Profesorii, medicii şi actorii pot cumula pensia cu alte venituri prin convenţie civilă

Profesorii, medicii şi actorii pensionari vor putea cumula pensia cu alte venituri pe baza unei convenţii civile prin care să fie plătiţi punctual, nu sub forma unui salariu, pentru serviciile prestate în instituţii publice, şi îşi vor putea astfel continua activitatea, a declarat, miercuri seara, premierul Emil Boc.

360 afișări
Imaginea articolului Profesorii, medicii şi actorii pot cumula pensia cu alte venituri prin convenţie civilă

Profesorii, medicii şi actorii pot cumula pensia cu alte venituri prin convenţie civilă

El a arătat că Guvernul îşi menţine punctul de vedere conform căruia persoanele care au beneficiat de plăţi compensatorii de ordinul miliardelor sau sutelor de miliarde de lei vechi, precum şi de pensie de zeci de milioane de lei vechi nu pot cumula pensia cu un salariu de alte zeci de milioane de lei vechi plătit de stat.

Premierul a explicat însă, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, că profesorii, actorii şi medicii pensionari pot lucra în continuare în sistemul public pe baza unei convenţii civile sau, în cazul actorilor, a legii privind drepturile de autor şi pot fi remuneraţi punctual pentru serviciile prestate, dar nu sub forma unui salariu.

"Ordonanţa interzice cumulul dintre pensie şi salariu. Asta înseamnă că o persoană care este, de exemplu, profesor pensionar şi are o activitate didactică va putea în continuare, pe bază de convenţie civilă, să fie plătit pentru orele punctuale pe care le ţine la clasă. Nu va mai putea însă să fie plătit cu un salariu, aşa cum era plătit până acum", a spus Boc, precizând că principiul va fi aplicat şi în cazul actorilor şi medicilor pensionari.

Excepţiile vor fi clarificate printr-un ordin comun care urmează să fie semnat de ministrul Finanţelor şi cel al Muncii, fără să fie modificată ordonanţa de urgenţă prin care cumularea pensiei cu salariul a fost interzisă.

Interzicerea cumulării pensiei cu salariul a fost argumentată de premier prin nevoia ca în sistemul public să fie angajaţi tineri şi prin necesitatea unor economii bugetare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici