Propunere la Codul muncii: Salariatul angajat temporar ar putea primi mai puţini bani decât un angajat, pentru aceeaşi muncă

Salariatul angajat temporar ar putea primi bani mai puţini decât un angajat care prestează aceeaşi muncă, dar nu va putea avea un venit mai mic decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată, potrivit ultimei variante a proiectului de modificare a Codului muncii, obţinută de MEDIAFAX.

130 afișări
Imaginea articolului Propunere la Codul muncii: Salariatul angajat temporar ar putea primi mai puţini bani decât un angajat, pentru aceeaşi muncă

Propunere la Codul muncii: Salariatul angajat temporar ar putea primi mai puţini bani decât un angajat, pentru aceeaşi muncă (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Proiectul de lege privind modificare Codului muncii pe care Ministerul Muncii l-a supus dezbaterii publice în decembrie 2010 prevedea că salariul primit de persoana angajată temproar nu poate fi inferior celui pe care îl primeşte angajatul societăţii care prestează aceeaşi muncă sau una similară.

Ultima variantă a proiectului de modificare a Codului muncii, obţinută de MEDIAFAX, prevede că "salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune se stabileşte prin negociere directă cu agentul de muncă temporară şi nu poate fi mai mic decât salariul minim brut pe ţară garantat în plată".

Proiectul Codului muncii aflat în dezbatere publică prevede noi modalităţi de angajare, pe lângă contractul individual de muncă pe durată nedeterminată şi cel pe durată determinată, variante prezente în actuala legislaţie românească.

Astfel, printre modalităţile de angajare propuse sunt munca temporară, contractul de muncă fracţionată (cu normă parţială), munca la domiciliu şi contractul de ucenicie.

Prima dintre aceste modalităţi permite angajatorilor ca, pentru lucrări cu caracter temporar, să recurgă la serviciile unui agent, în cazul înlocuirii unui salariat cu contract individual de muncă suspendat sau în cazul prestării unor activităţi sezoniere.

Perioada de muncă temporară nu poate fi mai mare de 12 luni, însă, în anumite condiţii, poate fi prelungită, o singură dată, pentru o perioadă care, adăugată termenului iniţial, să nu depăşească 18 luni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici