Proteină care blochează virusul hepatitei C, identificată de cercetători

Cercetătorii francezi au identificat o proteină care blochează virusul hepatitei C, acesta fiind un pas înainte în dezvoltarea unor noi tratamente care să vizeze împiedicarea pătrunderii virusului în celulele ficatului, potrivit unui studiu publicat în PLoS ONE.

450 afișări
Imaginea articolului Proteină care blochează virusul hepatitei C, identificată de cercetători

Proteină care blochează virusul hepatitei C, identificată de cercetători

Cercetătorii de la Institutul de biologie din Lille (CNRS/Universităţile Lille 1 şi 2/ Institutul Pasteur din Lille), în colaborare cu cercetătorii de la Inserm şi cu cei de la un laborator american din cadrul Universităţii Stanford, au descoperit o proteină capabilă să blocheze virusul hepatitei C într-o etapă incipientă a ciclului infecţios.

Potrivit cercetătorilor, studiul "sugerează posibilitatea unor noi perspective în dezvoltarea terapiilor ce vizează blocarea virusului înainte ca acesta să pătrundă în celule".

La nivel mondial, aproximativ 130 de milioane de persoane sunt purtătoare ale virusului hepatitei C, împotriva căruia nu există vaccin preventiv.

Hepatita C este o inflamaţie a ficatului, iar virusul responsabil care circulă prin sânge se transmite prin contact direct, mai ales prin relaţii sexuale şi seringile utilizate în comun de dependenţii de droguri. Hepatita C poate, de asemenea, să evolueze în cancer la ficat sau ciroză. Infecţia cu acest virus este cel mai adesea cronică - 60 - 80% dintre cazuri. Tratamentele actuale au o eficacitate limitată (40% rată de eşec) şi prezintă efecte secundare semnificative. Din acest motiv este importantă descoperirea unor noi molecule antivirale.

Printre celebrităţile care nu au fost scutite de acest "virus tăcut" se numără Pamela Anderson, Naomi Judd, Larry Hagman şi Steven Tyler, solistul celebrei trupe rock Aerosmith.

Virusul utilizează cel puţin trei receptori (printre care şi CD81) pentru a intra în celulele ficatului şi a le infecta.

Cercetătorii au identificat molecula EWI-2wint studiind aceste proteine asociate receptorului CD81. Molecula împiedică virusul să recunoască receptorul CD81, de care se serveşte pentru a intra în celulele hepatice.

Prezenţa acestei molecule în alte tipuri de celule explică de ce acestea nu sunt infectate de virusul hepatitei C, spun cercetătorii.

Studiul a fost sprijinit de Agenţia naţională franceză de cercetare a maladiei SIDA şi hepatitelor (ANRS).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici