Protest pe acoperişul Minvest Deva faţă de exploatarea aurului pe bază de cianuri

Nouă tineri protestează, luni, pe acoperişul sediului companiei naţionale Minvest Deva faţă de exploatările de aur pe bază de cianuri, iar un echipaj de jandarmi încearcă să îi convingă să renunţe la acţiune.

461 afișări
Imaginea articolului Protest pe acoperişul Minvest Deva faţă de exploatarea aurului pe bază de cianuri

Protest pe acoperişul Minvest Deva faţă de exploatarea aurului pe bază de cianuri (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Protestatarii - nouă tineri, între care trei femei - au urcat pe scara de incendiu pentru a ajunge pe acoperişul sediului Minvest Deva, companie care reprezintă statul în asocierea cu Deva Gold, care are mai multe proiecte de minerit cu cianuri.

Ei au afişat bannere cu mesajul "Mineritul cu cianuri înseamnă moarte".

Unul dintre protestatari a explicat că ideea acestei acţiuni a venit întrucât nu s-a întâmplat nimic în urma protestelor de stradă.

"Am încercat de mai multe ori să explicăm că oamenii, cetăţenii României, sunt împotriva acestor proiecte de minerit cu cianuri, care ne otrăvesc pur şi simplu, şi am organizat această acţiune de protest pentru a atrage atenţia. Mulţi dintre noi am participat şi la alte acţiuni de protest, de stradă, însă până în acest moment nu am ajuns la un rezultat pozitiv", a spus protestatarul.

Mai mulţi susţinători ai protestatarilor, care se află în faţa sediului Minvest Deva, au împărţit pliante-manifest, al căror text a fost publicat şi pe internet, pe bloguri şi pe reţele de socializare, şi prin care denunţă proiectele de minerit cu cianuri de la Certej, Deva-Muncel, Băiţa-Crăciuneşti, Brad, Rovina şi Roşia Montană.

"Numai la Certej, în 16 ani de operare, ar urma să fie folosite 26.448 de tone de cianură de sodiu şi 15.280 de tone de sulfat de cupru. Folosirea cianurii pe scară largă nu aduce prosperitate unei comunităţi, ci doar moarte şi imposibilitatea dezvoltării unor activităţi economice", se arată în document.

De asemenea, protestatarii solicită o anchetă deoarece consideră că sunt suspiciuni de corupţie, conflict de interese şi abuzuri ale directorului Deva Gold, Nicolae Stanca, despre care spun că ar fi semnat în numele statului român actele de asociere între Minvest Deva şi Gabriel Resources în 1997, iar apoi ar fi fost angajat de omul de afaceri Frank Timiş.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara, căpitanul Nicolae Răducu, mai mulţi jandarmi, între care un negociator, încearcă să îi convingă pe tineri să renunţe la acţiunea de protest.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici