Protest cu îmbrânceli la Ministerul Finanţelor - VIDEO

Zeci de fermieri s-au adunat, miercuri dimineaţa, în faţa Ministerului Finanţelor, unde protestează nemulţumiţi de neplata subvenţiilor, în timpul acţiunii sindicaliştii îmbrâncindu-se în câteva rânduri cu jandarmii care asigură ordinea.

76 afișări
Imaginea articolului Protest cu îmbrânceli la Ministerul Finanţelor - VIDEO

Protest cu îmbrânceli la Ministerul Finanţelor (Imagine din arhivă; Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Fermierii au încercat să rupă cordonul de jandarmi şi, după o serie de îmbrânceli, au fost readuşi în spaţiul pentru protest de către forţele de ordine.

Peste 500 de jandarmi sunt mobilizaţi în zonă, dar există posibilitatea de a aduce echipaje de rezervă, a spus Marius Militaru, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti.

Sindicaliştii protestează cu clopote şi talăngi, ei ameninţând că în perioada următoare vor aduce şi animale în timpul unor acţiuni similare.

Un nou incident, după ce jandarmii au încercat să ridice un sindicalist

Mai mulţi fermieri care protestează în faţa Ministerului Finanţelor au rupt cordonul de ordine instituit de jandarmi după ce au văzut că unul dintre sindicalişti era dus spre maşina Jandarmeriei, oamenii fugind spre locul respectiv şi încercând să împiedice ridicarea colegului lor.

Jandarmii au încercat să-l ducă pe protestatar la maşina Jandarmeriei, moment în care au fost văzuţi de alţi sindicalişti. Aceştia au părăsit zona de protest, au ieşit din rând şi au fugit spre maşina forţelor de ordine, încercând să împiedice reţinerea colegului lor.

Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, a declarat că la acţiunea de la Ministerul Finanţelor participă sindicalişti din Federaţia Crescătorilor de Taurine, care nu face parte din Agrostar.

Ştefan a precizat că sindicalişti ai Agrostar au programat un pichet la Ministerul Agriculturii, între orele 11.00 şi 14.00.

Video Stirileprotv.ro

O delegaţie a crescătorilor de taurine a intrat la discuţii la Ministerul Finanţelor

O delegaţie a Sindicatului Crescătorilor de Taurine a intrat la discuţii la Ministerul Finanţelor, protestarii spunând că nu vor pleca din Piaţa Constituţiei până când nu li se va garanta că vor primi subvenţiile cerute.

Costel Caraş, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Taurine, a declarat, miercuri, că fermierii sunt siguri că vor lua banii şi nu vor pleca acasă până când nu văd că APIA are bani în cont, el spunând că fermierii nu vor "poveşti, protocoale şi hârtiuţe".

"Dacă nu, vom bloca drumurile naţionale şi vom organiza proteste de amploare la prefecturile din ţară", a spus Caraş.

El a spus că fermierii sunt într-o situaţie disperată, că au casele amanetate şi că mulţi dintre ei nu vor putea trece peste iarnă.

Întrebat dacă va discuta cu ministrul interimar al Agriculturii, Radu Berceanu, liderul sindical a spus că nu are ce vorbi cu acesta, care "a preţuit o vacă la 7 milioane de lei şi a spus că fermierii vor bani de nebuni".

"I-aş da cadou lui Berceanu zece vaci, ca să vadă şi el cum se cresc", a mai spus liderul sindical.

Fermierii ameninţă cu proteste la Palatul Cotroceni

Crescătorii de taurine ar putea să protesteze, miercuri, şi în faţa Palatului Cotroceni, dacă în urma discuţiilor de la Ministerul Finanţelor nu vor primi un răspuns favorabil pentru revendicările lor.

Costel Caraş a declarat că fermierii nu mai pot suporta o amânare, deoarece situaţia este extrem de tensionată şi că oamenii vor încerca să găsească rezolvarea la Palatul Cotroceni, în cazul în care nu vor primi un răspuns favorabil.

Crescătorii au primit numai 30% din subvenţiile care trebuiau să el fie alocate şi, din cauza crizei mondiale, preţul la lapte a scăzut foarte mult. Oamenii riscă să intre în faliment dacă nu primesc şi restul de bani.

Tudor Dorobanţu, sectetar general al federaţiei Agrostar, a declarat că nu crede că oamenii îşi vor primi banii, pentru că totul pleacă de la afirmaţia lui Berceanu conform căreia este foarte puţin probabil ca până la sfârşitul anului crescătorii de animale să beneficieze şi de alte subvenţii în afara celei de 200 de lei pe cap de bovină.

"Încercăm să luăm măsuri ca lucurile să intre sub control dar autorităţile ne-au batjocorit întotdeauna", a spus Dorobanţu. Acesta a adăugat că Agenţia de Plăţi nu-şi face datoria, având cheltuieli de administraţie foarte mare

"O instituţie mamut care consumă enorm, noi avem de suferit, iar miniştrii se lamentează că nu au resurse", a mai spus Dorobanţu.

Pe de altă parte, ministrul desemnat al Agriculturii, Adrian Rădulescu, a declarat că, în mod cert agricultorii îşi vor primi banii, această problemă urmând să intre în discuţia Guvernului probabil săptămâna viitoare. El a susţinut că fermierii nu şi-au primit banii până acum pentru că abia s-a încheiat acţiunea de inventariere a ovinelor şi caprinelor, care este făcută de APIA până la data de 15 octombrie.

Crescătorii de ovine şi caprine vor picheta, miercuri, între orele 11.00 şi 14.00, sediul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), nemulţumiţi de neplata subvenţiei pe cap de animal în cuantum de 44 de lei, situaţie care, în opinia acestora, poate duce la falimentarea sectorului.

Crescătorii de animale atenţionează că dacă Ministerul Agriculturii nu acordă aceste subvenţii, 6,5 milioane de ovine şi caprine sunt în pericol să fie sacrificate, se arată într-un comunicat de marţi al Federaţiei Agrostar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici