Proiectul legii educaţiei: Învăţământul obligatoriu va fi de 10 ani, clasa a IX-a trece la gimnaziu

Învăţământul obligatoriu va dura zece ani, iar clasa a IX-a va trece de la liceu la gimnaziu, ceea ce va duce la scăderea abandonului şcolar cu 20%, a anunţat, miercuri, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, care a făcut referiri la proiectul legii educaţiei.

362 afișări
Imaginea articolului Proiectul legii educaţiei: Învăţământul obligatoriu va fi de 10 ani, clasa a IX-a trece la gimnaziu

Proiectul legii educaţiei: Învăţământul obligatoriu va fi de 10 ani, clasa a IX-a trece la gimnaziu (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

"Vom analiza situaţiile în care anumite şcoli generale, din lipsă de spaţiu, nu vor putea prelua, pentru învăţământul gimnazial, clasele a IX-a. Nu se pune problema pregătirii profesorilor, întrucât cei din liceu şi cei din şcoala generală au aceeaşi pregătire", a spus Daniel Funeriu.

Potrivit ministrului, această prevedere va fi binevenită mai ales pentru învăţământul rural, pentru că elevii vor învăţa încă un an la ei acasă şi nu vor fi nevoiţi să plece, la numai 14 ani, la mare distanţă de domiciliu.

Funeriu a precizat că proiectul legii Educaţiei este aproape gata, aflându-se în stadiul ultimelor verificări.

"Documentul va fi înaintat pentru o primă lectură în Guvern, după care va urma o lună în care vor avea loc dezbateri publice reale pe marginea acestui document", a mai spus Funeriu.

El a precizat că vor fi consultate pe rând, organizaţiile de părinţi, de studenţi, de elevi, mediul de afaceri, formaţiunile sindicale, dar şi reprezentanţi ai ambasadelor ţărilor UE în România, întrucât învăţământul naţional trebuie coroborat cu cel din ţările UE.

"Această nouă lege a educaţiei reprezintă o opţiune politică majoră. Este o lege care trebuie să dea stabilitate şi predictibilitate sistemului învăţământului", a mai spus Funeriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici