PROIECT: Comisii de evaluare la penitenciare, pentru aplicarea legii mai favorabile deţinuţilor

Aplicarea legii mai favorabile deţinuţilor, după intrarea în vigoare a noilor coduri penal şi de procedură penală, va fi analizată de comisii de evaluare care vor fi constituite la nivelul fiecărei unităţi de detenţie, potrivit unui proiect de Hotărâre al Ministerului Justiţiei.

858 afișări
Imaginea articolului PROIECT: Comisii de evaluare la penitenciare, pentru aplicarea legii mai favorabile deţinuţilor

PROIECT: Comisii de evaluare la penitenciare, pentru aplicarea legii mai favorabile deţinuţilor (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Poiectul de Hotărâre privind constituirea şi atribuţiile comisiilor de evaluare a incidenţei aplicării legii penale mai favorabile în cazul persoanelor aflate în executarea pedepselor şi măsurilor educative privative de libertate în contextul intrării în vigoare a noilor coduri penal şi de procedură penală a fost supus dezbaterii publice de Ministerul Justiţiei.

Potrivit proiectului de act normativ, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Consiliul Superior al Magistraturii, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Inspectoratul General al Poliţiei Române asigură măsurile necesare evaluării legalităţii detenţiei persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate ori aflate în executarea măsurii educative a internării într-un centru de reeducare, din perspectiva intrării în vigoare a noilor coduri penal şi de procedură penală, precum şi a legilor de punere în aplicare a acestora.

Pentru realizarea acestor măsuri, ANP, CSM şi Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie colaborează pentru constituirea, în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a acestei hotărâri, la nivelul fiecărui penitenciar şi al fiecărui centru de reeducare, a unor comisii de evaluare formate din judecători delegaţi pentru executarea pedepselor privative de libertate, procurori şi personal din cadru penitenciarelor sau al centrelor de reeducare.

Comisiile de evaluare vor analiza dosarele persoanelor care se află în executarea pedepselor privative de libertate şi ale persoanelor condamnate aflate în centrele de reţinere şi arestare preventivă.

"Fac obiectul analizei şi documentarele penale ale persoanelor aflate în întreruperea executării pedepselor sau măsurilor educative, ale persoanelor evadate şi ale celor transferate temporar pentru punerea la dispoziţia autorităţilor judiciare ale altor state, în temeiul Legii 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală", potrivit proiectului de act normativ.

De asemenea, comisiile de evaluare vor verifica, pentru fiecare persoană, cuantumul şi stadiul executării fiecărei pedepse, vor identifica situaţiile care pot fi de natură să atragă aplicarea legii penale mai favorabile, cu propunerea, dacă este cazul, a reducerii pedepsei, a înlocuirii pedepsei închisorii cu măsura educativă a internării într-un centru de detenţie, cu menţionarea datei estimative la care se împlineşte durata pedepsei reduse şi vor identifica orice alte date, informaţii şi situaţii pe care le consideră relevante în aplicarea legii penale mai favorabile.

Comisiile de evaluare vor transmite instanţelor dosarul complet al fiecărui condamnat, acestea urmând să dispună cu privire la aplicarea legii penale mai favorabile.

"În acest sens, instituţiile cu atribuţii în domeniu vor asigura de îndată sprijin în vederea completării şi formării dosarelor, la solicitarea comisiilor de evaluare ori a penitenciarului, centrului de reeducare sau a centrului de reţinere şi arestare preventivă", se mai arată în proiectul de act normativ.

Iniţiatorii proiectului de Hotărâre au precizat că este deosebit de importantă identificarea "corectă şi urgentă" a tuturor cazurilor în care, ca urmare a aplicării legii penale mai favorabile odată cu intrarea în vigoare a noilor coduri, se impune încetarea de îndată a detenţiei, pentru a se evita apariţia cazurilor de privare nelegală de libertate.

"Noul Cod penal vine cu o reaşezare în limite normale a tratamentului sancţionator, aşa încât succesiunea celor două coduri penale poate ridica în multe situaţii problema determinării legii mai favorabile. Modificările regimului sancţionator cuprinse în noul Cod penal determină în concret necesitatea analizării situaţiei fiecărei persoane private de libertate şi a determinării legii penale mai favorabile, a modalităţii de aplicare a acesteia şi a efectelor pe care aplicarea legii penale mai favorabile le va avea asupra executării sancţiunilor aplicate", se precizează în nota de fundamentare a proiectului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici