PROTESTELE faţă de proiectul Roşia Montană: 62 de persoane au fost amendate. Pentru blocarea drumurilor va fi sesizat Parchetul

Jandarmii au legitimat 127 de persoane după protestul de duminică şi au dat 62 au amenzi pentru deranjarea ordinii publice, iar luni va fi sesizat Parchetul pentru blocarea cu intenţie a drumurilor publice, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Georgian Enache.

938 afișări
Imaginea articolului PROTESTELE faţă de proiectul Roşia Montană: 62 de persoane au fost amendate. Pentru blocarea drumurilor va fi sesizat Parchetul

PROTESTELE faţă de proiectul Roşia Montană: 62 de persoane au fost amendate. Pentru blocarea drumurilor va fi sesizat Parchetul

"Duminică seara au fost legitimate 127 de persoane, fiind aplicate 62 de sancţiuni pentru deranjarea ordinii publice şi alte încălcări ale prevederilor acestei legi, valoare sancţiunilor fiind de 31.000 de lei", a spus Georgian Enache.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmerie Capitalei a precizat că în cursul zilei de luni va fi sesizat Parchetul Capitalei, pentru infracţiunea de blocare cu intenţie a drumurilor publice, în cazul persoanelor care au fost identificate.

Manifestanţii care au participat duminică seara la marşul de protest neautorizat din centrul Capitalei şi au blocat circulaţia pe mai multe străzi, scandând mesaje contra exploatării miniere de la Roşia Montană şi a explorării gazelor de şist, au fost legitimaţi de jandarmi, în zona Bulevardului Regina Elisabeta.

După ce le-au fost înregistrate datele de identitate, protestatarii au fost lăsaţi să plece, doar unul dintre aceştia fiind dus de jandarmi la o secţie de poliţie, întrucât a refuzat să prezinte un act de identitate.

Protestul faţă de proiectul minier de la Roşia Montană a început în jurul orei 17.00, în zona statuilor de la Universitate, unde s-au adunat aproximativ 200 de manifestanţi.

Aceştia au afişat bannere pe care scria "Inima de la Pungeşti bate şi la Bucureşti", "Stop gazelor de şist. Fracturarea hidraulică nu se mai vindecă", "Băse, Ponta şi ai lor să se ascundă sub covor", "Până aici!", "Fracturarea are ca finalitate criza globală a apei", "Cianura şi cu şistu, cadouri de la prim-ministru", "Naiba să vă ia de hoţi, căci ne-am sătura de toţi" şi au scandat "Uniţi, salvăm Roşia Montană" şi "Uniţi, salvăm toată România".

După aproximativ două ore de protest la Universitate, în jurul orei 19.15, protestatarii au plecat în marş spre Palatul Parlamentului. Aceştia au mers pe străzile din Centrul Istoric, după ce au fost opriţi de jandarmi să blocheze Bulevardul Brătianu.

Jandarmii au făcut un cordon pe carosabil, la intersecţia bulevardelor Naţiunile Unite şi Libertăţii, pentru a-i împiedica pe protestatari să ajungă în Piaţa Constituţiei. Protestatarii i-au ocolit însă pe jandarmi, pe trotuare, şi au continuat să meargă spre Piaţa Constituţiei, blocând Bulevardul Libertăţii.

Jandarmii i-au somat să elibereze strada, pentru că participă la o adunare publică neautorizată şi au încercat să îi oprească în parcarea din Piaţa Constituţiei, însă din Bulevardul Libertăţii aceştia au intrat pe Bulevardul Unirii, blocând şi aici circulaţia.

Protestatarii au ajuns apoi la Unirii şi s-au aşezat pe carosabil. Jandarmii au format un cordon în jurul manifestanţilor şi le-au cerut din nou să elibereze carosabilul.

După ce au protestat aproximativ 15 minute la Unirii, blocând circulaţia atât spre bulevardului I.C. Brătianu, cât şi spre bulevardul Corneliu Coposu şi Splaiul Independenţei, manifestanţii au continuat marşul pe străzile din Centrul Istoric, apoi pe Calea Victoriei.

Jandarmii au format un cordon la intersecţia Bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei. Protestatarii au încercat să iasă pe Bulevardul Regina Elisabeta mergând prin strada Eforie, însă şi aici au găsit cordoane de jandarmi, astfel că au continuat marşul pe strada Brezoianu, apoi pe strada Anghel Saligny, de unde au ieşit în Splaiul Independenţei. Ulterior, protestatarii au intrat pe strada Elie Radu, ieşind pe Bulevardul Regina Elisabeta, în zona Parcului Cişmigiu, unde au blocat pentru scurt timp circulaţia, pe ambele sensuri.

Jandarmii au oprit marşul pe Bulevardul Regina Elisabeta, după aproximativ o oră şi jumătate, le-au spus protestatarilor că participă la o adunare publică nedeclarată, că au încălcat în mod repetat normele legale şi le-au cerut să pregătească actele de identitate pentru a se legitima.

Protestatarii le-au spus jandarmilor că sunt penibili, că i-au oprit abuziv şi că le sunt încălcate drepturile, scandând "Jandarmeria apără hoţia" şi "Libertate". În timp ce jandamii se pregăteau să îi legitimeze, manifestanţii au ascultat melodia "Don't worry, be happy".

După ce jandarmii le-au înregistrat datele de identitate, protestatarii au putut să plece, aceştia spunând că de luni vor manifesta în fiecare zi în Piaţa Constituţiei.

Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.

La protestele din celelalte duminici au fost organizate marşuri pe mai multe străzi din Capitală, încheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. De asemenea, opozanţii proiectului minier de la Roşia Montană au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română şi Direcţia Naţională Anticorupţie.

În 10 noiembrie, manifestanţii nu au mai mers în marş prin Capitală, ci au organizat în zona statuilor de la Universitate diverse manifestări artistice, incluzând un spaţiu de joacă pentru copii, un atelier de creat bannere, o expoziţie de fotografie şi muzică la instrumente improvizate.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Manifestanţii cer interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO, dar şi interzicerea explorărilor şi exploatărilor gazelor de şist.

Comisia parlamentară specială a respins, luni, cu 17 voturi "pentru" şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Comisia a considerat, potrivit raportului, că proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerinţele complexe privind cadrul desfăşurării activităţii de exploatare a resurselor minerale în România şi, în consecinţă, a propus respingerea acestuia. Având în vedere carenţele legislaţiei actuale, care nu ţine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuţie, Comisia a recomandat completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.

Premierul Victor Ponta declara, după şedinţa USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roşia Montană se va face în baza Legii cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici