PROGRAMUL DE GUVERNARE: Cabinetul va elabora şi aproba un Plan naţional pentru locuri de muncă

Guvernul va elabora şi aproba un Plan naţional pentru locuri de muncă, va face parteneriate între instituţii care monitorizează piaţa muncii şi va asigura acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează femei cu copii sub şase ani, potrivit programului de guvernare al noului Cabinet.

285 afișări
Imaginea articolului PROGRAMUL DE GUVERNARE: Cabinetul va elabora şi aproba un Plan naţional pentru locuri de muncă

PROGRAMUL DE GUVERNARE: Cabinetul va elabora şi aproba un Plan naţional pentru locuri de muncă (Imagine: Remus Suciu/Mediafax Foto)

Programul de guvernare al noului Cabinet păstrează multe dintre prevederile anterioare referitoare la piaţa muncii, printre care absorbţia eficientă a resurselor financiare europene destinate dezvoltării resurselor umane, creşterea gradului de ocupare pentru a atinge 65 la sută în 2013, stimularea prin măsuri active a participării salariaţilor la formarea profesională continuă şi combaterea fenomenului de muncă nedeclarată prin intensificarea acţiunilor de control ale Inspecţiei Muncii şi ale altor organe de control.

În programul de guvernare sunt prevăzute elaborarea şi aprobarea Planului Naţional pentru locuri de muncă, utilizând mecanismele dialogului social, inclusiv prin implicarea partenerilor sociali, restructurarea centrelor de formare profesională şi plasarea lor într-un sistem de competitivitate, dar şi crearea de parteneriate între instituţii cu rol de monitorizare a pieţei muncii.

Potrivit documentului, ar trebui asigurate realizarea treptată a sistemului de remunerare în sistemul bugetar "bazat pe echitate şi coerenţă", restructurarea şi revitalizarea dialogului social prin implementarea acestuia la nivel naţional, dar şi îmbunătăţirea activităţii de consiliere a şomerilor în căutarea locurilor de muncă.

Programul de guvernare mai prevede şi măsuri pentru încurajarea natalităţii prin sprijinirea integrării pe piaţa forţei de muncă a părinţilor care au în întreţinere minori. Astfel, este prevăzută acordarea de subvenţii angajatorilor care reintegrează pe piaţa muncii femei cu copii în întreţinere sub şase ani (angajarea celor care se află în concediu de creştere a copilului, în şomaj sau în şomaj de lungă durată). De asemenea, programul are în vedere eliminarea restricţiei de angajare pe perioada concediului de îngrijire a copilului, respectiv introducerea posibilităţii de ocupare parţială concomitent cu deducerea proporţională a indemnizaţiei de creştere a copilului şi introducerea şi stimularea formelor alternative de angajare, precum munca la distanţă şi ocuparea parţială.

"Primele măsuri guvernamentale au vizat direct salvarea locurilor de muncă şi stimularea absorbţiei şomerilor, prin scutirea de la plata CAS şi acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează în muncă şomeri. Gradul de ocupare a forţei de muncă a fost de 63 la sută în anul 2011. Noul Cod al Muncii, intrat în vigoare în luna mai 2011, a flexibilizat semnificativ raporturile de muncă. Ele sunt mai adaptate la dinamica pieţei muncii. Criteriul performanţei prevalează în raport cu criteriul social în contractele şi relaţiile de muncă. Munca la negru este mult mai aspru sancţionată, în concordanţă cu directivele europene. Ca urmare a adoptării acestuia, la începutul lunii februarie 2012 se înregistrau 5.323.528 de contracte de muncă active, în creştere cu 156.171 faţă de luna august 2011. Dintre acestea, 92,5 la sută reprezintă contracte de muncă pe durată nedeterminatăa", se precizează în program.

O altă lege adoptată vizează exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilier, care a condus la simplificarea procedurilor de ocupare, pentru a reduce cazurile de muncă fără forme legale şi nefiscalizată.

Proiectul de Lege privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă se află în procedură de avizare. În curs de realizare este şi proiectul privind formarea profesională a adulţilor. Guvernul a promovat noua Lege a Dialogului Social, complementară noului Cod al Muncii, prin asumarea răspunderii. Prin aceasta a fost reformat modul de organizare a sindicatelor, a patronatelor, a Consiliului Economic şi Social, au fost desfiinţate contractele de muncă la nivel naţional şi menţinute doar cele la nivel de ramură şi unitate, iar reglementările care vizează contractele colective de muncă şi soluţionarea conflictelor de muncă au fost adaptate la nevoile actuale ale României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici