Procurorii s-au opus desecretizării unor note informative de la SRI în dosarul "Gala Bute"

Procurorii s-au opus desecretizării notelor informative de la SRI solicitate de avocatul Elenei Udrea în dosarul "Gala Bute", cât şi localizării pe teritoriul Republicii Moldova a martorului Iurie Ceban şi a aducerii lui la audieri, cerere venită din partea avocatului lui Rudel Obreja.

1803 afișări
Imaginea articolului Procurorii s-au opus desecretizării unor note informative de la SRI în dosarul "Gala Bute"

Procurorii s-au opus desecretizării unor note informative de la SRI în dosarul "Gala Bute"

La termenul de joi din dosarul "Gala Bute", în care Elena Udrea este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte, au fost depuse note dintr-un dosar instrumentat de DNA Alba în 2011, care îi vizează pe Adrian Gărdean şi pe Ştefan Lungu, probele fiind solicitate de apărătorul Elenei Udrea pentru construirea apărării. Procurorii s-au opus, însă, în ceea ce priveşte punearea la dispoziţie a unor note informative de la SRI privindu-i pe cei doi, argumentând că prin acestea se urmăreşte dovedirea calităţii morale îndoielnice a inculpaţilor, specificând că în prezenta cauză este o cu totul altă situaţie.

În replică, la ieşirea din sala de judecată, Elena Udrea a declarat că doreşte ca notele de la SRI să fie desecretizate pentru a demonstra relaţiile care existau între angajaţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului şi oameni de afaceri.

"Procurorul a spus că am cerut notele ca să arăt că de fapt atunci când aflam că există anumite activităţi ale angajaţilor ministerului neconforme cu legea sau cu regulamentul ministerului, i-am dat afară. Nu asta vreau să demonstrez. Eu cu aceste note vreau să demonstrez conivenţa infracţională, relaţiile care existau şi care erau cunoscute de către autorităţi, dacă ne referim la faptul că una dintre acele note a ajuns chiar la DNA Alba, între inculpaţii din dosar, angajaţi ai Ministerului şi oameni de afaceri, exact aceia care când au fost acum prinşi în dosarul acesta, (…) doi dintre ei m-au inclus şi pe mine în povestea asta a lor. (...) Nu am avut nicio legătura cu relaţiile lor de afaceri şi ce au făcut ei şi lucrul acesta era foarte bine cunoscut de către SRI şi cel puţin de către cei de la DNA Alba. (…) Eu cred că este foarte important ca aceste note să ajungă în instanţă", a declarat Elena Udrea.

Ştefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea la Ministerul Dezvoltării, susţine că în 2011, fiind citat într-o cauză la DNA Alba Iulia, ar fi mers la Elena Udrea pentru a discuta despre această situaţie.

"Acolo am primit un bileţel cu ceea ce urma să fiu întrebat la DNA, bileţel primit de la doamna Udrea. (...) Nu am vrut să vorbesc până în ziua de astăzi despre asta dintr-un singur motiv. Consider că bunul simţ îmi impune să stau acasă şi să las justiţia să-şi facă treaba. Am crezut din prima secundă a noii mele vieţi că e onest să le spun procurorilor ce ştiu. (...) Însă în momentele în care informaţiile sunt eronate, mincinoase, iar realitatea este diferită, am simţit nevoia să strig", a declarat Ştefan Lungu, la Antena 3 pe 2 noiembrie.

Fostul ministru a negat existenţa bileţelului.

Totodată, procurorii s-au opus la termenul de vineri în ceea ce priveşte localizarea pe teritoriul Republicii Moldova şi aducerea la audieri a martorului Iurie Ceban, solicitare care a venit din partea apărătorului lui Rudel Obreja, argumentând că martorul este oricum învinuit în alte dosare instrumentate în România şi va trebui să vină în ţară pentru că este în interesul lui. În opinia avocatului lui Rudel Obreja, audierea lui Iurie Ceban ar fi relevantă pentru soluţionarea cazului.

La termenul de vineri au fost patru foşti subalterni ai fostului ministru Ion Ariton şi fostul director general al SNTNG Transgaz SA Mediaş.

Instanţa urmează să se pronunţe atât cu privire la solicitarea formulată de apărarea Elenei Udrea, cât şi la cererea venită din partea avocatului lui Rudel Obreja şi a stabilit un nou termen de judecată pentru data de 18 noiembrie, când urmează să fie audiaţi martorii Vasile Mihalcea, Alin Condoiu, Paul Mărăşoiu şi Daniela Prelipcean.

La data de 21 aprilie 2015, Elena Udrea a fost trimisă în judecată, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de abuz în serviciu în legătură cu organizarea evenimentului omonim de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi respectiv de luare de mită în legătură cu finanţarea de către acelaşi minister a mai multor contracte.

Alături de Udrea, au fost trimişi în judecată fostul ministru Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, fostul secretar general în MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii Ana Maria Topoliceanu şi Dragoş Botoroag.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici