Proiect legislativ: Pedofilii şi violatorii recidivişti, supuşi castrării chimice

Pedofilii şi violatorii recidivişti vor fi supuşi castrării chimice pe perioada detenţiei, procedeu ce echivalează cu un tratament hormonal reversibil, potrivit unui proiect legislativ la care lucrează trei senatori - Ciprian Rogojan, iniţiator, şi Marian Vasiliev şi Gabriela Firea, co-iniţiatori.

366 afișări
Imaginea articolului Proiect legislativ: Pedofilii şi violatorii recidivişti, supuşi castrării chimice

Proiect legislativ: Pedofilii şi violatorii recidivişti, supuşi castrării chimice (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Cei trei senatori au organizat, miercuri, la Palatul Parlamentului, o dezbatere cu tema "Este castrarea chimică o soluţie pentru combaterea pedofiliei?", la care au participat medici psihiatri, poliţişti, medici urologi, precum şi reprezentaţi ai BOR.

Senatorul PDL Ciprian Rogojan (cunoscut în lumea muzicală drept "Cici", de la formaţia Sistem) a precizat că lucrează, împreună cu Marian Vasiliev (PPDD) şi Gabriela Firea (PSD) la o lege nouă, care să înăsprească pedepsele aplicate în acest moment pedofililor şi să instituie posibilitatea ca pedofilii condamnaţi să fie supuşi castrării chimice pe perioada detenţiei, în schimbul diminuării pedepsei.

"Castrarea nu e un procedeu, e un tratament care se face în decurs de 3 ani. În timpul în care se face acest tratament se poate face şi tratamentul psihiatric şi psihologic. Noi am luat mai multe legi care există în Rusia, Modova, Germania, Franţa, Danemarca, unde recidiva a fost 83% şi s-a redus până 2,3% după implementarea acestei legi care se numeşte castrarea chimică", a spus Ciprian Rogojan.

El a precizat că ideea proiectului legislativ pleacă de la introducerea posibilităţiile legale ca un pedofil condamnat să poată alege să facă acest tratament hormonal reversibil, numit castrare chimică, iar perioada de detenţie să i se reducă.

"Un pedofil condamnat poate alege varianta să i se reducă pedeapsa - asta e prima ideea la care lucrăm, să i se reducă pedeapsa atât timp cât acceptă să i se facă acest tratament care este reversibil. Doresc foarte mult să nu fiu luat în derâdere de opinia publică, de oameni, pemtru că în ultimile 4 luni în judeţul Prahova au fost 17 cazuri de pedofilie", a spus Rogojan.

El a spus că, potrivit proiectului legislativ la care lucrează, castrarea chimică nu poate fi aplicată unui pedofil condamnat care nu îşi dă acceptul.

"Pedofilul condamnat poate fi de acord şi să i se reducă din pedeapsă şi să fie monitorizat. Nu se poate face castrarea dacă nu e de acord cu ea. Nu vrem să constrângem pe nimeni, dar mai bine ar dori tratament de 3 ani şi să fie monitorizat decât să facă 15 sau 30 de ani de închisoare", a spus Rogojan.

La rândul său, senatorul Marian Vasiliev a precizat că intenţia proiectului legislativ nu e neapărat de a-i pedepsi pe pedofili, ci de a-i descuraja pe cei care ar avea o tentaţie în acest sens.

Vasiliev a insistat asupra caracterului reversibil al măsurii, precizând că, în momentul în care tratamentul încetează, persoana în cauză revine la stadiul biologic anterior aplicării tratamentului.

"Nu este o măsură pe viaţă şi cred că o vom extinde şi pe violatorii recidivişti. Polonia are o astfel de lege ca măsură punitivă. Insist asupra faptului că nu e castrare, e un tratament hormonal, obligatoriu pentru pedofili şi violatori recidivişti. Pedofilul sau violatorul recidivist execută pedeapsa diminuată pentru acceptarea tratamentului chimic şi beneficiază de consiliere psihologică. Astfel el poate fi trasformat în om normal, cu înclinaţii normale", a spus Vasiliev.

În cadrul dezbaterii a luat cuvântul şi preşedintele Comisiei de Bioetică din cadrul Patriarhiei Române, preot profesor Vasile Răducă, acesta precizând că nu există în învăţătura Bisericii o piedică pentru o astfel de iniţiativă.

Răducă a mai spus că Biserica nu consideră că aplicarea castrării chimice, care este reversibilă, ar fi un atentat la drepturile omului, ci un tratament care merită administrat. El le-a cerut iniţiatorilor ca în proiectul lor de lege să se refere şi la violatorii recidivişti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici