Proiect pus în dezbatere de Ministerul Justiţiei: Deţinuţii care execută pedepse în condiţii necorespunătoare, 3 zile de libertate pe lună

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică proiectul de modificare a legii privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate, urmând ca, potrivit propunerii, deţinuţii care îşi execută pedeapsa în condiţii necorespunzătoare să primească trei zile de libertate pe lună.

1639 afișări
Imaginea articolului Proiect pus în dezbatere de Ministerul Justiţiei: Deţinuţii care execută pedepse în condiţii necorespunătoare, 3 zile de libertate pe lună

Proiect pus în dezbatere de Ministerul Justiţiei: Deţinuţii care execută pedepse în condiţii necorespunătoare, 3 zile de libertate pe lună (Imagine: Marian Ilie/ Arhiva Mediafax Foto)

"În calculul pedepsei ce poate fi considerată, potrivit legii, ca executată, se include, indiferent de regimul de executare a pedepsei, ca măsură compensatorie, şi executarea pedepsei în condiţii necorespunzătoare, astfel: pentru fiecare perioadă de 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare, se consideră executate, suplimentar, 3 zile din pedeapsa aplicată. În acest mod, măsura reglementată depăşeşte cadrul unui remediu compensatoriu stricto sensu, acordarea compensării operând din oficiu, nefiind condiţionată de formularea unei cereri de către persoana deţinută", se menţionează în proiectul de lege.

Potrivit sursei citate, "această compensare se realizează în procedura liberării condiţionate, toate condiţiile pentru acordarea acesteia urmând a fi examinate de comisia de liberare condiţionată din cadrul penitenciarului şi de către instanţă."

Propunerile şi observaţiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii pot fi transmise în scris, în intervalul 3-13 noiembrie 2016, pe adresa Ministerului Justiţiei sau la adresa de e-mail dean@just.ro.

Proiectul de lege de modificare şi completare a Legii nr. 254/ 2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a fost demarat ca măsură de reducere a supraaglomărării din penitenciare prin instituirea unui mecanism compensatoriu în zile considerate executate din pedeapsă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici