Procurorul care a instrumentat iniţial cazul Ţundrea nu este deocamdată cercetat

Procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, la Timişoara, că, deocamdată, ancheta procurorilor în cazul Ţundrea îl vizează doar pe adevăratul făptuitor al crimei, nu şi pe procurorul care a instrumentat iniţial cazul.

32 afișări
Imaginea articolului Procurorul care a instrumentat iniţial cazul Ţundrea nu este deocamdată cercetat

Procurorul care a instrumentat iniţial cazul Ţundrea nu este deocamdată cercetat (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Laura Codruţa Kovesi a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la finalul şedinţei de bilanţ a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, că în cazul Ţundrea este o anchetă în curs, care îl vizează pe adevăratul făptuitor, până în acest stadiu al anchetei nefiind vizat şi procurorul care a instrumentat, iniţial, acel caz.

"Este o anchetă în curs, cu privire la persoana suspectată că ar fi comis această infracţiune. S-au desfăşurat, ieri (luni - n.r.), câteva activităţi de urmărire penală. Sper ca în cel mai scurt timp procurorii care au în lucru acest caz să se pronunţe cu privire la soluţia care trebuie emisă în acest caz. (...) Până în acest stadiu, ancheta vizează doar suspiciunile cu privire la adevăratul făptuitor. Deocamdată, nu este cercetat procurorul care a instrumentat în primă fază dosarul", a spus Kovesi.

Întrebată de jurnalişti ce riscă acel procuror care a instrumentat iniţial cazul Ţundrea, în cazul în care se va descoperi că a comis o eroare judiciară, ţinând cont că acesta s-a pensionat între timp, Kovesi a afirmat că acesta poate răspunde material în cazul în care a acţionat "cu rea-credinţă", însă, dacă a comis o abatere disciplinară, ancheta în acest caz va fi făcută de CSM.

"Răspunderea magistraţilor este reglementată în legislaţie. Un magistrat poate să răspundă material în situaţia în care se dovedeşte că şi-a exercitat atribuţiile cu rea-credinţă. Dar, până în acest moment, din punct de vedere penal, cel care a instrumentat dosarul nu este încă cercetat. Dacă s-a comis o abatere disciplinară, nu este atributul procurorului general. CSM poate investiga şi poate aplica sancţiuni, procurorul general nu poate face acest lucru", a conchis Kovesi.

Laura Codruţa Kovesi a participat, marţi, la Timişoara, la şedinţa de bilanţ a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici