Siutghiol, a strigătelor de ajutor provenite de la o persoană aflată pe luciul de apă, la o distanţă de aproximativ 314 - 315 metri de mal, respectiv de înregistrare a acestora cu ajutorul unui telefon mobil, identic cu aparatul folosit de către un martor, în aceleaşi condiţii şi împrejurări în care acesta a efectuat înregistrarea din 15 decembrie 2014, a precizat Parchetul instanţei supreme.

De asemenea, procurorii au cerut de la Ministerul Afacerilor Interne şi Consiliul Judeţean Constanţa toate documentele încheiate între aceste două instituţii privind predarea-primirea elicopterului, inclusiv actele din care rezultă nivelul de echipare a acestei aeronave, la momentul preluării, precum şi documentele din care rezultă modificările de echipare operate asupra aeronavei până la 15 decembrie 2014.

Anchetatorii au transmis Biroului Federal German pentru Investigaţii Aeronautice toate dispozitivelor instalate pe elicopter, pe care au fost stocate datele referitoare la parametrii de zbor ai aeronavei, în vederea extragerii acestor date, cu scopul final de a stabili modul de evoluţie al acestei aeronave în timpul misiunii de zbor.

De la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa s-a solicitat raportul de analiză a intervenţiei privind accidentul aviatic, precum şi datele de identificare ale tuturor lucrătorilor din cadrul ISU care au participat la operaţiunile de salvare a victimelor.

Ancheta în cazul accidentului aviatic din judeţul Constanţa, în urma căruia au murit toate cele patru persoane aflate în aparatul de zbor, este făcută de Secţia Parchetelor Militare din PICCJ, care a preluat ancheta de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti.

În acest dosar, imediat după producerea accidentului a fost începută urmărirea penale pentru neluarea şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, iar ulterior cercetările au fost extinse şi pentru ucidere din culpă, având în vedere faptul că au decedat toate cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD - medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani). Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore.

Drona care a filmat la scurt timp după prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol a fost găsită şi predată procurorilor militari care anchetează cazul, filmările fiind analizate de către anchetatori.

Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial marţi, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.

La momentul decolării, condiţiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste şase kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce înseamnă că zbura sub 3.000 de metri altitudine, potrivit ROMATSA.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici