Propunere legislativă: Amendarea şoferilor în funcţie de venitul lor

Senatorul Iulian Urban a declarat, marţi, la  RFI, că în România "şofatul s-a transformat într-un sport extrem" şi că nu puţine sunt situaţiile când persoane cu mulţi bani consideră o afacere să treacă pe roşu la semafoare sau să nu respecte limita de viteză pentru că îşi permit să plătească amenzile.

62 afișări
Imaginea articolului Propunere legislativă: Amendarea şoferilor în funcţie de venitul lor

Propunere legislativă: Amendarea şoferilor în funcţie de venitul lor (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Parlamentarul PDL propune modificarea Legii privind circulaţia pe drumurile publice, astfel încât aceasta să prevadă ca amenzile rutiere să fie plătite de şoferi în funcţie de venit, iniţiativa legislativă în acest sens urmând să fie depusă la Senat.

Iulian Urban a declarat despre propunerea sa legislativă ca amenzile de circulaţie să fie acordate în funcţie de venitul şoferilor că este vorba despre "o măsură care vine la pachet împreună cu propunerea de luare a permisului şoferilor violenţi în trafic, precum şi cu propunerea de aplicare progresivă a amenzilor de circulaţie".

Potrivit lui Urban, acest lucru înseamnă că pe anumite intervale de timp, cuprinse între o zi până la şase luni, atunci când încalci a doua oară, a treia oară, a patra oară aceeaşi regulă de circulaţie sau o nouă regulă de circulaţie, amenda să se aplice progresiv, ca "multiplu". "Am văzut că, în momentul de faţă, în România, lăsând la o parte faptul că avem cele mai multe evenimente rutiere pe şoselele noastre, şofatul s-a transformat într-un sport extrem, asistăm la o junglă de nedescris, oameni omorâţi pe trecerea de pietoni, pentru că traversează prea încet", a spus senatorul PDL.

Senatorul PDL consideră că unii şoferi înstăriţi nu respectă legea, pentru că au impresia că o pot cumpăra.

"Pentru o persoană care are câteva milioane de euro în cont i se creează impresia că poate cumpăra legea şi nu de puţine ori am văzut situaţii în care personaje cu foarte mulţi bani îşi permit să considere că este o afacere, este un business să treacă pe roşu la următoarele zece semafoare sau să nu respecte viteza în localităţi, pentru că ei au bani şi îşi permit să plătească aceste amenzi de circulaţie", a precizat el, potrivit sursei citate.

Iulian Urban mai susţine că amendarea şoferilor în funcţie de venitul lor nu ar duce la discriminări, pentru că instanţele europene s-au pronunţat deja în acest sens.

"Problema discriminării este una falsă. Foarte mulţi dintre cetăţenii care au primit amenzi de circulaţie raportate la veniturile pe care le obţin au încercat să se ducă la Curtea Europeană de Justiţie şi la CEDO, reclamând faptul că aceste legi, care deja funcţionează în anumite ţări din Uniunea Europeană ar fi discriminatorii. În absolut toate cazurile, instanţele de judecată au spus că nu este o măsură discriminatorie, ci este vorba de o aliniere a aplicării legii şi de o răspundere în faţa legii a cetăţenilor, indiferent de averea pe care aceştia o deţin", a explicat Urban.

Iniţiativa legislativă a lui Iulian Urban vizând modificarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice prevede că amenzile contravenţionale se stabilesc în cuantumul determinat de valoarea numărului punctelor-amendă aplicate. Valoarea punctului-amendă se va stabili astfel: 10% din salariul minim brut pe economie, stabilit prin hotărâre a Guvernului, pentru contravenienţii cu ale căror venituri anuale stabilite conform fişei fiscale pentru anul anterior nu depăşesc 30.000 lei; 2% din venituri pentru contravenienţii ale căror venituri anuale stabilite conform fişei fiscale pentru anul anterior sunt cuprinse între 30.000 şi 300.000 lei; 1% din venituri pentru contravenienţii ale căror venituri anuale stabilite conform fişei fiscale pentru anul anterior sunt mai mari de 300.000 lei.

Propunerea legislativă a senatorului PDL Iulian Urban mai menţionează, la art.109, alineat 3: "contravenienţii vor avea obligaţia prezentării fişei fiscale privind veniturile pentru anul anterior în termen de 15 zile de la solicitarea agenţilor constatatori sau a personalului încadrat în instituţiile specializate pentru încasarea amenzii, după caz".

Nedepunerea fişei fiscale în termenul menţionat se sancţionează cu stabilirea valorii maxime a punctului-amendă, conform propunerii de act normativ.

Iulian Urban precizează în expunerea de motive la proiectul de lege că această modificare se explică pe fondul creşterii în ultimii ani a numărului de accidente rutiere şi implicit al numărului victimelor acestor accidente şi în condiţiile în care actualul regim sancţionator duce la stabilirea unor sancţiuni contravenţionale de natură financiară nesemnificativă pentru anumite categorii sociale, cu raportare la veniturile acestora.

Potrivit senatorului PDL, pentru asemenea categorii de persoane, caracterul punitiv al legii (cu trimitere la valoarea amenzii contravenţionale) ajunge să fie inexistent sau nesemnificativ pentru anumite categorii sociale, cărora veniturile le permit achiziţionarea aşa-zişilor "bolizi" sau "limuzine".

În plus, în majoritatea statelor europene, între care Austria, Germania, valoarea sancţiunilor contravenţionale a ajuns să fie stabilită în funcţie de venitul contravenienţilor, modalitatea de stabilire a unui asemenea regim sancţionator având la bază tocmai aprecierea conform căreia, prin aplicarea unui asemenea sistem, caracterul punitiv al legii îşi atinge scopul, menţionează el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici