Proiect de reducere a mii de posturi din educaţie, trimis sindicatelor fără avizul ministrului

Un proiect de ordin care prevede reducerea a 4.000-5.000 de posturi din învăţământul preuniversitar a fost trimis sindicatelor fără acordul ministrului şi fără că acesta să cunoască prevederile, Sorin Cîmpeanu spunând că documentul a fost retras imediat ce a aflat de el.

2223 afișări
Imaginea articolului Proiect de reducere a mii de posturi din educaţie, trimis sindicatelor fără avizul ministrului

Proiect de reducere a mii de posturi din educaţie, trimis sindicatelor fără avizul ministrului (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Sindicatele din educaţie au primit un proiect de ordin privind aprobarea Normelor metodologice pentru stabilirea obligaţiei didactice de predare la catedră, a structurilor funcţionale pentru personalul de conducere şi a criteriilor de stabilire a indemnizaţiilor de conducere specifice din inspectoratele şcolare, din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, din unităţile de învăţământ special şi din unităţile conexe, documentul vizând reducerea cu 4.000 - 5.000 a posturilor din învăţământul preuniversitar.

Proiectul de act normativ transmis sindicatelor de către Direcţia salarizare din Ministerul Educaţiei ar fi fost elaborat la sfârşitul anului 2013 şi, deşi numele ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, apare pe document, acesta susţine că nu cunoştea prevederile şi nici nu i s-a cerut acordul pentru ca acesta să fie transmis.

"Documentul a fost lansat fără acordul meu şi, mai cu seamă, fără să cunosc prevederile documentului. Nemulţumirile privind conţinutul acestui ordin sunt majore şi documentul a fost deja retras", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a primit în urmă cu două zile proiectul de ordin şi că unele prevederi, cum ar fi faptul că directorii grădiniţelor cu program prelungit şi cu personalitate juridică trebuie să efectueze integral norma didactică sau că directorii şcolilor cu mai puţin de 300 de elevi ar trebui să predea la clasă normă întreagă, sunt inacceptabile pentru sistem.

"Proiectul este mai vechi, de prin 2013, şi acum ni l-au dat, dar sunt lucruri pe care nu le putem accepta. Am discutat cu domnul ministru şi mi-a spus că numele apare pe proiect, dar că nu a fost informat. În plus, ne-a transmis că nu este de acord. Totuşi, noi am solicitat în scris ca discutarea acestui proiect să fie amânată, pentru că acum este mai urgent să vedem modificări la Legea educaţiei şi la Legea salarizării. Abia apoi putem discuta un asemenea proiect, dar nu în parametrii aceştia, pentru că ar fi consecinţe inacceptabile pentru sistem. Sunt multe şcoli care au sub 300 de elevi şi care funcţionează în rural şi în zone izolate, având mai multe structuri. Dacă băgăm directorii la clasă, ori nu au timp de ore, ori nu mai au cum să meargă la toate şcolile. Nu se poate aplica aşa ceva", a spus liderul sindical.

Hancescu a subliniat însă că "trebuie făcută puţină ordine", admiţând că sunt câteva lucruri în neregulă pentru care trebuie găsite soluţii echilibrate.

Preşedintele FSLI a mai spus că o consecinţă a aplicării actualului proiect de ordin ar fi inclusiv faptul că s-ar pierde personal auxiliar şi unele şcoli ar putea rămâne fără bibliotecar.

"Vrem un calcul corect, plecând de la nevoile sistemului, nu să se stabilească un buget şi să ni se spună că trebuie să ne încadrăm", a mai spus Hancescu.

Proiectul de ordin mai prevede şi pierderea unor indemnizaţii de conducere în şcolile care au peste 20 de clase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici