Proteste în Valea Jiului: Câteva sute de mineri au decis să intre în greva foamei

Aproximativ 500 dintre minerii aflaţi în subteran la Mina Paroşeni au decis ca, vineri după-amiază, să intre în greva foamei, considerând că sunt dispreţuiţi şi ignoraţi de forurile decizionale, în timp ce alt ortac a fost adus la suprafaţă întrucât i s-a făcut rău.

214 afișări
Imaginea articolului Proteste în Valea Jiului: Câteva sute de mineri au decis să intre în greva foamei

Proteste în Valea Jiului: Câteva sute de mineri au decis să intre în greva foamei (Imagine: Adi Piclisan/Arhiva Mediafax Foto)

Unul dintre minerii care refuză să iasă din subteranul Minei Paroşeni a ieşit, vineri după-amiază, la suprafaţă, pentru a-şi aduce un coleg căruia i s-a făcut rău şi care a fost preluat de o ambulanţă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Transmiteţi-i lui Victor Ponta că poate aşa i se îndeplineşte visul să închidă mineritul din Valea Jiului, dacă ne scot unul câte unul din subteran. Aşa, dacă murim pe capete, probabil vor rezolva şi problema minerilor", a spus minerul care şi-a adus colegul la suprafaţă.

Potrivit sursei citate, minerii aflaţi în subteran la Paroşeni - aproximativ 500 de persoane - au decis să intre în greva foamei, de vineri de la ora 16.00, considerând că sunt dispreţuiţi şi ignoraţi de forurile decizionale.

Preşedintele sindicatului "Huila", Domokos Laszlo, care a fost în subteran să le spună minerilor despre întâlnirea de la Prefectura Hunedoara, a confirmat că aceştia i-au comunicat că vor recurge la această formă de protest.

Joi, aproximativ 200 de mineri din schimbul I de la Mina Paroşeni, sucursală a Societăţii Naţionale Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), au refuzat, după terminarea programului de lucru, să iasă din subteran, nemulţumiţi că reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara (CEH) nu le preiau cărbunele.

Totodată, minerii au cerut ca premierul Victor Ponta şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian, să vină în Valea Jiului, la discuţii, pentru a se asigura că aceştia cunosc problemele pe care le au ortacii.

Numărul protestatarilor din subteran a crescut, pe măsură ce s-au alăturat ortaci din celelalte schimburi şi la minele Petrila şi Uricani, astfel că, vineri, aproximativ o mie de mineri de la cele trei unităţi miniere ale SNIMVJ sunt blocaţi în subteran.

Minerii din schimbul I de la Paroşeni, cei care au fost primii care au refuzat să iasă din subteran, se află la locurile de muncă de peste 24 de ore.

Vineri la prânz, 17 ortaci au fost aduşi la suprafaţă după ce s-au simţit rău, unul dintre ei fiind transportat de o ambulanţă SMURD la spital.

La cele trei unităţi miniere, colegii de la suprafaţă ai ortacilor protestează şi ei, iar cei de la Mina Uricani s-au urcat pe cele circa 3.000 de tone de cărbune care au fost depozitate în curtea unităţii întrucât nu au putut fi livrate.

Protestatarii de la Uricani spun că trăiesc o experienţă fără precent - să stea, la propriu, cu huila sub tălpi - şi sunt nemulţumiţi că, deşi societatea la care lucrează le asigură locurile de muncă pentru o perioadă definită de un acord al statului cu Comisia Europeană, sunt în situaţia de a fi daţi afară fără nicio explicaţie. Mai mult, aceştia au făcut apel la clasa politică să intervină pentru ca statul român să îşi respecte acordurile încheiate cu Comisia Europeană.

Între timp, la Prefectura Hunedoara au avut loc discuţii privind identificarea unei soluţii care să deblocheze situaţia creată. La întâlnire au participat, pe lângă directorii celor două societăţi, Petre Drăgoescu (SNIMVJ) şi Daniel Andronache (CEH), şi secretarul de stat în Ministerul Economiei, Bogdan Badea, directorul general adjunct în Ministerul Economiei, Sorin Găman, şi prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, iar în urma discuţiilor s-a stabilit încheierea unui contract-cadru între cele două societăţi.

Contractul-cadru pentru furnizarea cărbunelui energetic, care se va încheia între Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) şi Complexul Energectic Hunedoara (CEH), va stipula cantitatea de cărbune, iar prin anexe lunare se va stabili preţul de achiziţie a cărbunelui, în funcţie de preţul cărbunelui provenit din ţări terţe UE, influenţat de costul transportului acestuia la utilizatorul final, CEH, dar şi de evoluţia pieţei de energie electrică, potrivit unui comunicat de presă, de vineri, al Prefecturii Hunedoara.

Potrivit sursei citate, contractul se va încheia în cursul zilei de vineri, prin grija celor doi reprezentanţi ai companiilor aflate în relaţii comerciale.

Directorul SNIMVJ, Petre Drăgoescu, a demisionat, vineri, din funcţie, după ce Guvernul a decis ca societatea să treacă, de săptămâna viitoare, în subordinea Ministerului Energiei, ea urmând să fie condusă de un reprezentant PSD.

"La nivel de ministere (Ministerul Economiei şi Ministerul Energiei - n.r.) s-a convenit ca ambele societăţi din Valea Jiului (Societatea Naţională a Huilei şi SNIMVJ - n.r.) să fie subordonate aceluiaşi minister, respectiv Ministerul Energiei. În aceste condiţii, pentru a detensiona situaţia din Valea Jiului şi pentru a rezolva imediat problema minerilor care sunt în subteran, am considerat că trebuie să-mi dau demisia, fiindcă această demisie este în folosul minerilor", a spus Drăgoescu.

Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) are în componenţă trei unităţi miniere - Petrila, Paroşeni şi Uricani, huila extrasă de la aceste mine având un singur cumpărător - Complexul Energetic Hunedoara.

Reprezentanţii CEH afirmă că nu pot prelua cărbune din Valea Jiului fiindcă depozitele de la termocentralele Mintia şi Paroşeni sunt pline, iar energia electrică produsă de complex nu se vinde în această perioadă a anului, fiind scumpă.

La sfârşitul anului 2012, Termocentrala Mintia, parte a CEH, a făcut un import de 455.000 de tone de cărbune despre care un audit, solicitat de directorul complexului, Daniel Andronache, relevă că nu era oportun.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici