PROTESTELE DIN ŢARĂ: O săptămână de proteste în stradă la Cluj pentru o viaţa mai bună şi un Guvern nou

Sute de persoane de diverse vârste şi aparţinând diferitelor categorii sociale se adună de peste o săptămână, în fiecare seară, în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, "la miting". Oamenii sunt nemulţumiţi de pensiile mici, de lipsa locurilor de muncă şi cred că soluţia este demisia lui Traian Băsescu.

274 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE DIN ŢARĂ: O săptămână de proteste în stradă la Cluj pentru o viaţa mai bună şi un Guvern nou

PROTESTELE DIN ŢARĂ: O săptămână de proteste în stradă la Cluj pentru o viaţa mai bună şi un Guvern nou (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Ploaia măruntă de vineri după-amiază nu i-a împiedicat să se adune din nou în Piaţa Unirii. Au trecut cu bine de zilele geroase de dinainte, când băteau pasul pe loc ca să se încălzească, astfel încât câţiva stropi de ploaie nu-i sperie.

Primii manifestanţi au ajuns la miting cu un sfert de oră înainte de ora 18.00. Sunt câteva zeci de oameni - pensionari, studenţi, revoluţionari, membri ai unor partide din opoziţie, activişti Roşia Montană - care se salută şi discută aprins, aruncând priviri furişe spre turla cu ceas a Bisericii Catolice "Sfântul Mihail". Când bate ora 18.00, un bărbat cu un fular tricolor legat la gât dă semnalul, strigând cu însufleţire: "Jos Băsescu". Lozinca este preluată imediat, iar protestatarii încep să îşi dezmorţească gâturile, scandând sacadat, ca pe stadioane, "Jos Bă-ses-cu", "Jos dic-ta-to-rul", "Nu vă fie fri-că şi Bă-ses-cu pi-că", "Nu staţi pe bal-coa-ne, că muriţi de foa-me".

Pavel Mânzat, un bătrân slăbuţ şi mustăcios, şi-a adus de acasă un tricolor găurit, moştenire de la Revoluţia din decembrie 1989, pe care îl poartă pe umăr şi apoi îl agită în faţa mulţimii. A scris şi un mesaj pe pânza steagului: "Băsescu, nu uita, ai vândut toată Ţara".

"De la Revoluţie l-am adus, steagul. Am venit pentru pensie. Am 42 de ani de serviciu, am fost strungar şi am 600 de lei. Doi copii am, în Spania, la lucru, şi am grijă de un nepot. Apăi, pot trăi din banii ăştia, când o extracţie de dinte costă 100 de lei? Să le fie ruşine la ăştia...", spune, cu năduf, bătrânul.

Flutură steagul şi pleacă în fruntea mulţimii, îndemnând oamenii să îşi strige lozincile.

S-au adunat mai mulţi, depăşesc o sută, totuşi, sunt mai puţini decât serile precedente.

Pentru prima dată la miting se află Gaston Bienvenu Mboumba Bakabana din Congo, care spune că a protestat şi când era mai tânăr. El este membru PSD din 2009, dar a venit în calitate de simplu cetăţean.

"Am venit să protestez faţă de Băsescu, că a tăiat salarii şi pensii şi a dat oameni afară. Oamenii au suportat, dar când a vrut să se atingă de sănătatea lor, oamenii nu au mai putut. Eu nu am venit aici să fac politică", spune Gaston, dând mâna cu câţiva cunoscuţi din piaţă.

Gaston, care a venit în România în 1995, este inginer de profesie şi are o firmă în comuna Floreşti de lângă Cluj-Napoca.

Oamenii îşi ridică pancartele cu mesaje pe care scrie "Ciocu' mic, acum noi suntem puterea", "Regele înapoi", "Nu suntem de vânzare".

Ploaia se opreşte.

În faţa mulţimii, cu pumnul strâns, un bătrân cu o banderolă tricoloră pe braţ dă tonul scandărilor. Are aproape 60 de ani şi este în piaţă din prima zi, fiind un fel de lider al oamenilor pe care i-a condus în marşurile prin centrul oraşului. Se numeşte Szakacs Iosif, a fost gestionar, iar acum e pensionar, dar şi student la Drept, în anul trei, la o facultate privată.

"Pentru libertatea oamenilor şi tinerilor am venit, să învingă puterea care ne asupreşte. Este în puterea noastră să îl dăm jos pe Băsescu, cu poporul, pe dictatorul. Ne-a ajuns cuţitul la os, aici este o mişcare spontană, s-a umplut paharul cu amarul. Ăştia au distrus ţara şi au minţit poporul. Nu vom pleca de aici până nu îl vom răsturna pe Băsescu", spune Szakascs.

Mai în spate, un tânăr şi-a agăţat de gât o pancartă de carton, cu mesaje pe faţă şi pe verso, pe care o întoarce din când în când: "Băse, te rog nu da nici în plex, nici în gură cu pumnul" şi "Oamenii nu discută cu PDL-işti Băşişti". Mihai Giurgiu are 33 de ani şi e inginer electromecanic, absolvent al UTCN. Nu are loc de muncă şi a venit din prima zi la proteste, răguşind de atâta strigat împotriva puterii. De aceea şi-a adus pancarta, dar şi un afiş cu chenar negru pe care a scris cu carioca: "Nu te vom uita niciodată, Poporul".

"Am venit să protestez faţă de Băsescu în primul rând. Făcând politică, e o datorie a lui să mintă şi să manipuleze, problema e că au muşcat-o mulţi români şi trebuie să îl dăm jos", susţine tânărul.

Îmbrăcat cu o geacă neagră şi cu un fular alb cu negru, Verdeş Attila, zis "Hiena", începe să scandeze. Se pricepe, nu degeaba este unul dintre cei mai cunoscuţi suporteri ai echipei de fotbal "U" Cluj.

"Vin zilnic să protestez, e ceva normal pentru zilele pe care le trăim. Lumea a ajuns la saturaţie din cauza minciunii şi a batjocurii la care sunt supuşi oamenii muncii şi pensionarii. Au distrus sănătatea şi învăţământul. Nimic nu mai e bun în ţara asta. Sistemul e corupt", spune bărbatul, aprobat de cei din spatele lui.

Tot în primul rând, lângă suporterul "U" Cluj, Viorel Luca, revoluţionar din decembrie 1989 şi membru PSD, este prezent la demonstraţii din prima zi, scopul fiind să ţină vie flacăra protestelor. Năduful lui se revarsă împotriva Guvernului.

"Guvernul ne ţine şi nu vrea să cedeze. Vrem jos Guvernul, alegeri libere, anticipate şi un Guvern de tehnocraţi, pentru că nu mai avem încredere în cei care organizează alegerile. Eu în 1989 am fost la Revoluţie şi tot aşa a fost. Nu e o problemă că nu suntem 100.000 de oameni pentru că şi atunci eram puţini şi tot a căzut Ceauşescu", a susţinut Luca.

E trecut de ora 19.00, iar manifestanţii, care se apropie de 200, se pregătesc de marşul spre Prefectură.

Florin, doctorand la istorie, este în mijlocul unui grup de studenţi, cu care a protestat şi zilele trecute, în campusul universitar din Hasdeu. Mesajul său e limpede şi concis: "Studenţii cer o reformă a întregii clase politice. Este o încercare de a arăta că ne-am trezit, că vom protesta faţă de orice abuz care se va face la nivelul Constituţiei şi la nivelul drepturilor civice. Nu mai vrem să fim minţiţi, nu mai vrem promisiuni, ci măsuri realiste, iar clasa politică să vină cu un plan concret, iar fiecare să aibă responsabilitate pentru ceea ce face. Nu vrem să votăm doar pentru că cei de la PDL sunt răi, ci pentru cineva care face un plan coerent pentru 10 ani".

El regretă însă că studenţii din piaţă sunt cam puţini.

Un coleg al acestuia susţine că, şi dacă actualul Guvern va cădea, cei de la USL să nu aibă impresia că dacă vor veni la putere totul va fi bine şi frumos, pentru că şi împotriva lor studenţii vor ieşi în stradă.

Nici elevii din Cluj nu stau deoparte. Ionuţ Moraru este elev în clasa a VIII-a la Liceul "Nicolae Bălcescu" şi a venit la miting reclamând că viitorul îi pare sumbru.

"Nu suntem mulţumiţi de ce întâmplă în România. Vrem să ne creăm un viitor în ţară, nu vrem să plecăm la universităţi din străinătate. Vrem să rămânem", a spus Ionuţ.

Îmbrăcată într-un cojoc şi cu o pancartă pe care scrie "Poporule, să fii tare, cum a fost Ştefan cel Mare", Angela Nistor captează privirile colegilor protestatari, care o recunosc. Cântă muzică populară şi a fost prezentă cu ani în urmă pe scenele din Cluj. Acum e în Piaţa Unirii pentru că i s-a făcut o nedreptate, fiind obligată să plece din Primăria Cluj-Napoca în 2004, imediat după venirea lui Emil Boc ca primar.

"Când a venit PDL-ul la guvernare am fost terorizată de o fostă directoare şi din cauza presiunilor a trebuit să ies la pensie anticipată", a subliniat Angela Nistor.

Un tânăr îmbrăcat în negru se plimbă dintr-o parte într-alta a pieţei, printre manifestanţi, neavând astâmpăr. Trece de la unul la altul, apoi strigă odată cu mulţimea "Jos Băsescu". Se numeşte Vasile Rostaş, nu e clujean şi protestul nu e al lui, dar i s-a alăturat din primele zile. Nu ştie exact ce vrea şi pentru ce strigă, dar trăieşte momentul la maximum.

"Protestez faţă de premierul şi de Boc. Nu-mi place că fac anumite aberante speculaţii. Mie nu mi-e frică de ei. Eu cred că ar trebui acceptate un respect, o solidaritate şi să se întindă inimă de la inimă, ca să nu fie desfiinţate spitale şi să fie nivelul de trai bine. Nu Băsescu e vinovat, ştiu eu, cred că de la Comisia Europeană i-a şoptit, i-a dat ordin să taie salariile cu 25 la sută", spune Rostaş.

E aproape 19.30, iar mulţimea de protestatari se încolonează în Piaţa Unirii şi porneşte în marşul zilnic, cu steaguri tricolore în frunte, pe traseul obişnuit, pe Bulevardul Eroilor, spre Prefectură, escortaţi de un lanţ de jandarmi.

Oamenii şi-au mai pierdut parcă din vlagă, iar acţiunea s-a transformat într-o rutină. Până şi lozincile scandate sunt cam tot aceleaşi, dar oamenii se simt bine.

După o jumătate de oră se întorc în Piaţa Unirii, iar scandările sunt din ce în ce mai slabe. Rând pe rând reflectoarele televiziunilor se sting, dând semnalul de încheiere a protestului. Mulţimea se răsfiră, steagurile se strâng, la fel şi bannerele, iar oamenii se îndreaptă spre casele lor salutându-se cu de-acum tradiţionalul "Pe mâine!".

(Material realizat de Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici