Producătorii de tutun din Spania vor plăti pentru a curăţa străzile şi plajele de mucurile de ţigări

Companiile producătoare de tutun vor trebui să plătească o taxă pentru a curăţa mucurile de ţigări de pe străzile şi plajele din Spania, conform noilor reglementări de mediu.

211 afișări
Imaginea articolului Producătorii de tutun din Spania vor plăti pentru a curăţa străzile şi plajele de mucurile de ţigări

Milioane de mucuri sunt aruncate la gunoi, dar şi pe domeniul public, şi este nevoie de zeci de ani pentru a se descompune. Regulile au intrat în vigoare vineri, dar nu este clar cum vor fi puse în aplicare.

Un studiu realizat în 2020 arată că aproximativ o cincime dintre spaniolii adulţi fumează zilnic. Un raport al Fundaţiei catalane Rezero a estimat că autorităţile locale din Catalonia plătesc între 12 şi 21 de euro pe cap de locuitor pe an pentru curăţarea domeniului public de mucuri de ţigări. Costurile cele mai mari sunt în zonele de coastă.

Documentul stabileşte că mucurile de ţigări sunt „cel mai abundent deşeu" de pe plajele din vestul Mediteranei. Specialiştii au mai stabilit că toate campaniile de sensibilizare a populaţiei şi scrumiere portabile de pe plaje nu au avut efectele scontate.

Noile norme îi fac pe producători responsabili de colectarea mucurilor aruncate şi de transportul acestora pentru tratarea deşeurilor. Asociaţia industrială Mesa del Tabaco a declarat că încă aşteaptă detalii privind modul în care vor fi puse în aplicare aceste reguli, potrivit presei locale citate de BBC.

Noile reguli fac parte dintr-o lege adoptată anul trecut care interzice comercializarea materialelor plastice de unică folosinţă, cum ar fi tacâmurile şi paiele pentru băuturi.

În ultimii ani, Spania a introdus o serie de măsuri drastice pentru a reduce fumatul. În iulie anul trecut, fumatul a fost interzis pe toate plajele publice din Barcelona, iar contravenienţii au fost amendaţi cu 30 de euro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici