Proiectul noii Legi a Sănătăţii: Care sunt cerinţele pentru Casele de Asigurări de Sănătate private

Asigurătorii de sănătate trebuie să fie autorizaţi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, să fi încheiat poliţe pentru cel puţin un milion de asiguraţi, iar valoarea totală a primelor să fi fost de cel puţin 250 milioane de euro pentru a putea intra în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

1329 afișări
Imaginea articolului Proiectul noii Legi a Sănătăţii: Care sunt cerinţele pentru Casele de Asigurări de Sănătate private

Proiectul noii Legi a Sănătăţii: Care sunt cerinţele pentru Casele de Asigurări de Sănătate private (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit proiectului noii Legi a sănătăţii, pus miercuri în dezbatere publică, asigurătorii de sănătate care pot intra în sistemul de asigurări sociale de sănătate au obligaţia îndeplinirii cumulative a următoarelor condiţii de eligibilitate: să fie autorizaţi de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor din România; să fi încheiat la nivelul grupului naţional sau internaţional din care fac parte poliţe de asigurare de sănătate pentru cel puţin un milion de asiguraţi în anul fiscal anterior intrării în vigoare a legii, iar valoarea totală a primelor de asigurare să fi fost de cel puţin 250 de milioane de euro la nivelul companiei din care fac parte, în aceeaşi perioadă.

Proiectul mai prevede că între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi asigurătorii de sănătate vor fi încheiate contracte de tip civil care reglementează condiţiile de alocare a sumelor de către CNAS şi condiţiile acordării serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale din pachetul de bază pentru asiguraţi.

Din sumele încasate de la CNAS, asigurătorii de sănătate pot reţine pentru plata serviciilor de administrare o cotă de 2,8%, iar diferenţa va fi utilizată pentru plata serviciilor medicale din pachetul de bază pentru persoanele asigurate. "Eventualele sume aferente plăţii serviciilor medicale rămase neutilizate la finele anului pot fi folosite de către asigurătorul de sănătate în anul curent, cu aceeaşi destinaţie", se mai arată în proiectul de lege.

De asemenea, asigurătorii de sănătate pot încheia contracte de tip civil, după caz, cu furnizorii de servicii medicale din pachetul de bază. Condiţiile minime privind modalitatea de acordare a serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale din pachetul de bază şi modalitatea de decontare a acestora se stabilesc prin Contractul-cadru, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului, şi prin normele metodologice de aplicare a acestuia.

Asigurătorii de sănătate încheie contracte de tip civil cu asiguraţii sau cu reprezentanţii legali ai acestora privind condiţiile de acordare a pachetului de servicii medicale de bază. Modelul contractului cadru de asigurare între asigurătorii de sănătate şi asiguraţi sau reprezentanţii legali ai acestora se aprobă prin ordin al preşedintelui CNAS.

Proiectul de lege mai prevede că asigurătorilor de sănătate încheie în mod nediscriminatoriu contracte de asigurări sociale de sănătate cu asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate din România. De asemenea, asigurătorii nu au dreptul să rezilieze contractele de asigurări sociale de sănătate încheiate cu asiguraţii.

Contractele de asigurări sociale de sănătate pot fi încheiate direct sau prin intermediari autorizaţi de către Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), în conformitate cu normele emise în aplicarea Legii 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare.

În plus, asigurătorul de sănătate poate stabili, de comun acord cu un angajator, să ofere avantaje suplimentare legate de pachetul de servicii asigurate şi/sau avantaje financiare legate de asigurări voluntare suplimentare pentru salariaţii proprii, dacă angajaţii săi actuali sau foştii angajaţi ori familiile acestora încheie asigurari de sănătate în baza unui contract cadru, indicat în acordul respectiv.

Angajatorul trebuie să obţină acordul prealabil al angajaţilor pentru care va încheia contractul. Avantajul oferit nu poate duce la diminuarea pachetului de servicii stabilit prin Contractul cadru.

Asigurătorii au obligaţia să informeze asiguraţii în mod nediscriminatoriu şi corect asupra beneficiilor şi serviciilor acordate în cadrul modelului de asigurare de bază oferit, precum şi asupra drepturilor şi obligaţiilor lor, dar şi să contracteze pentru asiguraţii proprii din sistemul de asigurări sociale de sănătate servicii medicale cu furnizorii selectaţi în baza criteriilor de evaluare stabilite de CNAS. De asemenea, asigurătorii trebuie să negocieze cu furnizorii de servicii medicale volumul şi preţul/tarifele în limita celor maximale stabilite de CNAS, precum şi calitatea serviciilor medicale cumpărate pentru asiguraţi, cu îndeplinirea criteriilor ANCIS.

Proiectul de lege mai prevede că asigurătorii de sănătate transmit CNAS şi CSA toate informaţiile stabilite de preşedinţii celor două instituţii, elaborează şi publică raportul anual şi planul de activitate pentru anul următor cu privire la atribuţiile ce le revin şi furnizează gratuit informaţii şi asistenţă în problemele asigurărilor sociale de sănătate şi ale serviciilor medicale persoanelor asigurate, angajatorilor şi furnizorilor de servicii medicale.

Ei pot să încheie asigurări voluntare concomitente de sănătate pentru asiguraţii din sistemul de asigurări sociale de sănătate, care sunt deductibile, la determinarea profitului impozabil, începând cu 1 ianuarie 2012, în limita unei sume reprezentând echivalentul în lei a 300 euro într-un an fiscal, pentru fiecare asigurat şi nu constituie avantaj de natură salarială aşa cum este acesta definit în Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare. Cursul de schimb utilizat pentru determinarea echivalentului în euro este cel comunicat de Banca Naţională a României la data înregistrării cheltuielilor, se mai arată în proiectul de lege.

Proiectul de act normativ mai prevede că asigurătorii pot constitui, pe bază contractuală, reţele de furnizori care să ofere servicii medicale, cu îndeplinirea prevederile legale referitoare la furnizorii de servicii medicale şi pot să utilizeze Sistemul informatic unic integrat al CNAS. În situaţia în care utilizează un alt sistem informatic, acesta trebuie să fie interconectat cu SIUI şi să furnizeze toate datele solicitate într-un format compatibil cu acesta, cu aceeaşi ritmicitate şi periodicitate cu care sunt transmise datele în sistemul de asigurări de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici