Proiect de lege: Închisoare de la 3 luni la 10 ani pentru persoanele care promovează doctrine antiţigăniste

Mai mulţi deputaţi PSD şi minorităţi au depus, în Parlament, un proiect legislativ care prevede stabilirea unor măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului, mai exact pedepse cu închisoarea de la 3 luni la 10 ani.

12998 afișări
Imaginea articolului Proiect de lege: Închisoare de la 3 luni la 10 ani pentru persoanele care promovează doctrine antiţigăniste

Proiect de lege: Închisoare de la 3 luni la 10 ani pentru persoanele care promovează doctrine antiţigăniste

”Prezenta lege are ca scop stabilirea unor măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului. Fapta persoanei de a promova, în public, în orice mod, idei, concepţii sau doctrine antiţigăniste se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. Distribuirea sau punerea la dispoziţia publicului, prin orice mijloace, de ştiri şi informaţii, materiale antiţigăniste constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani. Confecţionarea, vânzarea, răspândirea, precum şi deţinerea în vederea răspândirii de simboluri antiţigăniste se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea unor drepturi. Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi utilizarea în public a simbolurilor antiţigăniste”, prevede proiectul legislativ.

Totodată, „nu constituie infracţiune dacă vânzarea de simboluri atiţigăniste este săvârşită în interesul artei sau ştiinţei, cercetării ori educaţiei sau în scopul dezbaterii unor aspecte de interes public”.

„ Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi, iniţierea sau constituirea unei organizaţii cu caracter antiţigănist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup”, se mai arată în proiectul de lege depus de mai mulţi deputaţi PSD şi minorităţi.

Iniţiatorii motivează că această propunere legislatvă este necesară deoarece doctrinele anti-rome nu au putut fi combătute prin actuala legislaţie.

„Necesitatea adoptării unui act normativ distinct care să introducă măsuri pentru prevenirea şi combaterea antiţigănismului decurge şi din faptul că propagarea în public a ideilor, concepţiilor şi doctrinelor anti-rome, stereotipurilor şi prejudecăţilor faţă de romi, precum şi a simbolurilor sau materialelor anti-rome, în special pe internet şi prin intermediul reţelelor de socializare, nu au putut fi combătute prin intermediul mijloacelor legislative aflate la dispoziţie în prezent.

În acelaşi timp, promovarea luptei împotriva antiţigănismului trebuie să fie avută în vedere într-un context mai larg, alături de lupta împotriva intoleranţei, discriminării, rasismului, xenofobiei etc. Este important de menţionat că în 2019 se împlinesc 81 de ani de la introducerea în România a legilor rasiale, care au constituit catalizatorul Holocaustului pe teritoriul românesc, iar adoptarea legii menţionate anterior <<va reprezenta atât un instrument legislativ esenţial, cât şi o expresie a puternicului angajament politic de a acţiona hotărât împotriva tuturor formelor de manifestare ale acestei percepţii, bazată pe ură împotriva romilor>>, de lupta împotriva <<intoleranţei, discriminării, rasismului, xenofobiei>> , iar prestigiul României va fi puternic consolidat în plan internaţional”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Termenul de ”antiţigănism” se referă la discriminarea persoanelor de etnie rromă.

”Deşi termenul constată o recunoaştere instituţională în creştere, nu există încă o înţelegere comună a naturii şi implicaţiilor sale. Antiţigănismul este adesea folosit într-un sens restrâns pentru a indica atitudinea anti-romă sau exprimarea stereotipurilor negative în sfera publică sau discursul de ură. Cu toate acestea, antiţigănismul dă naştere unui spectru mult mai larg de expresii şi practici discriminatorii, inclusiv multe manifestări implicite sau ascunse. Antiţigănismul nu se referă numai la ceea ce se spune, ci şi la ceea ce se face şi la ce nu se face. Pentru a recunoaşte impactul său complet, o înţelegere mai precisă este crucială”, potrivit expunerii de motive a proiectului.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, ca primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici