Care este programul de guvernare al CABINETULUI UNGUREANU

Premierul desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, a prezentat miercuri lista Cabinetului său şi programul de guvernare, fostul premier Emil Boc declarând că în programul de guvernare al noului Cabinet "se regăsesc elementele de continuitate din vechiul program, cu obiectul de a consolida stabilitatea economică".

2418 afișări
Imaginea articolului Care este programul de guvernare al CABINETULUI UNGUREANU

Care este programul de guvernare al CABINETULUI UNGUREANU (Imagine: Razan Chirita/Mediafax Foto)

  • Noul Guvern introduce amnistia fiscală pentru funcţionarii publici obligaţi să restituie sporuri

Noul Cabinet s-a angajat, prin programul de guvernare, să aprobe în acest an proiectul legii privind amnistia fiscală pentru funcţionarii publici, după ce UDMR a solicitat aplicarea acestei măsuri pentru funcţionarii publici obligaţi de Curtea de Conturi să restituie sporurile salariale.

În luna ianuarie, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a cerut, în şedinţa coaliţiei, o amnistie fiscală pentru funcţionarii publici din administraţiile locale care au încasat diverse sporuri în conformitate cu contractele de muncă, fiind apoi obligaţi de Curtea de Conturi să restituie banii, au declarat atunci surse din Uniune.

"Este o mare nedreptate ca acei funcţionari să plătească sumele înapoi, aşa cum a cerut Curtea de Conturi, câtă vreme au încasat sporurile conform legii. La nivel naţional ar fi vorba despre circa 300.000 de persoane", au spus atunci sursele citate.

  • Cabinetul va elabora şi aproba un Plan naţional pentru locuri de muncă

Guvernul va elabora şi aproba un Plan naţional pentru locuri de muncă, va face parteneriate între instituţii care monitorizează piaţa muncii şi va asigura acordarea de subvenţii angajatorilor care încadrează femei cu copii sub şase ani, potrivit programului de guvernare al noului Cabinet.

VEZI AICI ÎNTREGUL PROGRAM DE GUVERNARE

  • Stimularea natalităţii şi o viaţă mai bună pentru copiii defavorizaţi

Noul Guvern intenţionează să adopte politici publice pentru stimularea natalităţii, pentru creşterea calităţii vieţii copilului în mediile defavorizate, să elimine discriminările privind femeile pe piaţa muncii, potrivit Programului de Guvernare.

  • Guvernul permite spitalelor să lucreze ca fundaţii sau asociaţii şi să acorde salarii diferenţiate

Guvernul va introduce, prin intermediul autorităţilor locale, un proiect-pilot privind funcţionarea spitalelor ca fundaţii sau asociaţii şi va aplica un sistem de salarizare diferenţiată, în raport de performanţă, pentru angajaţii din sistemul sanitar, relevă programul de guvernare al noului Cabinet.

  • Minorităţile îşi asigură prin programul de guvernare noi drepturi în sistemul de învăţământ

Noul Guvern s-a angajat să înfiinţeze o instituţie de formare continuă pentru "perfecţionarea" actului de predare în limba maghiară, să constituie structuri cu predare în limba minorităţilor la universităţile multiculturale şi multilingve, dar şi să finanţeze în mod diferenţiat studiile de masterat.

  • Programul noului Guvern prevede creşterea veniturilor populaţiei, posibil prin reducerea CAS

Premierul desemnat şi liderii coaliţiei au convenit ca în programul de guvernare al noului Cabinet să fie prevăzută creşterea veniturilor populaţiei, în funcţie de resursele economiei, surse politice precizând că măsura va fi luată prin majorare directă sau prin reducerea CAS şi indexări de pensii.

"S-a convenit să fie clar specificat că, în funcţie de resursele economiei, vor fi adoptate în acest an măsuri de creştere a veniturilor populaţiei", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse politice.

Ele au arătat că la momentul respectiv coaliţia va opta între două variante, şi anume pentru creşterea directă a veniturilor sau reducerea contribuţiilor de asigurări sociale şi indexări de pensii.

Programul de guvernare mai include "intenţia fermă" a Executivului de a vinde pe bursă pachete minoritare de acţiuni deţinute de stat la diferite companii, precum şi adoptarea Legii holdingului, proiect aflat în discuţie încă din 2009.

  • Programul de guvernare al noului Cabinet nu prevede concret adoptarea în acest an a legii sănătăţii

Programul de guvernare al noului Cabinet prevede continuarea "reformelor instituţionale şi legale" în domeniul sănătăţii, dar nu include nicio prevedere legată de adoptarea în acest an a noii legi a sănătăţii.

"Programul de guvernare prevede doar continuarea reformelor instituţionale şi legale în domeniu", a declarat agenţiei MEDIAFAX vicepreşedintele politic al UDMR, ministrul Laszlo Borbely.

Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat, miercuri, că în programul de guvernare al noului Cabinet "se regăsesc elementele de continuitate din vechiul program de guvernare, cu obiectul de a consolida stabilitatea economică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici