„Projekt Maramureş”, program paravan de „reeducare” a tinerilor: Copii din Germania, abuzaţi şi ţinuţi în sclavie. Unii au încercat să se sinucidă/ UPDATE: Primarul din Vişeu de Sus nu crede în „cazul de sclavie” prezentat de DIICOT | FOTO

Mai multe percheziţii au avut loc în Maramureş, la un grup infracţional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte şi doi cetăţeni germani. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante. Copiii erau ţinuţi în sclavie, umiliţi şi bătuţi. Primarul oraşului Vişeu de Sus (judeţul Maramureş), Vasile Coman, nu crede că în cazul prezentat de DIICOT este vorba de trafic de persoane. „Sunt zeci de copii din Germania, au condiţii foarte bine”, spune edilul. Între timp, 4 copii au fost preluaţi deja de DGASPC Maramureş.

21829 afișări
Imaginea articolului „Projekt Maramureş”, program paravan de „reeducare” a tinerilor: Copii din Germania, abuzaţi şi ţinuţi în sclavie. Unii au încercat să se sinucidă/ UPDATE: Primarul din Vişeu de Sus nu crede în „cazul de sclavie” prezentat de DIICOT | FOTO

„Projekt Maramureş”, program paravan de „reeducare” a tinerilor: Copii din Germania, abuzaţi şi ţinuţi în sclavie. Unii au încercat să se sinucidă/ UPDATE: Primarul din Vişeu de Sus nu crede în „cazul de sclavie” prezentat de DIICOT

UPDATE 18.10 Primarul din Vişeu de Sus nu crede în „cazul de sclavie” prezentat de DIICOT

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureş, Adrian Mândru, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că la solicitarea DIICOT Maramureş au fost instituite de către DGASPC măsuri speciale de protecţie în regim de urgenţă pentru 4 copii germani.

„Este vorba de un program social finanţat de statul german în cadrul căruia minorii au fost aduşi la un centru privat din Vişeu de Sus, nu este un centru aflat în subordinea DGASPC Maramureş”, a spus Mândru.

La rândul său, primarul oraşului Vişeu de Sus, Vasile Coman, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că nu crede că în acest caz este vorba de trafic de persoane.

„Nu cred că statul german încredinţează copii unei asociaţii din Germania să facă trafic de persoane, au avut loc acolo controale din Germania. Este o asociaţie germană care funcţionează de dinainte de 2012 când am venit eu la primărie. Sunt zeci de copii din Germania, vin psihologi, cadre didactice, au condiţii foarte bine, sunt cazaţi într-un centru amplasat într-o zonă foarte frumoasă, pe Valea Vinului din Vişeu de Sus”, a spus Coman.

Acesta a subliniat că nu are cunoştinţă de săvârşirea unor ilegalităţi în cadrul centrului respectiv, care se adresează unor copii din Germania cu diverse probleme şi care au fost aduşi în România.

„Copiii respectivi stau aici până la 18 ani apoi pleacă înapoi în Germania. Eu am discutat cu unii dintre ei, au învăţat repede limba română, mi-au spus că nu ar mai vrea să plece înapoi în Germania deoarece le place în România”, a precizat edilul din Vişeu de Sus.

Copii din Germania abuzaţi şi ţinuţi în sclavie, în Maramureş

Marţi, mai multe percheziţii au avut loc în Maramureş, la un grup infracţional bănuit de trafic de persoane, din care fac parte şi doi cetăţeni germani. Grupul este suspectat că aducea copii din Germania pentru „reeducare”, dar îi folosea pentru munci epuizante.

Potrivit DIICOT, procurorii din Maramureş şi poliţiştii fac 8 percheziţii în oraşul Vişeu de Sus şi în comuna Leordina, judeţul Maramureş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.

Există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, opt suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani, soţ şi soţie, au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza judeţului Maramureş a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană.

„În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis <program de reeducare> conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări. În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis <arest>, exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de <pedeapsă> menită să <educe> comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim”, arată DIICOT.

Conform sursei citate, aşa-zisul program social, finanţat de către statul german, fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul februarie 2016 – februarie 2021.

„În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative. În realitate, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie. Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi sunt însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate”, mai arată DIICOT.

Unii dintre cei abuzaţi au fost identificaţi şi încredinţaţi spre instituţionalizare temporară Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureş de către DIICOT Structura Centrală – Secţia de Combatere a Criminalităţii Organizate.

„Prin ordonanţă s-a apreciat că, având în vedere complexitatea cauzei şi resursele tehnice logistice şi umane necesare aflării adevărului judiciar, preluarea dosarului de la Biroul Teritorial Maramureş la Structura Centrală D.I.I.C.O.T. ar contribui la stabilirea corectă a situaţiei de fapt, prin administrarea tuturor probelor necesare şi utile cauzei cu respectarea drepturilor procesuale ale părţilor.Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca şi Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I”, se mai arată în comunicatul procurorilor.

Taguri:
maramureş,
sclavie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici