Programatorii vor plăti CASS în funcţie de venituri

Persoanele cu handicap şi programatorii vor plăti contribuţia la asigurările sociale de sănătate în funcţie de veniturile realizate şi nu la nivelul salariului minim pe economie, ca până în prezent, potrivit unui proiect de ordin al preşedintelui CNAS, suspus, de luni, dezbaterii publice.

103 afișări
Imaginea articolului Programatorii vor plăti CASS în funcţie de venituri

Programatorii vor plăti CASS în funcţie de venituri

Programatorii plătesc, în prezent, contribuţia la asigurările de sănătate la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de veniturile pe care le realizează. Prin aplicarea acestui proiect de act normativ, şi aceştia vor plăti contribuţiile în funcţie de venituri, a explicat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

Modificările vin în contextul în care ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a propus modificarea Legii reformei în sănătate, a mai spus Ciurchea.

Proiectul de ordin privind modificarea şi completarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobândirea calităţii de asigurat, respectiv de asigurat fără plata contribuţiei, precum şi pentru aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor datorate la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS), prevede, de asemenea, ca noutate, faptul că angajatorii vor depune la Casele de Asigurări de Sănătate cu care au contract doar declaraţiile nominale, fără dovada plăţilor.

De asemenea, persoanele cu handicap care realizează venituri vor plăti contribuţia la FNUASS. În schimb, cei care trăiesc din ''ajutoarele de handicap" nu vor plăti contribuţia la fondul unic, a explicat Ciurchea.

O altă modificare face referire la contribuţia pensionarilor la fondul unic. Astfel, pensionarii care au pensii mai mici de 1.000 de lei şi care obţin venituri suplimentare din dividende, dreptul de proprietate intelectuală, închirieri, nu vor mai plăti contribuţia la asigurările de sănătate.

În cazul în care pensia depăşeşte valoarea de 1.000 lei, ei vor plăti contribuţia la FNUASS la diferenţa dintre 1.000 lei şi valoarea pensiei. De exemplu, dacă o persoană are pensie 1.300 lei, atunci va plăti contribuţia la FNUASS pentru 300 lei, a explicat preşedintele CNAS.

El a mai spus că până acum pensionarii cu venituri peste 1.000 de lei şi care realizau venituri suplimentare erau obligaţi să plătească contribuţia la fondul unic de două ori.

De la 1 ianuarie 2009, contribuţia la FNUASS pentru persoanele cu pensii sub 1.000 lei va fi plătită de la bugetul de stat, potrivit proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici