Procurorul care anchetează alegerile de la Sectorul 1 afirmă că „există fraudă”. Reacţia Gabrielei Scutea: „Comunicarea trebuie să fie foarte rezervată, cercetările continuă”/ UPDATE Iaşinovschi a intrat subit în concediu

  • Procurorul general al României, Gabriela Scutea, spune că procurorii au obligaţia să respecte legea privind accesul la informaţiile publice şi ghidul CSM privind comunicarea publică, referindu-se la demersul procurorului SIIJ, Sorin Eugen Iaşinovschi.
  • Procurorul SIIJ Sorin Eugen Iaşinovschi a declarat într-un interviu că, în alegerile locale de la sectorul 1, „la nivelul secţiilor, există fraudă”.
  • UPDATE: Promo-ul cu declaraţiile procurorului SIIJ Eugen Iaşinovschi a devenit inaccesibil pe contul de Instagram al televiziunii la care a fost acordat interviul.
2505 afișări
Imaginea articolului Procurorul care anchetează alegerile de la Sectorul 1 afirmă că „există fraudă”. Reacţia Gabrielei Scutea: „Comunicarea trebuie să fie foarte rezervată, cercetările continuă”/ UPDATE Iaşinovschi a intrat subit în concediu

Procurorul care anchetează alegerile de la Sectorul 1 afirmă că „există fraudă”. Reacţia Gabrielei Scutea: „Comunicarea trebuie să fie foarte rezervată, cercetările continuă”

UPDATE Promo-ul cu declaraţiile procurorului SIIJ, Eugen Iaşinovschi, în care afirma că în alegerile de la Sectorul 1 au existat fraude, a devenit inaccesibil pe contul de Instagram al televiziunii la care a fost acordat interviul.

UPDATE Contactat de Mediafax, procurorul de caz al SIIJ, Sorin Eugen Iaşinovschi, susţine că este în concediu de odihnă până la 1 iulie şi nu mai poate vorbi. 

„S-au încălcat nişte dispoziţii pentru că intrarea în acea sală putea fi făcută în anumite condiţii. Ceea ce au votat cetăţenii nu a fost şi consemnat. Şi cine se face vinovat ca să fie tras la răspundere. La nivelul secţiilor, există fraudă”, declarase Sorin Eugen Iaşinovschi, anterior, într-un interviu.

„Despre un dosar în lucru comunicarea publică trebuie să fie foarte rezervată, cu atât mai mult cu cât cercetările continuă. Nu este adecvat să formulez comentarii despre dosar. Toţi procurorii au obligaţia să respecte procedurile din legea privind accesul la informaţiile publice şi prevederile ghidului privind comunicarea publică”, a declarat procurorul general, Gabriela Scutea, pentru Mediafax, rugată fiind să confirme sau să infirme susţinerile procurorului Iaşinovschi despre cercetările din dosarul presupusei fraude de la Sectorul 1.

Luna trecută, SIIJ a anunţat că în dosarul privind o eventuală fraudă de la Sectorul 1 nu a fost dispusă o nouă renumărare a voturilor iar ancheta s-a prelungit, noul termen fixat fiind 1 august.

De asemenea, într-un răspuns oficial pentru Mediafax, despre acelaşi dosar, SIIJ a anunţat că ancheta „nu a putut stabili diferenţa de voturi între candidaţi, nefiind finalizate activităţile dispuse de către procuror”.

În 2 octombrie 2020, după desfăşurarea alegerilor locale în România, la sesizarea PSD, SIIJ a dispus începerea urmăririi penale „in rem” în dosar pentru presupuse infracţiuni de abuz în serviciu, folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid politic pentru obţinerea de foloase necuvenite, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Iniţial, printr-o ordonanţa din 5 februarie 2021, procurorii SIIJ au delegat poliţiştii din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti să identifice buletinele de vot corespunzătoare fiecărei secţii de votare, să numere

voturilor din fiecare secţie de vot din Sectorul 1 şi să confrunte rezultatele cu numărul de votanţi înscrişi pe listele de vot corespunzătoare fiecărei din cele 166 de secţii de votate din cadrul Sectorului 1 Bucureşti, să confrunte rezultatele obţinute după numărarea voturilor din cele 166 de secţii cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării şi să predea sacii cu buletinele de vot şi listele electorale de la cele 166 de Secţii de votare din cadrul Sectorului 1 la camera de corpuri delicte unde vor fi păstrate până la finalizarea cercetărilor în cauză.

Termenul limită de soluţionare dat, într-o primă etapă, de procurorul SIIJ pentru poliţişti ca să termine toate aceste cercetări era 8 aprilie 2021.

În timpul cercetărilor în caz, procurorul SIIJ, Sorin Eugen Iasinovschi, a depus luna trecută cerere de pensionare din magistratură, CSM a decis suspendarea analizării solicitării procurorului iar potrivit unor surse, Sorin Eugen Iasinovschi ar intenţiona să îşi retragă cererea de pensionare din magistratură.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici