Procurorii Parchetului instanţei supreme s-au sesizat în cazul ambasadorului român în Chile

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu, joi, în cazul ambasadorului român în Chile, Valentin Florea, implicat luni într-un accident rutier, investigaţiile fiind declanşate pentru vătămare corporală din culpă.

19 afișări
Imaginea articolului Procurorii Parchetului instanţei supreme s-au sesizat în cazul ambasadorului român în Chile

Procurorii Parchetului instanţei supreme s-au sesizat în cazul ambasadorului român în Chile

"Procurori ai Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au sesizat din oficiu, joi, în legătură cu incidentul rutier produs la data de 12 iulie în Chile, şi efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de vătămare corporală din culpă", se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

În urma examinării datelor şi indiciilor existente, procurorii susţin că a rezultat că Valentin Florea, ambasadorul României în Republica Chile, conducea pe drumurile publice în zona Vitacura, Santiago de Chile, un autoturism aparţinând misiunii diplomatice a României în acest stat şi "a efectuat o manevră de întoarcere greşită, în urma căreia a acroşat un alt autoturism, condus de o persoană (în vârstă de 28 de ani)".

Impactul a fost soldat cu vătămarea corporală gravă a conducătorului auto, a cărei maşină a fost acroşată de diplomatul român.

Potrivit Convenţiei cu privire la relaţiile diplomatice, imunitatea de jurisdicţie a diplomatului în statul acreditar nu poate scuti pe acesta de jurisdicţia statului în care s-a produs fapta, astfel încât fiecare dintre state îşi derulează propria anchetă.

Postul naţional de televiziune chilian, TV Chile, a publicat un material în care se arată că ambasadorului român nu i s-ar fi testat alcoolemia şi nici nu ar fi fost reţinut pentru accidentul pe care l-ar fi provocat conducând pe contrasens.

MAE a confirmat, luni, la solicitarea MEDIAFAX, implicarea reprezentantului diplomatic român în Chile într-un "incident" rutier. Ministerul a precizat că ambasadorul se afla la volanul autovehiculului misiunii diplomatice a României în momentul incidentului. MAE a precizat că în prezent are loc o anchetă referitoare la acest subiect, rezultatele acesteia urmând să fie făcute publice imediat cum vor fi primite de către Minister.

Florea este la final de mandat în Chile. Florin Angelo Florian a fost avizat favorabil, la 30 iunie, cu unanimitate, de comisiile parlamentare de politică externă pentru funcţia de ambasador al României în Chile, el anunţând cu această ocazie proiectul unei vizite a preşedintelui Traian Băsescu în această ţară, în octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici