Protest la o fabrică de ambalaje din cauza modului de departajare a solicitanţilor de ajutor de stat

Fabrica De Ambalaje Exonia protestează faţă de modul de departajare a solicitanţilor de ajutor de stat, aplicat de Ministerul Economiei, spunând că s-a permis unei firme „de apartament”, fără angajaţi, să implementeze un proiect de 80 de milioane de euro.

234 afișări
Imaginea articolului Protest la o fabrică de ambalaje din cauza modului de departajare a solicitanţilor de ajutor de stat

Protest la o fabrică de ambalaje din cauza modului de departajare a solicitanţilor de ajutor de stat

Fabrica de ambalaje Exonia protestează faţă de modul de departajare a solicitanţilor de ajutor de stat, aplicat de Ministerul Economiei, conform HG 959/2022. Potrivit unui comunicat de presă transmis de companie, criteriile de evaluare au permis unei „firme de apartament”, care nu are niciun angajat, şi cu o cifră de afaceri anuală „impresionantă” de numai 1000 de euro să implementeze un proiect de 80 de milioane de euro

„Ministerul Economiei îi aprobă finanţarea, din Bugetul Statului Român. Noi, producătorii reali din economia românească, contributori reali la Bugetul de Stat, dezavantajaţi flagrant de procedura de evaluare în vederea acordării unui ajutor de stat pentru înfiinţarea de noi capacităţi de producţie moderne dar mai ales profitabile în baza expertizei noastre anterioare de necontestat, avem întrebări legitime cu privire la corectitudinea analizei documentaţiilor din dosarele de candidatură ale firmelor de apartament care au solicitat şi cărora li s-a aprobat acordarea finanţării. Cum au demonstrat aceşti câştigători că au capacitatea financiară de implementare a unui proiect de o asemenea anvergură? Ne întrebăm ce unitate bancară poate asigura sursa de finanţare unei entităţi fără activitate, fără vreo experienţă sau / şi fără active proprii?”, se întreabă cei de la Fabrica de Ambalaje Exonia.

Într-un comunicat de presă, cei de la Exonia se întreabă dacă acest lucru nu vizează „mutarea personalului specializat dintr-o altă companie în noul proiect, ceea ce ar încălca criteriile de eligibilitate”.

„Subliniem că HG 959 nu permite nici măcar transferul unei părţi a unei activităţi de la o unitate existentă la alta a unei alte părţi contractante la Acordul privind SEE unde are loc investiţia care beneficiază de ajutor de stat. Cu atât mai mult, este interzis transferul de activitate dintr-o altă unitate care ar avea resursele de implementare, inclusiv umane. Sperăm în acest context că acele firme „de apartament” cu cifre de afaceri şi active minuscule să respecte declaraţiile privind evitarea unei relocări anterioare, dar mai ales pe o perioadă de minim 2 ani ulterior realizării investiţiei! Altfel spus, sperăm să nu fie cazul unor mutări de activitate existentă a unor companii prin refinanţare şi retehnologizare mascată. Ne vom mira că se irosesc aiurea fondurile care ar fi putut să propulseze spectaculos industria românească? În schimb, cel mai mare industriaş al României, Chimcomplex este descalificat tot din cauza aceloraşi criterii. Suntem mândri totuşi că Fabrica de Ambalaje Exonia a obţinut 100 de puncte din 100 posibile şi este pe aceeaşi treaptă cu liderul incontestabil al industriei româneşti, Chimvomplex şi cu a treia cea mai mare rentabilitate prin comparaţie cu toţi candidaţii serioşi care chiar sunt lideri în domeniilor lor de activitate, dar excluzând pe primii opt clasaţi care au fost şi finanţaţi şi a căror rentabilitate este una pur teoretică”, adaugă reprezentanii Fabricii de Ambalaje Exonia în comunicatul de presă citat.

Exonia spune că îşi menţine cererea de finanţare şi aşteaptă îndeplinirea obligaţiilor de către beneficiarii selectaţi, iar în cazul neîndeplinirii acestora, speră ca Ministerul Economiei să acţioneze rapid şi să semneze acordurile de finanţare cu solicitanţii serioşi din lista de „aşteptare”, adică cei aprobaţi în afara bugetului.

De asemenea, Exonia adaugă că Ministerul Economiei poate oricând analiza oportunitatea unor majorări de buget, pentru a pregăti sau/şi proiecta creştere economică sau chiar răspuns la criza multiplă existentă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici