PROTESTELE DIN ŢARĂ: Protestatarii arădeni cer alegeri, dar spun că nu mai merg la vot pentru că nu au pe cine vota

Sute de arădeni au protestat în stradă timp de şase zile şi spun că vor continua până când vor schimba actuala putere. De la oameni simpli şi până la lideri politici, manifestanţii au strigat seară de seară "Vrem anticipate, nu comasate", însă mulţi spun că nu mai au pentru ce să meargă la vot.

154 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE DIN ŢARĂ: Protestatarii arădeni cer alegeri, dar spun că nu mai merg la vot pentru că nu au pe cine vota

PROTESTELE DIN ŢARĂ:Protestatarii arădeni cer alegeri, dar spun că nu mai merg la vot pentru că nu au pe cine vota (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Manifestanţii de la Arad au fost, în special, membri şi simpatizanţi ai partidelor din opoziţie, iar puţinii tineri care au încercat să se strecoare cu mesaje împotriva întregii clasei politice au fost reduşi la tăcere sau convinşi să-şi schimbe lozincile.

Astfel, la protestul de miercuri la care au participat o mie de persoane, organizat de o asociaţie civică condusă de un cunoscut om politic local - Claudiu Cristea (consilier local ales pe listele PNŢCD) - a apărut şi un grup de cinci-şase tineri care condamnau toată clasa politică. Ei au afişat un banner pe care scria "PDL+USL=Corupţie=Jaf=Hoţie". Mesajul nu a fost pe placul majorităţii care i-a îngrămădit pe tineri şi le-a acoperit mesajul. La un moment dat, un bărbat care discuta cu liderii locali ai PNL şi PSD a mers hotărât către tineri, le-a smuls bannerul şi l-a aruncat într-un coş de gunoi. Tinerii l-au huiduit şi l-au îmbrâncit, însă au fost nevoiţi să se conformeze.

În fiecare seară de proteste, în faţa Primăriei Arad au fost văzute cam aceleaşi feţe. Puţini trecători se opreau, pentru câteva minute, pentru a se alătura manifestanţilor, la insistenţele acestora.

La proteste au venit mulţi oameni chemaţi de partide, dar şi arădeni nemulţumiţi de condiţiile de trai, tineri fără serviciu sau pensionari cărora nu le ajung banii.

Un tânăr de 23 de ani a revenit din Germania după patru ani. Spune că acolo a lucrat "ce a putut" de la 19 ani, iar acum este şofer în România pentru o mie de lei pe lună.

"Părinţii mei sunt bolnavi şi cu pensii mici, dar îi ajut din salariul ăsta de mizerie", a spus tânărul.

O femeie care are patru copii şi trăieşte cu chirie dintr-un salariu de 670 de lei al soţului spune că a ieşit în stradă pentru a le cere politicienilor să îi ia locul. "Îi invit pe domnii Boc şi Falcă să vină acasă la mine, să le dea de mâncare la patru copii dintr-un salariu de 670 de lei", afirmă femeia.

O profesoară de limba română în vârstă de 25 de ani spune că a ieşit pentru a cere austeritate: "Nu pentru noi, cu salariile reduse, pentru politicieni. Criza o simte doar poporul, parlamentarii şi miniştrii au avut grijă să îşi menţină facilităţile şi nivelul de trai".

Un fost pompier, cu o carieră de 28 de ani, ar vrea să devină premier pentru a organiza bugetul "mai bine": "În primele trei luni aş opri toate salariile. Din buget, 90 la sută aş băga în autostrăzi, ca să vină lumea în ţară. În al doilea an, aş băga în calea ferată şi tot aşa până aş pune la punct ţara".

Au protestat şi agricultori nemulţumiţi că nu le sunt promovate produsele la export, dar şi pensionari.

"Un milion mi-a tăiat din pensie. Am avut 17 milioane. Încălzirea am patru milioane, acuma că nu mai e subvenţie", se plângea un pensionar de 74 de ani.

Un alt pensionar se plânge că operaţia de prostată l-a costat 2.000 de lei: "M-am operat de prostată şi am dat 20 de milioane, dar nu interesează pe nimeni. Automat să se facă alegeri anticipate cât mai repede că pierde ţara. Există oameni mai competenţi ca ei. Zece guverne pe an să fie, în fiecare lună dacă e nevoie, până ajung oameni competenţi, serioşi şi capabili să ne conducă".

Un bărbat aproape de vârsta pensionării afirmă că a ieşit în stradă nemulţumit de sistemul sanitar.

"La medicul de familie las cinci lei, la specialist 50 de lei, Doamne fereşte să ajung la chirurg!", a spus bărbatul.

La protest au fost chiar şi oameni care au primit din mâna primarului Aradului, Gheorghe Falcă, cheile unor locuinţe sociale nou construite. "Ne-a dat locuinţă, dar acum ne-a tăiat apa la tot blocul. Păi cu ce să plătim dacă nu avem? E iarnă şi nu avem de unde aduce apă", se plânge o femeie din grupul de pe strada Tarafului, unde sunt blocurile sociale ale Primăriei.

Protestatarii "viermi" şi "ciumpalaci", după cum era scris pe ecusoanele purtate de ei, spun că scopul lor comun este să obţină alegeri anticipate cât mai curând.

Dacă sunt întrebaţi, foarte mulţi spun însă că nu mai merg la vot pentru că nu au pe cine să aleagă.

"Dacă e să merg, pun ştampila pe toţi, doar ca să nu îmi fure votul", afirmă o asistentă medicală.

"Politicienii sunt toţi la fel, azi promit şi mâine uită. Soluţia este să fim conduşi de tehnocraţi, să fie profesionişti la ministere, nu «Igaşi» cu liceul şi facultatea făcute cu bani şi pile", adaugă un fost militar.

Doar unul din cele şase proteste de până acum a avut autorizaţie, restul nefiind asumate. Participanţii au fost chemaţi în stradă mai ales prin intermediul internetului, dar şi prin mesaje text pe telefoane.

În primele două zile, mulţi s-au folosit chiar de pagina web a Primăriei Arad pentru a afla când se adună oamenii. Pe site sunt transmise, de câţiva ani, imagini live cu centrul oraşului, însă camerele au început să aibă probleme chiar din a treia zi. Internauţilor li s-a solicitat parolă pentru a accesa camera care oferea imagini. Parola a dispărut după ce presa s-a interesat despre blocarea accesului la imagini. Funcţionarii au răspuns că sunt probleme tehnice din cauza numărului mare de accesări. Totuşi, ulterior a fost schimbat unghiul camerei, astfel că pe imagini nu mai putea fi văzut locul desfăşurării protestelor. Tot după ce presa s-a interesat de acest aspect, camera a revenit pe poziţie, însă nu mai oferă imagini seara, când se apropie ora deja obişnuitelor proteste. Pentru asta, funcţionarii dau vina pe reţeaua informatică.

Protestele de la Arad vizează Guvernul, pe preşedintele Traian Băsescu, dar şi pe primarul Gheorghe Falcă (PDL). Numele acestuia a fost scandat în fiecare din ultimele şase seri de proteste. "Să se ducă dracului, Falcă şi cu naşul lui (Traian Băsescu - n.r.)" a fost una dintre cele mai auzite lozinci, iar unii participanţi aveau poze în care şeful statului şi primarul Aradului apăreau după gratii sau pancarte pe care scria "Falcă, proces de corupţie tergiversat de cinci ani" sau "Falcă, nu uita, va veni şi ziua ta!".

Ziua primarului Falcă va fi chiar duminică, 22 ianuarie, când va împlini 45 de ani, iar unii manifestanţi au afirmat deja că îi vor face cadou un nou miting.

(Material realizat de Marian Buga, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici